Terug in de tijd: 12 juli 2014

12 juli 2020 09:37

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 77 gaan we terug naar 12 juli 2014, Hoofddorp. Hoe Andrea Swagerman wederom voor spektakel zorgde.

Andrea Swagerman behoort tot het selecte clubje dat zowel met een startontheffing als met een starthandicap van vijf meter won. In 2012 was hij op de Kruisweg vanaf 295 meter de eerste die Blackpearl Trans R versloeg; een kunstje dat hij enkele weken later in Purmerend vanaf de basisafstand nog eens herhaalde.

In 2014 was de pupil van trainer Frans van der Blonk opgezadeld met een starthandicap. Desondanks wist hij zich ook vanaf 280 of 305 meter prima te redden. Zo begon hij dat seizoen met een overwinning in Sassenheim. Opvallend was dat Andrea Swagerman het in tegenstelling tot die andere kanonnen met een starthandicap het vooral moest hebben van de laatste honderd meter. Paarden zoals Viva’s Limburgia en Blackpearl Trans R vlogen dankzij een bliksemstart al tijdens het eerste gedeelte van het parkoers over hun tegenstander heen. Andrea Swagerman niet. Hij was nu eenmaal niet de allersnelste op de eerste meters, maar compenseerde dit met een ongenadig harde versnelling onderweg en een niet aflatende werklust. Soms kwam zijn versnelling net te laat, vaak zette hij zijn eindspurt net op tijd in. Hoe dan ook zorgde Andrea Swagerman altijd voor spektakel.

Zo ook op 12 juli 2014 in Hoofddorp. Nadat de stofwolken van de eerste drie omlopen waren opgetrokken, maakte het publiek langs de Kruisweg zich op voor twee interessante halve finales. De eerste was tussen Black Beauty Venus (Manon Pools) vanaf 305 meter tegen de vierjarige Anabaa Blue (John de Leeuw/Rick Wester) vanaf 295 meter. Na een spannende strijd was het de pupil van trainer Aad Pools die na een kamprit de eindstrijd bereikte.

Verrassen

De tweede halve finale was die tussen Andrea Swagerman en Capital C, die van een startontheffing van vijf meter genoot. De pupil van trainer Cees Imming werd bijgestaan door Wim van der Mespel, de lepe kortebaankampioen van 2011. Hij stuurde de vijfjarige merrie niet om de middelste twee startpalen heen, maar juist er tussendoor om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de tien meter voorsprong in het startvak. Andrea Swagerman liet zich verrassen en had tijdens de eerste rit geen schijn van kans.

Tijdens de tweede rit vergooide Capital C haar kansen door een galoppade en moest een kamprit uitkomst brengen. In deze rit toonde Andrea Swagerman nogmaals zijn enorme vechtlust en bereikte overtuigend de finale. Tijdens die finale moest hij opnieuw flink aan de bak, maar trok hij na opnieuw een kamprit, z’n vierde (!) die middag, aan het langste eind en won net zoals twee jaar eerder de koers over de Kruisweg.

Bekijk hier de samenvatting van Hoofddorp 2014

Voor de trots van Annie en Klaas Swagerman was het zijn laatste overwinning. Zo bleef hij steken op zes zeges, wellicht iets te weinig voor een paard dat zich met de beste paarden van het decennium kon meten. Desondanks hebben de toeschouwers genoten van de inhaalraces van Andrea Swagerman, een deelnemer voor wie je naar de koers kwam.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.