Terug in de tijd: 12 juni 1987

12 juni 2020 07:43

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 47 gaan we terug naar 12 juni 1987, Wognum. Hoe Stien Vos tijdens haar debuut haar leermeester twee keer versloeg.

Halverwege de jaren ’80 kwam Stien Vos in dienst bij Aad Pools. Waar andere leerlingpikeurs na enkele jaren weer verhuizen naar een andere werkgever of voor zichzelf beginnen, bleef Vos dik dertig jaar bij de trainer uit Uitgeest actief. “Ze maakte op een gegeven moment gewoon deel uit van de inventaris”, kijkt Pools op die periode terug. “Het ging veel verder dan alleen de paarden. Josette en Manon hebben van haar leren lopen, fietsen, autorijden, noem maar op. Tot op de dag van vandaag is ze bevriend met Manon. Zo ging ze ook mee tijdens de laatste rit van Viva’s Limburgia naar de dierenkliniek in Utrecht. Ze durfde haar niet alleen te laten gaan.”

Als regerend kampioen nam Pools haar uiteraard mee naar de kortebaan. Op 12 juni 1987 maakte ze in Wognum haar debuut. Het was een voltreffer. Ze was twee keer te sterk voor haar leermeester, waarvan de tweede keer tijdens de finale. Pools won nog wel de eerste finalerit met Vivatio Hil nadat Vos met Volspeed G te vroeg van start ging, maar tijdens de resterende twee ritten stelde Vos verrassend orde op zaken.

Druppel

Voor Volspeed G was het zijn tweede overwinning op de kortebaan. Een jaar eerder was hij de sterkste geweest in Gorredijk. “Volspeed G was een paard dat echt zijn dag moest hebben”, vertelt Pools. “Wanneer hij zo’n dag had, was ‘ie bijna niet te verslaan. In Wognum was het weer zo ver. Ik ging met Vivatio Hil echt twee keer heel goed weg, maar hij wist ons toch nog gemakkelijk te kloppen.”

Bekijk hier een reportage over Wognum 1987

Marian den Dubbelden was op 24 september 1986 de eerste vrouw geweest die een kortebaan won. Vos was de eerste vrouw die twee kortebanen won. Op 9 juni 1992 klopte ze met Claudia’s Dream tijdens de finale van Venhuizen de snelle Diamond Tonka (Manus Bouwhuis). Toch stopte Vos niet veel later met het rijden van koersen. Pools: “Ze had het idee dat ze haar scherper in de gaten hielden dan een ander. Zo werd ze in Alkmaar eens bestraft voor overmatig zweepgebruik. Ze droeg niet eens een zweep bij zich! Dat was de bekende druppel.”

Het kan niet anders dat Vos ontzettend trots was toen Manon Pools in 2004 –ook tijdens haar debuut- in Enkhuizen haar eerste kortebaan won. Vier jaar later kroonde ze zichzelf zelfs tot kampioen. Ook dat zal Vos met groot genoegen hebben ervaren. Andersom was Manon Pools ook enorm blij met Vos. “Ze heeft een heel grote rol in mijn loopbaan gespeeld. Mijn vader heeft me natuurlijk leren rijden, maar Stien ook.”

(Foto: beelden Youtube)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.