Terug in de tijd: 13 september 2007

13 september 2020 09:45

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 140 gaan we terug naar 13 september 2007, Purmerend. Hoe Derek Effe vanuit het niets kampioen van Nederland werd.

Derek Effe maakte in 2006 met Cees Imming zijn debuut op de kortebaan. De Italiaan kon aardig meekomen en haalde in IJmuiden zijn eerste kortebaanfinale. Later dat seizoen finishte hij als derde op Duindigt, waar een kortebaan werd verreden ter ere van het 75-jarig jubileum van de Kortebaanbond.

Voor het seizoen van 2007 verhuisde de ruin naar de stal van Andries en Frans van der Blonk. De Italiaan was aangekocht door de eigenaren van Stal Assendelft, die op zoek waren naar een vervanger van de succesvolle Navy Blue. In eerste instantie beleefden ze weinig plezier aan Derek Effe. De ruin kwam vrijwel tijdens alle kortebanen in actie, maar wist zelden te overtuigen. Pas tijdens zijn veertiende start liep hij in Schagen voor het eerst in de prijzen.

Na opnieuw een snelle uitschakeling in Heemskerk startte Derek Effe op 13 september 2007 als een verre outsider tijdens de strijd om de nationale titel. Het zat de combinatie met Frans van der Blonk mee –Banister en Vulcano Boshoeve schakelden zichzelf uit- en zonder zich in te hoeven spannen evenaarde hij zijn prestatie van Schagen.

Wilhelmus

Daar bleef het niet bij. Tijdens de derde omloop trof Derek Effe de snelle Timmy Haleryd. Na een keiharde strijd –met name in het startvak- bereikte Derek Effe de halve finale, waarin opnieuw Timmy Haleryd wachtte, die na de derde omloop als lucky loser was bijgeloot. De combinatie met Frans van der Blonk op de sulky maakte handig gebruik van het voordraaien en bereikte zo de finale van het Nederlands kampioenschap.

Derek Effe (links) en Timmy Haleryd gaven elkaar geen centimeter toe in Purmerend. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In de andere halve finale zorgden Utah Alki en Panky Neyenrode voor prachtige sport. Beide paarden, erkende sprinttoppers, gaven alles wat ze in zich hadden en zorgden voor misschien wel de mooiste ritten van het seizoen. Na drie knalharde ritten bereikte Panky Neyenrode met John de Leeuw de eindstrijd, maar de pupil van trainer Cees Hetteling was tot de bodem gegaan.

Voor Derek Effe was het vervolgens een koud kunstje om zijn opponent voor te blijven. Na twee weinig spannende ritten kroonde Derek Effe, het paard dat in vijftien eerdere starts in 2007 slechts één keer vijfde was geworden, zich tot de verrassende kampioen van Nederland! Trainers, verzorgers, eigenaren en supporters konden het bijna niet geloven en pinkten tijdens het Wilhelmus allemaal een traantje weg.

Bescheiden

Het betekende echter niet dat Derek Effe ineens tot de vaderlandse sprinttop behoorde. Een dag later werd hij in Hillegom al tijdens de eerste omloop verslagen door de bescheiden Howings Kaiser. Een kleine week later bewees Derek Effe in Enkhuizen geen eendagsvlieg te zijn door de finale te halen. Toch liep hij vaker niet dan wel in de prijzen. In 2008 vijf klasseringen in negentien starts, in 2009 twee klasseringen in zijn eerste twintig starts. Zijn eigenaren wilden hem zelfs verkopen, maar precies op het juiste moment wist Derek Effe andermaal te verrassen en de kortebaan van Medemblik te winnen.

Mede-eigenaar Piet van Assema gaf na afloop van Purmerend het geheim prijs van Derek Effe. ‘Hij is op audiëntie geweest bij de Paus, dat werkt goed voor Italianen’. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In totaal kwam Derek Effe in vier seizoenen maar liefst 75 keer op de kortebaan in actie. Na het seizoen van 2009 was hij de winsomgrens van twaalf mille dicht genaderd en besloot Stal Assendelft alsnog met hem te stoppen. Met zijn pensioen ging geen groot kampioen verloren, maar wel één van de meest verrassende kampioenen aller tijden. Dat pakt niemand hem meer af.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.