Terug in de tijd: 16 augustus 2007

16 augustus 2020 08:00

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 112 gaan we terug naar 16 augustus 2007, Noordwijk. Hoe Ulliano Way weer als gesmeerd liep.

(Foto boven: de zweep kan in de lucht voor John Dekker! Ulliano Way (links) klopt Neeroson en pakt zijn derde zege van het seizoen. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Tijdens zijn eerste twee seizoenen op de kortebaan was Ulliano Way zo wisselvallig als het weer. De pupil van trainer Rob de Vlieger wisselde uitstekende optredens af met vroege uitschakelingen. Als vierjarige draafde hij in 2006 regelmatig in de prijzen, maar winnen zat er telkens net niet in. Finaleplaatsen in Voorschoten, De Lier en op Duindigt waren zijn beste prestaties.

Al vroeg in het seizoen van 2007 lukte hem wat een jaar eerder ondanks een startvoorgift van vijf meter telkens niet wilde lukken. In Amsterdam-Noord versloeg hij alle gerenommeerde kortebaners en pakte na een spannende kamprit tegen Timmy Haleryd (Aad Pools) de winst in Mokum. Zijn pikeur John Dekker was onder de indruk van zijn progressie. “Ik hoopte dat hij sterker en met een beetje meer inhoud uit de winter zou komen en dat is zeker gebeurd. Zo best als Ulliano vandaag was, heb ik hem nog niet eerder meegemaakt.”

Het leek er op dat de achterban van Ulliano Way zich kon gaan opmaken voor een serie topklasseringen, maar zo gemakkelijk ging dat dus niet. In Egmond aan den Hoef en Warmond vloog hij er al tijdens de tweede omloop uit. In Stompwijk kon hij het beste omgaan met de natte omstandigheden en pakte uitstekend de overwinning. In Santpoort en Beverwijk kon hij echter weer niet overtuigen en kon beide keren al na de eerste omloop worden uitgespannen.

Gesmeerd

Voor de kortebaan van Noordwijk op 16 augustus 2007 kon het dus alle kanten op. Het koersverloop zat niet tegen en na een harde strijd tegen de vierjarige Vulcano Boshoeve (Ad Suykerbuyk) bereikte Ulliano Way de finale. Tegenstander tijdens de eindstrijd was Neeroson met John de Leeuw, maar zij konden niet voorkomen dat de trots van eigenarenduo Gerard Brouwer en Max van Tiggelen zijn derde zege van het seizoen pakte.

Verzorgster Daphne van der Voort als passagier van Ulliano Way en John Dekker tijdens de ereronde over de Koningin Wilhelmina Boulevard. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

“Ulliano is niet zo wisselvallig als je denkt”, legde John Dekker na afloop uit. “De loting van de vorige kortebanen was ongunstig. Achterom draaiend kon hij niet winnen van Short Trip en Flirt d’Aunou. Vandaag kon hij ze voorom wel hebben. Hij is twee weken geleden behandeld aan zijn knieën. Hij loopt weer als gesmeerd.”

Nadeel van deze derde zege was dat Ulliano Way tegen een starthandicap opliep. Deze woog te zwaar en na het seizoen werd zijn loopbaan beëindigd. Ulliano Way ging met pensioen en Daphne van der Voort verzorgde zijn oude dag. Voor het seizoen van 2010 werden de reglementen gewijzigd en kon Ulliano Way met een leerlingpikeur weer vanaf de basisafstand starten. Deze mogelijkheid lieten Van der Voort en De Vlieger niet aan zich voorbij gaan en de ruin maakte zijn rentree. En met succes, want na afloop van het seizoen kroonde Ulliano Way zich tot ‘Kortebaner van het Jaar.’ Na een volgende starthandicap kwam er een definitief einde aan zijn loopbaan en heeft hij het tot hij op de dag vandaag prima naar zijn zin als rijpaard van Daphne van der Voort.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.