Terug in de tijd: 14 september 2006

14 september 2020 09:02

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 141 gaan we terug naar 14 september 2006, Purmerend. Hoe op de Nieuwstraat onverwacht Valentijnsdag werd gevierd.

Uit het niets won Flirt d’Aunou in 2005 de kortebaan van Medemblik. Zijn eerste twee starts in Amsterdam-Noord en Hoogkarspel eindigden al na de eerste omloop, maar op de Nieuwstraat profiteerde de trots van Cees Dobber en Jenny de Groot optimaal van de voortijdige eliminatie van de favorieten en pakte even verrassend als sterk de overwinning.

In 2006 liet hij zien geen eendagsvlieg te zijn. Met een vierde plaats in Warmond, derde plaatsen in Venhuizen en Zandvoort en finaleplaatsen in Egmond aan den Hoef en Zwanenburg streed Flirt d’Aunou volop mee om de prijzen. Het lukte Dobber en De Groot echter niet om een vaste pikeur te vinden voor hun troef. Harry Pools nam nog het vaakst plaats achter hem, maar hij was echter niet altijd aanwezig. Zodoende kwam Flirt d’Aunou in 2005 en 2006 in actie met Ad Suykerbuyk, Krista Timmer, John Dekker en Manon Pools.

Op 14 september 2006 nam Marco Valentijn in Purmerend voor het eerst achter hem plaats. De leerlingpikeur stond voor de koers over de Nieuwstraat met één paard aangegeven en was dus beschikbaar voor een tweede rit. Valentijn kon op dat moment onmogelijk bevroeden dat hij de middag van zijn leven zou gaan beleven.

De finale van Purmerend 2006: Flirt d’Aunou (links) op weg naar de zege ten koste van Lino Hawai. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Naast Flirt d’Aunou kwam Valentijn die middag in actie met Lino Hawai. De ruin bevond zich op dat moment in de nadagen van zijn loopbaan. Omdat Manon Pools haar leerlingstatus was kwijtgeraakt na een overwinning met Adonis Guard in Zandvoort, kreeg Valentijn een kans achter de pupil van trainer Aad Pools. Dat was in eerste instantie geen succes. De eerste vier starts van de combinatie eindigden allemaal in de eerste omloop. In Purmerend ging het echter een stuk beter en bereikten Lino Hawai en Valentijn na bijloting de halve finale. Daarin mazzelden ze tegen Radetzky Strauss en Hans Crebas, die tijdens de kamprit te vroeg van start ging.

Valentijnsdag

Flirt d’Aunou liep ook lekker door de koers. Favorieten als Tubbe BE, Lord Mercedes, Porsto R en Caretto As werden al voortijdig uitgeschakeld waardoor de ruin via Storm Newport, Jado Enzelens en Poco Loco relatief eenvoudig de laatste vier bereikte. Us flame of love stribbelde nog het meest tegen, maar Valentijn bereikte ook met Flirt d’Aunou de finale. Beter kon het niet; Valentijnsdag in Purmerend!

Door de ontheffing die Lino Hawai genoot door te starten met een leerlingpikeur was Valentijn verplicht om achter de negenvoudig kortebaanwinnaar te blijven zitten. Ad Suykerbuyk nam zijn plek achter Flirt d’Aunou maar wat graag over en stuurde de ruin naar zijn tweede overwinning. Het kon Valentijn weinig schelen; zijn middag kon toch al niet meer kapot. Vanzelfsprekend liep de man van de dag ook de ereronde mee.

Valentijnsdag in Purmerend; een terechte ereronde voor de man van de dag! (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In 2007 startte Valentijn verschillende keren met Flirt d’Aunou, maar bleef succes uit. Pas tegen het einde van het seizoen kwam de pupil van Cees Dobber weer in vorm, maar was het Lindsey Pegram die op de sulky de prijzen binnensleepte. Na finaleplaatsen in Heemskerk, Lisse en ’t Zand overschreed Flirt d’Aunou de winsomgrens. De daarbij behorende starthandicap viel Flirt d’Aunou zwaar. Als echte liefhebbers maakten Dobber en De Groot het seizoen af, maar meer dan een vierde plaats in IJmuiden zat er niet in. Na een mooi afscheid op de thuisbaan in Medemblik zat de kortebaanloopbaan van Flirt d’Aunou er op.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.