Terug in de tijd: 17 juni 2011

17 juni 2020 08:43

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 52 gaan we terug naar 17 juni 2011, Sassenheim. Hoe de familie De Groote geen spaander heel liet van de concurrentie.

Op 18 juni 2010 begon in Sassenheim voor de familie De Groote het avontuur op de kortebaan. Er was na een sprintkoers vergelijkbaar met een kortebaan volop Nederlandse belangstelling voor hun Gilbert C.R. In plaats zijn pupil te verkopen, koos eigenaar en trainer Lieven de Groote er voor uit te zoeken waar die Nederlandse belangstelling vandaan kwam. Zo kwam hij op de kortebaan terecht en dat hebben de ‘Ollanders’ geweten.

Vooral tijdens de tweede helft van het seizoen deelden de paarden van de Vlaamse familie de lakens uit. Opeenvolgende overwinningen in Heemskerk, Purmerend, Purmerend en Hillegom en verder tal van ereplaatsen. Binnen no-time maakten Lieven en zoon Christophe de Groote naam op de kortebaan. Hoogtepunt was de dubbele finale in ’t Zand, waar zowel Le Dream (Christophe de Groote) als Gilbert C.R. (Wim van der Mespel) de eindstrijd haalden. Laatstgenoemde won en voor Le Dream was het zijn derde finaleplaats op rij.

Moyenne

Bijna een jaar na de eerste kennismaking met de kortebaan deden de twee paarden het nog eens dunnetjes over. Op 17 juni 2011 verscheen dit keer Wim van der Mespel met Le Dream aan de start in Sassenheim, terwijl Gilbert C.R. werd bijgestaan door Christophe de Groote. Le Dream begon als groot favoriet aan de koers. Hij was als derde gefinisht in Assendelft en had daarna bijzonder sterk de spectaculaire kortebaan van Wognum gewonnen.

Ondanks het zware koersverloop bindt Le Dream (rechts) ook Gilbert C.R. aan de zegekar.

Het werd voor de familie De Groote –ondanks de barre weersomstandigheden- een gedenkwaardige middag. Le Dream kreeg met Umberto, Tusee JL en Zero Option Lane een onmogelijk koersverloop voor de kiezen, maar wist keer op keer zijn tegenstanders voor te blijven. Zo haalde hij voor de vijfde keer in zes starts de finale, een ongekend moyenne. Gilbert C.R. maakte het feest compleet door net zoals zijn stalgenoot de eindstrijd te bereiken. Waar enkele maanden eerder Gilbert C.R. de sterkste was, ging de overwinning nu naar de sublieme Le Dream.

Na deze koers bleven beide paarden uitstekend presteren. Le Dream startte dat seizoen vijftien keer en liep dertien (!) keer in de prijzen. Hoogtepunt van het seizoen was de overwinning tijdens het Nederlands kampioenschap in Bemmel. Met een straat voorsprong schreef hij ook het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ op zijn naam. Gilbert C.R. won nog de kortebanen van De Lier en Hoofddorp en finishte achter Attila als derde in dat klassement. Mede dankzij de dadendrang van Le Dream kroonde Wim van der Mespel zich tot kortebaankampioen van 2011.

(Foto’s: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.