Terug in de tijd: 14 juli 1960

14 juli 2020 08:50

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 79 gaan we terug naar 14 juli 1960, Purmerend. Hoe Wala haar trainer Jan van Leeuwen terugbracht aan de top.

Tijdens de tweede helft van de jaren ’50 waren de dagen van Jan van Leeuwen als ‘Koning van de Kortebaan’ geteld. Het waren Guus Knijnenburg en Jan Wagenaar die de lakens uitdeelden en vrijwel alles wonnen wat er te winnen viel. De kruimels waren voor Nol Heskes, Jan van Dooyeweerd sr. en Jacob Haan. De naam van Van Leeuwen was vrijwel in geen enkele uitslag terug te vinden.

Van Leeuwen liet het er echter niet bij zitten. Fanatiek zoals altijd ging hij op zoek naar een nieuw sprinttalent. In het prachtige boek ‘Hoop en glorie in de drafsport’ van Wim Hornman vertelt hij hoe hij op miraculeuze wijze Wala ontdekte. “Op een dag wilde een eigenaar een auto inruilen voor een paard, dus wij gaan kijken. Er stonden daar op die stal een stuk of vijf anderhalf-jarigen, beste paarden, dat wel. In de hoek stond er ook een en hij vond het niet de moeite waard om me dat te laten zien. ‘Wat is dat voor een beestje?’ vroeg ik. Hij haalde zijn schouders op. ‘Och, een achtergebleven ding. Niet veel waard. Wala heet-ie.’ Ik zei: ‘Haal d’r eens uit’. Nou, dat achtergebleven ding had d’r hele bouw mee. Ze was klein, maar een dijbeenspieren, waar je u tegen kon zeggen. ‘Jammer dat dat bokkie zo klein is’ zeg ik. ‘Ik wil ‘r wel, maar niet voor veel.’ De koop ging door en ik wist zeker dat ik een winnaar in huis had.”

Nationale titel

Van Leeuwen had dat goed gezien. Met zoon Jan S. van Leeuwen op de sulky won ze in Heemskerk op 3 september 1959 haar eerste kortebaan. Hij was ook haar pikeur tijdens de overwinningen in Medemblik en ’t Zand. In Enkhuizen en Schagen nam Van Leeuwen zelf plaats achter de toen vierjarige merrie en won ook.

In 1960 bracht Wala haar trainer terug naar de top. De seizoenopening in Stompwijk sloeg het duo over, maar 14 juli 1960 stond Wala toen ze er moest staan. Het betrof de strijd om de nationale titel in Purmerend en de merrie was die middag een klasse apart. Ze hield Upie Scott P (Nol Heskes) achter zich en kroonde zich tot kampioen van Nederland. Van Leeuwen was weer voor even ‘de Koning van de Kortebaan’.

Wala won dat seizoen zes keer, gevolgd door nog eens acht overwinningen tussen 1961 en 1963. De zege op 7 augustus in Stompwijk was de laatste die Van Leeuwen op de kortebaan boekte. In totaal won Wala negentien kortebanen en is met dat aantal achter Allouez en O Marijke de meest succesvolle kortebaner allertijden. Dat ‘achtergebleven ding’ was zeker een winnaar.

(Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.