Terug in de tijd: 16 juli 1998

16 juli 2020 08:51

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 81 gaan we terug naar 16 juli 1998, Zandvoort. Hoe Monet Hanover de verrassende kampioen van Nederland werd.

(Foto boven: Monet Hanover (links) in het startvak van Lisse (1998) tegen Tuckittua en Ruud Pools (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Voor het seizoen van 1997 werden de reglementen flink gewijzigd. Meest opvallende wijziging was de speciale regel voor vierjarige paarden, die met ingang van dat seizoen een ontheffing kregen van vijf meter. Van die nieuwe regel werd gretig gebruik gemaakt. Maar liefst zes verschillende vierjarige paarden profiteerden optimaal van deze ontheffing en wonnen een kortebaan.

Monet Hanover was één van deze paarden. De Amerikaanse pupil van Aad Pools maakte pas halverwege het seizoen zijn debuut en had tijd nodig om deze speciale discipline onder de knie te krijgen. Alleen in Enkhuizen wist hij zich te onderscheiden met een overwinning; tijdens z’n andere starts werd hij vaak snel uitgeschakeld.

Het volgende seizoen begon niet veel beter. In Joure kon hij al rap worden uitgespannen en in Uitgeest ging het met een vijfde plaats niet heel veel beter. Geen wonder dus dat Monet Hanover op 16 juli 1998 als een outsider begon aan de nationale titelstrijd in Zandvoort. Alle ogen waren gericht op Giovinetta en met name Igor van Schebo, die met overwinningen in Den Ilp en Warmond uitstekend aan het seizoen was begonnen.

Bepalend

De loting van de derde omloop bleek bepalend. Giovinetta (Ruud Pools) en Igor van Schebo (Cees Imming) moesten zich flink strekken tegen respectievelijk Kora Buitenzorg (Rob de Vlieger) en Jammarelli Rozz (Emile Bousie). Ook Iron Buitenzorg (Huib van den Heuvel) moest aan de bak tegen Ido Baldwin (Ruud Pools), die in Zandvoort vanaf 310 meter in actie kwam. Monet Hanover daarentegen was vrijgeloot en rekende tijdens de halve finale opvallend soepel af met Igor van Schebo.

Tijdens de finale wachtte Iron Buitenzorg, die tijdens de tweede halve finale na een kamprit had afgerekend met Giovinetta. Desondanks kon de combinatie met Huib van den Heuvel op de sulky nog voldoende tegenstand bieden, maar het was niet genoeg om Monet Hanover van eigenaar Kas Timmer van de Nederlandse titel af te houden. Dat het spelende publiek hier niet op had gerekend bleek uit de winnende uitbetaling, die bijna 23 tegen één was.

Leek de zege in Zandvoort enigszins gelukkig tot stand te komen, een eendagsvlieg was Monet Hanover allerminst. Na zijn zege op de Zeestraat finishte hij als tweede in IJmuiden, won op de traditioneel bomvolle Breestraat in Beverwijk en finishte opnieuw als tweede in Hoorn. Ondanks de starthandicap die hij daarbij opliep kwam hij in Lisse nog tot een derde plaats.

Sterker, ook met een starthandicap won hij en wel de eerste de beste kortebaan van 1999 in Assendelft. Winnen zat er daarna niet meer in, maar Monet Hanover bleef tot 2002 actief op de kortebaan en pakte regelmatig zijn ereprijzen mee.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.