Terug in de tijd: 13 juni 1998

13 juni 2020 10:22

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 48 gaan we terug naar 13 juni 1998, Hoogkarspel. Hoe Willem Steur met Livingstone won op de Nieuweweg.

Willem Steur is geen pikeur die alle kortebanen afstruint op zoek naar succes. Steur is een drafsportliefhebber, wiens voorkeur uit gaat naar de grasbanen. Tijdens de wintermaanden is hij regelmatig op de langebanen te vinden met zijn paarden, die zo nu en dan een mooi succes boeken.

Zo ging het ook ruim twintig jaar geleden toen Steur (op de foto boven met Gigi in actie op de Schiermonnikoog) zich met de vierjarige Livingstone inschreef voor de kortebaan van Amsterdam-Noord op 6 juni 1998. De door hemzelf gefokte merrie had een startvoorgift van vijf meter en niet geschoten is altijd mis. Waarom niet proberen op de kortebaan?

Livingstone bleek talent te hebben. De latere finalist Jollification moest tijdens de derde omloop tot het uiterste om de merrie van Steur te verslaan. Dat lukte, maar Livingstone en Steur hadden hun visitekaartje afgegeven.

Oranje

De merrie was tijdens haar tweede start in Hoogkarspel op zaterdag 13 juni 1998 een gevaarlijke outsider. De Nieuweweg was vrolijk aangekleed in oranje, want het Nederlands elftal begon die avond aan het Wereldkampioenschap voetbal met een wedstrijd tegen België. In tegenstelling tot het keurkorps van bondscoach Guus Hiddink, zat het Livingstone niet tegen. Na Miracle Star (Cees Lighthart jr.) volgden confrontaties met Chapman (Barry te Pas) en Invit Rider (Jan Minnebreuker), die beiden tien meter moesten geven aan de vierjarige merrie. Zonder kleerscheuren haalde Livingstone de halve finale.

Daarin wachtte Adam’s Bomb, die op 22 mei sterk had gewonnen in Wognum. Livingstone verloor de eerste rit, maar profiteerde daarna van twee startfouten van zijn tegenstander. Jacoranda Noroma (Cees Imming) had vervolgens drie ritten nodig om de snelle Kick Down (Guus Knijnenburg) achter zich te houden en was vervolgens niet bij machte om de vijf meter achterstand op Livingstone in te lopen.

Zo boekte Steur zijn tweede overwinning op de kortebaan. Zijn eerste zege boekte hij op 15 oktober 1984 met Uterin in ’t Zand. Vooralsnog is het bij die twee overwinningen gebleven. Livingstone finishte een week later in Den Ilp nog als derde, maar wist zich dat seizoen verder niet meer te onderscheiden. In de daarop volgende seizoenen verscheen ze nog regelmatig aan de start, maar blonk ze zelden uit. In 2001 deed ze nog één van zich spreken met een derde plaats in Nootdorp; de laatste keer dat Livingstone in de schijnwerpers stond.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.