Terug in de tijd: 15 mei 2015

15 mei 2020 08:25

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 20 gaan we terug naar 15 mei 2015, Wognum. Hoe het Nederlands kampioenschap een krankzinnige ontknoping kende.

Ter ere van de vijftigste verjaardag van de kortebaan van Wognum -de periode dat het Westfriese plaatsje geen lid was van de Kortebaanbond meegerekend- werd op de Kerkstraat het Nederlands kampioenschap verreden. De nationale titelstrijd mondt traditioneel uit in een ophoping van verrassingen. De ontknoping van de koers van 15 mei 2015 had echter niemand kunnen bedenken.

Ton Jeu en Manon Pools, de nationale kampioenen van 2013, waren de smaakmakers van de middag. De Franse ruin bleek een ware reuzendoder door tijdens de tweede omloop Timmy H (John de Leeuw) uit te schakelen en tijdens de derde omloop Co Swagerman (Frans van der Blonk) te verschalken. Lifeislife BR en John Dekker zorgden tijdens de derde omloop voor een enorme stunt door stalgenoot Donate Groenhof (Ruud Pools) na een kamprit te elimineren.

Ook Evison moest de benen flink strekken. Na Edo Venus (Aad Pools) tijdens de tweede omloop te hebben verslagen, volgde in ronde drie de nimmer opgevende Zenito Hanover (Frans van der Blonk). Beide paarden werden na een kamprit verslagen, net zoals Lifeislife BR, die tijdens de halve finale ook pas na een kamprit capituleerde. Asko Bond ging het gemakkelijker af. Na Zalvador Spendic (Caroline Aalbers) werden stalgenoten Prince of Moor (Jan Thijs de Jong) en Selim (Lindsey Pegram) verslagen. Pas tijdens de halve finale moest hij zich echt strekken tegen Ton Jeu, die er, ondanks zijn enorme inspanningen eerder die middag, toch nog een kamprit wist uit te slepen. Die derde rit werd gewonnen door Asko Bond, zodat de combinatie met Rick Wester op de sulky finale haalde.

Stalterrein

De eerste rit van de finale verliep volgens verwachting. Evison mocht voordraaien en won de eerste rit. Tijdens de tweede rit leek de combinatie met John de Leeuw op de sulky de nationale titel op zak te hebben nadat Asko Bond halverwege in galop sprong. Met minder dan honderd meter te gaan sprong ook Evison in galop en moest de tweede rit worden over gereden. Op bijna exact dezelfde plek ging Asko Bond weer in de fout, maar opnieuw volgde Evison zijn voorbeeld. Beide paarden keerden terug naar het stalterrein en na tien spannende minuten kwam de mededeling dat Asko Bond de strijd niet meer kon vervolgen. Evison was de nieuwe kampioen van Nederland!

Bekijk hier de samenvatting van het NK in Wognum (2015)

De koers over de Kerkstraat kreeg een staartje. Asko Bond had zichzelf betrapt en maakte pas drie maanden later in De Lier zijn rentree. Evison bleek echter ook geblesseerd te zijn geraakt en kwam het hele jaar niet meer in actie. Tot overmaat van ramp werd de Zweed enkele weken later gediskwalificeerd en werd Asko Bond uitgeroepen tot nationaal kampioen. Zo kreeg een prachtige en spectaculaire drafsportmiddag weken na afloop alsnog een bizarre ontknoping. Een jaar later kreeg Evison -nu met Ruud Pools op de sulky- zijn revanche door onaangevochten in Wognum te winnen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.