Terug in de tijd: 12 oktober 2015

12 oktober 2020 07:21

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 169 gaan we terug naar 12 oktober 2015, ’t Zand. Hoe Elma Alki vanuit de wachtkamer oppermachtig zegevierde.

De strijd om de titel ‘Kortebaanpaard 2006’ liep uit op een anticlimax. Destijds werd voor de laatste kortebaan van het seizoen nog uitgeloot op basis van de laatste start van een paard. Utah Alki, met vijf overwinningen koploper in het klassement, was gestart in Lisse en werd jammerlijk uitgeloot. United Kievitshof, de nummer twee in het klassement, was een dag vóór Lisse in Roden gestart en mocht daarom wel deelnemen. Voor de pupil van Aad Pools was het vervolgens een koud kunstje om de koers te winnen en Utah Alki het kampioenschap te ontnemen.

Naar aanleiding van deze farce werden de reglementen aangepast. Voortaan werd in ’t Zand uitgeloot op basis van het gewonnen prijzengeld tijdens het afgelopen seizoen. De paarden met het hoogste bedrag aan prijzengeld waren verzekerd van een startbewijs; de overige paarden moesten plaatsnemen in de spreekwoordelijke wachtkamer.

Zo ook Elma Alki. De vierjarige merrie had in 2015 tijdens haar tweede start op de kortebaan indruk gemaakt met een tweede plaats in Vroomshoop. Een mooie zomer lag in het verschiet, maar de merrie weigerde mee te werken. Zo nu en dan liep ze een bliksemsnelle rit, maar veel vaker vergooide ze haar kansen met een galoppade. In de tien starts na haar finaleplaats kwam ze niet verder dan vijfde plaatsen in Santpoort en Beverwijk.

Hakken over de sloot

Toen de Vrienden van IJmuiden in hun zoektocht naar een kortebaner uitkwamen bij Elma Alki en aanklopten bij Andries van der Blonk, wilde deze best meewerken aan een verkoop. Haar nieuwe eigenaren stalden haar bij Rob de Vlieger, die haar klaarstoomde voor de laatste kortebaan van het seizoen. Het was echter allerminst zeker of Elma Alki mocht starten in ’t Zand. Ze behoorde niet bij de (toen nog) 28 beste paarden van het seizoen en moest dus hopen dat er paarden afvielen. Omdat er voldoende paarden niet werden ingeschreven, mocht Elma Alki uiteindelijk op 12 oktober 2015 deelnemen in ’t Zand. Met de hakken over de sloot, want van alle deelnemers had de merrie het minste verdiend.

Al tijdens het voorwerk leken Elma Alki en haar nieuwe pikeur Jan Thijs de Jong elkaar te bevallen. Desondanks bereikte de nieuwe combinatie ietwat fortuinlijk de derde omloop. Zo ging Chaman Rapida (Aad Pools) tijdens de eerste omloop in de kamprit te vroeg van start en ging Bella Madonna (John de Leeuw) tijdens de tweede omloop in het heetst van de strijd van de benen.

Bekijk hier de samenvatting van ’t Zand 2015

Elma Alki kreeg steeds meer door wat nu precies de bedoeling was en was vanaf de derde omloop niet meer te beschieten. Eerst werd Co Swagerman (Thomas Bos) eenvoudig aan de kant gezet en tijdens de halve finale kwam Selim (Lindsey Pegram) aan de beurt. Zelfs Donate Groenhof (John Dekker), de beste sprinter van het seizoen, had tijdens de finale niets in de melk te brokkelen en moest lijdzaam toezien hoe Elma Alki, het paard dat in eerste instantie moest plaatsnemen in de wachtkamer, er verrassend met de winst vandoor ging.

Het vervolg van haar kortebaancarrière werd geen succes. In 2016 kwam ze veertien keer aan de start en draafde ze alleen in Hoofddorp (vierde plaats) in de prijzen. Op de langebaan ontwikkelde ze zich daarentegen tot een uitstekend monté-paard dat met voornamelijk Susan Wiedijk in het zadel tal van successen behaalde.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.