Terug in de tijd: 15 juni 1938

15 juni 2020 07:49

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 50 gaan we terug naar 15 juni 1938, Hilversum. Hoe Zoo Doorlooper de thuiswedstrijd van Willem Geersen won.

In juni 1920 opende Hilversum een sportpark langs de Soestdijkerstraatweg, waarna er in 1923 werd begonnen met het aanleggen van een draversbaan rond vier voetbalvelden. De baan kreeg een stallencomplex voor 48 paarden, waar destijds een jonge Willem Geersen graag gebruik van maakte. De eerste draversmeeting in Hilversum vond plaats op 21 mei 1925.

Tijdens de jaren ’30 kwam de drafsport in zwaar weer en in 1935 ging Hilversum ter ziele. In 1938 werd de Paarden Sport Vereniging Hilversum opgericht en maakte Hilversum een doorstart. Dat jaar organiseerden zij ook eenmalig een kortebaan over de ’s-Gravelandscheweg, volledig bekostigd door de gemeente Hilversum.

Op 15 juni 1938 verscheen Zoo Doorloper als het te kloppen paard van de 26 deelnemers welke die middag aan de start verschenen. In 1936 had Zoo Doorlooper voor het eerst gewonnen in Naaldwijk. Een jaar later volgden overwinningen in Hoorn, Stompwijk, Schagerbrug en Bakkum. Het seizoen van 1938 begon Zoo Doorlooper met een overwinning in Opmeer en een tweede plaats in Krommenie. Aangezien de pupil van trainer Willem Geersen een thuiswedstrijd reed, mocht het niet misgaan.

Weinig spanning

Zoo Doorlooper schakelde eerst Betty Worthy uit en daarna Rose Morgan. Tegen Aura V leek de combinatie met Geersen op de sulky in de problemen te komen na een galoppade, maar twee strakke ritten volstonden voor een plek in de halve finale. Daarin trof Geersen zijn tweede deelnemer, de sterke Xuthus. Geersen koos voor Zoo Doorlooper en gaf Xuthus over aan Bram Kats, die niet kon voorkomen dat Xuthus uiteindelijk achter Sister Bond als vierde finishte.

De finale bracht weinig spektakel. Volgens het ‘Nieuwsblad van het Noorden’ stond de uitslag al vast. ‘De strijd om 1en en 2en prijs ging tusschen Ginaporta en Zoo Doorlooper. Dit gaf weinig spanning daar de eigenaar van Zoo Doorlooper ook mede-eigenaar van Ginaporta is. Albert Makken heeft echter direct een mooi succes met Ginaporta op de 300 meterbaan geboekt.’

Zoo Doorloper bewees in het verdere verloop van het seizoen ook op eigen kracht te kunnen winnen. Na Hilversum volgden overwinningen in Zandvoort, Bergen, Haarlem en Schagen. Op 6 juni 1939 won Zoo Doorlooper in Opmeer voor de twaalfde en laatste keer.

In Hilversum werd nog twee keer een kortebaan verreden. In 1995 en 1996 vonden deze plaats op de drafbaan, gewonnen door respectievelijk Flow de Monpelou en Farah Winnester. Op 26 oktober 1997 sloot Hilversum, na 28.398 draverijen, zijn poorten.

(Foto: Mevr. Verver-Leeuwenkamp via Archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.