Terug in de tijd: 15 juli 1985

15 juli 2020 08:07

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 80 gaan we terug naar 15 juli 1985, Stompwijk. Hoe Jan de Leeuw maar even kon genieten van een unieke kortebaner.

(Foto boven: Van Hans Alve (Jan de Leeuw) is tijdens de finale van Stompwijk 1985 veel te sterk voor Victoria Hanover en Harry Pools (Foto: archief kortebaan Stompwijk, met dank aan Frans Jansen)

In het voorjaar van 1985 schafte Jan de Leeuw een paard aan om enkele maanden later te exporteren naar Canada. In de tussenliggende tijd liet hij de op dat moment zesjarige ruin uitkomen op zowel de korte- als de langebaan. Dat heeft de concurrentie geweten.

De Leeuw bleek met Van Hans Alve namelijk een meer dan behoorlijke draver op stal te hebben. Op de langebaan reeg hij de successen aaneen en verdiende binnen een mum van tijd een bedrag van tienduizend gulden aan prijzengeld. De Leeuw, een groot liefhebber van de kortebaan, besloot zijn nieuwe troef ook op het korte werk in te zetten. Het bleek een schot in de roos. Tijdens zijn eerste start in Zandvoort bleek hij uitstekend met de omstandigheden om te kunnen gaan en won de finale van Walele du Bois (Cees de Leeuw).

Op 15 juli 1985 kwam hij in actie in Stompwijk. Opnieuw haalde hij de vierde omloop, waarin hij een kamprit nodig had om af te rekenen met Remi Star (Jan Wagenaar). Tijdens de finale was Van Hans Alve duidelijk te sterk voor Victoria Hanover (Harry Pools) en won z’n tweede kortebaan op rij.

De zegereeks bleef voortduren. Ondanks vijf meter extra handicap haalde hij twee weken later ook in Voorschoten de finale, waarin Remi Star de tegenstander was. In twee spannende ritten was de ruin met De Leeuw op de sulky net zoals in Stompwijk te sterk voor de pupil van Jan Wagenaar en scoorde zo een onvervalste hattrick.

Wedijveren

En dat was nog niet alles. Drie dagen na Voorschoten verscheen Van Hans Alve ook aan de start in Santpoort en bleek ook daar de sterkste. Dit keer werd Ulaan Rodney (Aad Pools) slachtoffer van de dadendrang van de pupil van Jan de Leeuw, die zo ook z’n vierde start op de kortebaan in een zege omzette.

Onder toeziend oog van Piet Borsboom ontvangt Jan de Leeuw de felicitaties van ‘Nooit Gedacht’. (Foto: archief kortebaan Stompwijk, met dank aan Frans Jansen)

In Gouda werd de zegereeks van Van Hans Alve een halt toegeroepen. Met een maximale starthandicap van vijftien meter doorstond hij de eerste drie omlopen, maar moest zich tijdens de vierde omloop voor het eerst gewonnen geven. Het was Yra Alki (Harry Pools) die –geholpen door een startvoorsprong van vijftien meter- Van Hans Alve z’n eerste nederlaag toebracht. Tijdens de troostfinale kon De Leeuw niet voorkomen dat zijn pupil ook verloor van Vinegar Joe (Jan Offenberg), die een voorsprong had van tien meter.

Het was direct zijn laatste start op de kortebaan. De Leeuw had Van Hans Alve graag langer op stal gehouden, maar hij hield zich aan de gemaakte afspraken en zag de bijzondere ruin naar Canada vertrekken. Wat als Van Hans Alve langer in Nederland was gebleven? Had hij dan qua overwinningen kunnen wedijveren met paarden als Ido Baldwin, Mister Diamond, Adonis Guard en Blackpearl Trans R? We zullen het helaas nooit weten.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.