Terug in de tijd: 16 september 2002 en 2004

16 september 2020 09:18

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 143 gaan we terug naar 16 september 2002 en 2004, Medemblik en Enkhuizen. Hoe Lino Hawai zowel voor vader Aad als voor dochter Manon voor een mijlpaal zorgde.

(Foto boven: vader en dochter Pools met Lino Hawai op weg naar de start in Zwanenburg (2005). (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten))

Na een prima optreden tijdens zijn debuut in Zandvoort is Aad Pools er als de kippen bij om Lino Hawai over te nemen van Cees de Leeuw. Het blijkt één van zijn beste aankopen ooit te zijn. De dan vierjarige ruin is een geboren sprinter en zou tussen 2002 en 2006 een prachtige erelijst bij elkaar draven.

Tijdens zijn eerste start voor Aad Pools zag het daar aanvankelijk niet naar uit. In Voorschoten werd hij in de derde omloop verslagen door Florida Way en na te zijn bijgeloot was de pupil van trainer Rob van Toor tijdens de vierde omloop opnieuw te sterk voor Lino Hawai. Tijdens de troostfinale besloot Pools de strijd te staken nadat Lino Hawai omviel van vermoeidheid.

In Zwanenburg nam Lino Hawai op gepaste wijze revanche. Hoewel vrijwel de gehele kortebaantop aanwezig was tijdens de eerste koers in het dorpje onder de rook van Schiphol, won de ruin met een imponerende overmacht. Met My Lady A, Gail Devers, Manhattan South en Raindance Way versloeg Lino Hawai niet de minste tegenstanders. In Heemskerk ging hij op zoek naar z’n tweede overwinning, maar Lino Hawai was niet zo scherp als in Zwanenburg. Hij haalde weliswaar de finale, maar kon niet voorkomen dat Mr Postman, die tien meter moest geven aan de vierjarige Duitser, er met de winst vandoor ging.

Zilveren Zweep

Op 16 september 2002 verscheen Lino Hawai aan de start tijdens het Nederlands kampioenschap in Medemblik. In eerste instantie wist deze koers weinig te boeien. Tijdens de eerste omloop werd geen enkele tweekamp beslist zonder een uitschakeling van één van de deelnemers. Met slechts achttien deelnemers zat het de jarige Harddraverijvereniging Prins Hendrik -160 jaar- toch al niet mee. Met Lino Hawai kreeg de koers wel een uitstekende winnaar. Wie achtereenvolgens Ido Baldwin, Nandoe Enzelens, Kibo Wix, Adonis Guard en Garlisko kan verslaan, heeft de zege zeker niet gestolen.

De ereronde van Lino Hawai en Aad Pools na het behalen van de Nederlandse titel in Medemblik. (Foto: archief familie Pools)

Naast het kampioenschap bezorgde Lino Hawai zijn pikeur Aad Pools ook de ‘Zilveren Zweep’, een wisselprijs welke de winnende pikeur na afloop van de koers een jaar mee naar huis mag nemen. Wanneer een pikeur de ereprijs drie keer op rij wint of vijf keer in totaal mag hij deze houden. De overwinning met Lino Hawai was Pools’ vijfde in Medemblik. Eerder was hij op de Nieuwstraat al de sterkste geweest met Ferdinandus R (1976), Neres (1978), Vera Klaziena (1984) en Costeau Boszorg (1989). De ‘Zilveren Zweep’ van Medemblik heeft nog altijd een mooie plaats bij Aad Pools thuis.

Lino Hawai ging daarna gewoon door met winnen. Na Lisse volgden in 2003 zeges vanaf de basisafstand in Assendelft en Den Ilp. Pools noemde Lino Hawai toen zelfs zijn beste sprinter ooit. Ondanks de starthandicap die Lino Hawai na Den Ilp opliep, bleef hij uitstekend presteren getuige vijf finaleplaatsen met twee overwinningen, in Warmond en Hoorn.

Pech

In 2004 kwam Lino Hawai wat moeizaam op gang. Na een finaleplaats in Assendelft duurde het tot Voorschoten voordat hij opnieuw won. Deze zege leverde hem een volgende starthandicap op, waardoor Pools zich moest richten op leerlingpikeurs. In eerste instantie nam Wim van der Mespel plaats achter Lino Hawai, maar op 16 september 2004 nam dochter Manon Pools in Enkhuizen zijn plek over. Ze had de jaren, maanden, weken en dagen afgeteld naar de dag dat ze eindelijk zelf op de kortebaan mocht starten en had pas enkele dagen haar rijdersbrevet in bezit.

De koers over de Paktuinen werd er één waar nog lang over werd nagepraat. Allereerst kreeg de totalisatorwagen te kampen met pech en kwam net voorbij de Coentunnel vast te staan. Pas om half drie, een uur na de geplande start, gingen de loketjes open. Daardoor begon de koers pas om half vier. Vervolgens kwam John de Leeuw tijdens zijn rit met Xanthos tegen Navy Blue uiterst ongelukkig ten val in het startvak en moest per ambulance worden afgevoerd.

Ook Aad Pools kwam aan de beurt. Tijdens het weghelpen in het startvak sneden de tanden van Lino Hawai diep in zijn voorhoofd. Een toegesnelde dokter wilde hem meenemen naar het ziekenhuis om de hevig bloedende wond te hechten, maar Pools weigerde. “Ik kan niet worden gemist”, luidde het resoluut. Met een paar zogenaamde zwaluwstaartjes werd de wond gedicht.

Ome Guus

Manon Pools beleefde haar eerste kortebaan als een droom. Zonder ook maar één rit te verliezen snelde ze met Lino Hawai naar de finale, waarin de sterke Navy Blue wachtte. Met een machtige laatste jump versloeg Lino Hawai ook zijn laatste tegenstander en won Pools bij haar debuut.

Lino Hawai en Manon Pools in actie tijdens de kortebaan van Zwanenburg (2005), waar de combinatie de finale haalde. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Als meisje van 11 jaar wist Manon Pools al zeker dat ze ooit ging kortebanen. Ze vroeg Guus Knijnenburg om haar dan te helpen in het startvak wanneer ze tegen haar vader moest aantreden. ‘Ome Guus’ hielp normaal gesproken niemand in het startvak, maar maakte voor Manon graag een uitzondering. Helaas overleed Knijnenburg in 2002 en heeft hij haar nooit kunnen helpen. “Ik heb vandaag verschillende keren aan hem gedacht”, vertelde ze na afloop. “De bloemen die ik heb gewonnen, gaan naar zijn graf.”

Voor Lino Hawai was de overwinning in Enkhuizen zijn negende en laatste overwinning. In 2005 finishte hij nog als tweede in Zwanenburg en in 2006 met Marco Valentijn op de sulky –Manon Pools was haar leerlingstatus binnen twee jaar kwijtgeraakt- als tweede in Purmerend. Na haar zege met Lino Hawai ging het met Manon Pools erg snel op de kortebaan. In 2005 en 2006 werd ze leerlingkampioen en in 2008 zette ze de kroon op haar loopbaan: ze werd de eerste vrouwelijke kortebaankampioen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.