Terug in de tijd: 13 juli 1941

13 juli 2020 08:43

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 78 gaan we terug naar 13 juli 1941, Zandvoort. Hoe Roel van Wieringen met Xerxes kampioen van Nederland werd.

Roel van Wieringen is één van de meest markante figuren uit de geschiedenis van de drafsport. Geboren in 1887 in de gemeente Haarlemmermeer verwachtte zijn vader van hem dat hij bij hem op de boerderij kwam werken. Van Wieringen zag dat niet zitten, want hij wilde de drafsport in. Hij besloot op negentienjarige leeftijd te voet naar Parijs te reizen en zijn diensten aan te bieden aan Charlie Mills, de legendarische trainer. Eigenwijs als Van Wieringen was, kreeg hij na een half jaar ruzie met Mills en keerde terug naar Nederland, wederom te voet.

Na enkele omzwervingen kwam hij terecht in Alkmaar, waar hij tot 1963 de helft van het stalterrein huurde. Later verhuisde Van Wieringen naar een kleinere stal, waar hij zich tot op hoge leeftijd bezig hield met het trainen van paarden. Na zijn pensionering inde hij op de koersdagen van Alkmaar ook de huur van de boxen voor P.S.V. Vooruit. Van Wieringen stond bekend als ‘Ome Roel’ en had een wat onorthodoxe manier van werken. Volgens eigen zeggen poetste hij nooit zijn paarden. “Hazen en konijnen worden ook nooit gepoetst en die kennen toch ook hard lopen?”, zei hij dan.

Tijdens de jaren ’30 en ’40 had Van Wieringen de beschikking over de uitstekende draver Xerxes. In 1940 liet hij zijn pupil kennis maken met de kortebaan en dat beviel uitstekend. In negen starts liep Xerxes drie keer in het geld en won –met Jan van Leeuwen op de sulky- in Zaandam. In 1941 besloot Van Wieringen het zelf te proberen. Het leverde direct succes op. De combinatie won de eerste kortebaan van het seizoen in Heerhugowaard.

Bekroning

De volgende koers op het programma was het Nederlands kampioenschap op 13 juli 1941 in Zandvoort, met een parkoers over de Boulevard de Favauge. Van Wieringen was met Xerxes één van de zestien deelnemers en veroverde oppermachtig de nationale titel. Alleen Zora (Jan Wagenaar sr.) dwong tijdens de tweede omloop een kamprit af, maar was niet bij machte om Xerxes te kloppen. Young Ooststar (Luut Ensing) werd tweede, voor Welkom (Jan van Leeuwen sr.) en Anselor (Frits Bosveld). Voor Van Wieringen een prachtige bekroning van een turbulente loopbaan.

De koers om de nationale titel in Zandvoort kende ook een primeur. Het was voor het eerst dat een officiële totalisator aanwezig was op de kortebaan. Xerxes was dus het eerste paard dat ooit voor een officiële winnende uitbetaling zorgde op de kortebaan. Alleen daarom al verdienen Xerxes en Van Wieringen een plaats in alle geschiedenisboeken.

Een kleine maand later won Xerxes ook in Beverwijk. In 1942 zorgde hij wederom voor een primeur door twee kortebanen op één dag te winnen. Omdat er in Binnenwijzend slechts acht paarden aan de start verschenen, werd het prijzengeld verdeeld over twee koersen, welke met het bekende knock-outsysteem werden afgewerkt. Xerxes won ze allebei. In 1944 won hij de B-draverij van Blauwhuis en in 1945 haalde de finale van de eerste kortebaan na WO II in Stompwijk.

Met Van Wieringen liep het niet goed af. Een automobilist zag hem te laat de weg oversteken en maakte zo op een treurige manier een einde aan zijn leven. De markante Roel van Wieringen werd 88 jaar.

(Foto en tekst: met dank aan archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.