Terug in de tijd: 14 oktober 1985

14 oktober 2020 09:27

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 171 gaan we terug naar 14 oktober 1985, ’t Zand. Hoe Jan Wagenaar na een zinderende ontknoping pikeurskampioen werd.

Zelden was de ontknoping om het pikeurskampioenschap zo spannend als in 1985. Na 26 van de 27 kortebanen had Manus Bouwhuis de leiding in het klassement met 28 punten. Harry Pools en Jan Wagenaar volgden op elk 27 punten. Met slechts de kortebaan van ’t Zand nog voor de boeg hadden nog maar liefst drie pikeurs uitzicht op de felbegeerde titel.

Daar leek het halverwege het seizoen niet op uit te draaien. Tijdens de eerste koersen van het seizoen scoorden Harry Pools en titelverdediger Guus Knijnenburg er lustig op los. Pools was lang de koploper in het klassement, daarna even Knijnenburg, maar na Stompwijk nam Pools de regie weer stevig in handen en moest Knijnenburg steeds meer terrein prijsgeven.

Pools behield dertien kortebanen de leiding, totdat Manus Bouwhuis na vier opeenvolgende overwinningen in Hillegom, Medemblik, Enkhuizen en Scheveningen de koppositie overnam. Daarna losten de twee elkaar telkens af als lijstaanvoerder, waarna Bouwhuis in Breezand met Yorker W de één na laatste kortebaan van het seizoen won en met één punt voorsprong op Pools afreisde naar ’t Zand.

Dadendrang

Jan Wagenaar hield zich lange tijd afzijdig. ‘De Maestro’ scoorde pas tijdens de achtste kortebaan van het seizoen in Stompwijk met Remi Star zijn eerste punt voor het klassement. Pools had op dat moment al twaalf punten op zak. Destijds werd een andere puntentelling gehanteerd dan nu, met drie punten voor de winnaar, dus een achterstand van elf punten leek schier onoverbrugbaar.

Dat Wagenaar alsnog een rol van betekenis kon spelen in het pikeursklassement was vooral te danken aan de dadendrang van Yvon Kitty. De vierjarige merrie maakte dat seizoen in Hoorn haar debuut en bereikte direct de finale. Daarna volgden een overwinningen in Purmerend en Nieuwerkerk aan den IJssel en tweede plaatsen in Enkhuizen en Roden. Omdat ook Un Deux Trois (Gouda) en Remi Star (Schagen) zich in de winnaarsring meldden, kroop Wagenaar steeds dichter bij de twee koplopers in het pikeursklassement. Met nog één kortebaan te gaan had hij het enorme gat met Pools gedicht en had hij slechts één punt achterstand op Bouwhuis.

Bekijk hier een sfeerimpressie van de kortebaan van Nieuwerkerk aan den IJssel op 5 oktober 1985. De koers werd gewonnen door Yvon Kitty (Jan Wagenaar), voor Yra Alki (Harry Pools) en Yonika Lelywaard (Andries van der Blonk)

Op 14 oktober 1985 was Manus Bouwhuis de eerste die in ’t Zand zijn kansen zag verdampen. Hij had weliswaar aan een tweede plaats genoeg om de titel binnen te slepen, maar zijn beide deelnemers hadden te kampen met een zware handicap van tien meter. Yorker W was de eerste die afviel. Tijdens de tweede omloop kon hij het niet bolwerken tegen Ysland (Cees de Leeuw), die vanaf de basisafstand startte. Met Yankee Fortuna bereikte Bouwhuis de derde omloop, maar daarin was Yra Alki (Harry Pools) te sterk en waren zijn kansen op het kampioenschap verkeken.

Climax

Pools en Wagenaar bleven ook niet ongeschonden. In eerste instantie leek Pools de beste papieren te hebben nadat hij met Yra Alki tijdens de tweede omloop te sterk was voor Wagenaars Remi Star, maar Wagenaar sloeg in de derde omloop terug door met Yvon Kitty Pools’ tweede deelnemer Victoria Hanover uit te schakelen.

Tijdens de vierde omloop moest de beslissing vallen. Ysland lootte het stilstaande nummer op het drietal, waardoor Yvon Kitty en Yra Alki tot elkaar werden veroordeeld. Wagenaar tegen Pools, de winnaar van de rit was de nieuwe kortebaankampioen van Nederland. Helaas was de weg naar deze climax spannender dan de strijd zelf. Yra Alki had het na harde ritten Remi Star en Yankee Fortuna wel zo’n beetje gezien en ging tweemaal in de fout. Doordat Wagenaar de rit won, was hij niet meer door de concurrentie te achterhalen en kroonde zich voor de eerste keer tot kortebaankampioen. Yvon Kitty rekende tijdens de eindstrijd ook af met Ysland, waardoor Wagenaar in stijl het seizoen afsloot. Yra Alki versloeg vervolgens Ysland in de strijd om de tweede plaats. Zodoende finishte Wagenaar op 30 punten, Pools op 29 en Bouwhuis op 28. Wagenaar had het hele seizoen achter Pools en Bouwhuis aan gelopen en geen enkele keer bovenaan gestaan, maar sloeg op het beslissende moment toe.

Als kers op de taart wint Jan Wagenaar met Yvon Kitty (rechts) ook de finale van de kortebaan in ’t Zand. Ysland (Cees de Leeuw) heeft het nakijken. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Voor Yvon Kitty was het haar laatste overwinning op de kortebaan. Ze kwam in 1986 al snel op een handicap van vijftien meter te staan en behaalde in negen starts nog één finaleplaats (Santpoort). Jan Wagenaar werd in 1991 nog eens kortebaankampioen. In 1992 werd hij opgevolgd door Manus Bouwhuis, die in 1993 zijn titel met succes verdedigde. Harry Pools kwam nooit meer dichter bij de titel dan in 1985. Van de drie genoemde pikeurs won hij wel het vaakst het pikeursklassement: drie keer in 1974, 1975 en 1976.

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.