Terug in de tijd: 12 september 2013

12 september 2020 10:26

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 139 gaan we terug naar 12 september 2013, Purmerend. Hoe Timmy H voor het beste medicijn zorgde.

John de Leeuw was in 2013 bezig aan een matig seizoen. Met Yankee Attack en Power Hill legde hij weliswaar beslag op enkele ereprijzen, maar een succes in de vorm van een overwinning bleef uit. Tot overmaat van ramp werd De Leeuw in Middenbeemster tijdens de eerste omloop van zijn sulky geslingerd toen hij achter Prince of Moor met zijn sulky hard in aanraking kwam met de middelste finishpaal. De Leeuw moest de strijd staken en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. De kortebanen van Schagen en Heemskerk moest hij noodgedwongen laten schieten.

In Purmerend maakte hij zijn rentree. Fit was hij nog niet. Met zijn knie dik in het verband en gewapend met een flinke dosis pijnstillers kroop hij weer op de kar. Zijn linkerbeen kon hij nog niet helemaal strekken, waardoor hij zijn voet niet eens goed in de beugel van zijn sulky kon plaatsen. De Leeuw verbeet de ongemakken en de pijn en ging ‘gewoon’ op jacht naar zijn eerste zege van het seizoen.

De Leeuw kwam op 12 september 2013 aan de start met Victory Boy S en Timmy H. Laatstgenoemde was eerder dat seizoen met Mitchell Voshol gestart in Amsterdam-Noord en met Huib van den Heuvel in Schagen. De Leeuw was zelf zijn stuurman geweest in De Lier. Geen van allen kon voorkomen dat Timmy H telkens al tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld.

Medicijn

Op de Nieuwstraat profiteerde Timmy H voor het eerst van een startontheffing van vijf meter. Van dat voordeel maakte de toen tienjarige Diamond Way-zoon optimaal gebruik. Na Wala Alki tijdens de eerste omloop te hebben geklopt, hadden vervolgens ook Evison en Amazing Power geen schijn van kans tegen de ontketende pupil van Michel Roggen. Tijdens de halve finale moest ook Attila er aan geloven en haalde Timmy H de finale.

Tijdens de eindstrijd moest Timmy H het opnemen tegen Black Beauty Venus. De pupil van trainer Aad Pools maakte met dochter Josette Pools op de sulky een ijzersterke indruk en haalde, net zoals Timmy H, zonder ook maar één rit te verliezen de finale. De eerste finalerit was dan ook om van te smullen. Black Beauty Venus maakte in een handomdraai de vijf meter achterstand goed, waarna beide paarden zij aan zij op de finish af stevenden. Na een adembenemende rit was het Timmy H die net even eerder bij de finish was en op voorsprong kwam.

De tweede rit was na opnieuw een bliksemstart relatief eenvoudig voor Black Beauty Venus, waardoor een kamprit uitkomst moest brengen. Deze eindigde in een anticlimax. Pools ging een fractie van een seconde te vroeg van start, waardoor De Leeuw met Timmy H aan een vervroegde ereronde kon beginnen. De regerend kortebaankampioen was de middag doorgekomen dankzij zijn pijnstillers, maar de overwinning met Timmy H was ongetwijfeld het beste medicijn.

Bekijk hier de samenvatting van Purmerend 2013

Timmy H groeide vervolgens uit tot een grillige, maar razendsnelle deelnemer. In 2014 haalde hij de finale in Assendelft en Venhuizen, maar moest beide keren genoegen nemen met een tweede plaats. Na enkele mislukte starts won hij in Heemskerk en later ook in Roden. Een jaar later finishte hij als derde in Assendelft en verloor hij de finale op Duindigt van Blackpearl Trans R. Hierna kreeg hij te maken met een starthandicap, waarna zijn loopbaan als een nachtkaars uit ging.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.