Terug in de tijd: 12 augustus 2010

12 augustus 2020 08:42

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 108 gaan we terug naar 12 augustus 2010, Beverwijk. Hoe Wim van der Mespel een onvervalste hattrick scoorde.

In de zomer van 2010 beleefde Wim van der Mespel een regelrechte droomweek. De hoefsmid boekte drie overwinningen binnen vijf dagen en leek een onoverbrugbare voorsprong te nemen in het pikeursklassement. Zijn eerste zege boekte hij op 7 augustus in De Lier. Op de totaal verregende Hoofdstraat boekte hij met Sir Kali een knappe overwinning. Zege nummer twee volgde in Bemmel. Op de Teselaar sloeg hij –geholpen door een startvoorgift van vijf meter- toe met Jupiter Diamant en versloeg tijdens de finale de razendsnelle Wyard Beuckenswyk (John Dekker).

Op 12 augustus 2010 startte hij namens Stal de Groningers in Beverwijk met Torchligt As en Torpedo S. Met laatstgenoemde had hij al eens gewonnen in Amsterdam-Noord. Torchlight As had daarentegen nog alles te bewijzen. De ruin was al vijf keer gestart op de kortebaan, maar had alleen tijdens zijn debuut in Assendelft de eerste omloop overleefd. Zelfs met een startontheffing van vijf meter kon hij in Santpoort en Bemmel niet overtuigen.

Daar staat ‘ie weer: huldigingsfoto nummer drie in amper vijf dagen tijd voor Wim van der Mespel. (Foto: Nico Visser)

In Beverwijk nam Van der Mespel voor het eerst plaats achter Torchlight As. Omdat zijn tegenstander Van Basten (Andries van der Blonk) voor de koers werd teruggetrokken, kreeg de hoefsmid ruimschoots de tijd om de Duitse ruin volledig naar zijn hand te zetten. Hij maakte op de Breestraat een ontelbaar aantal proefstarts en ging net zolang door totdat hij tevreden was. Het uitgebreide voorwerk betaalde zich ruimschoots uit. Via Mission Impossible (Manon Pools) plaatste Torchlight As zich voor de derde omloop. Daarin werd afgerekend met Kaizarda Laurelton (Wim van Buytene), die maar liefst tien meter moest toegeven op zijn tegenstander. Tijdens de halve finale rekende Torchlight As opnieuw af met Van Buytene, dit keer met Speedy Amana.

Kiezen

Van der Mespel onderscheidde zich ook met zijn tweede deelnemer. Torpedo S ontdeed zich op de Breestraat van een knap rijtje tegenstanders, welke zonder uitzondering succesvol waren geweest of nog succesvol zouden worden op de kortebaan. Na Kakao d’Arline (Robin Bakker) volgden ritzeges op Yke Starlake (Ruud Pools), Neeroson (Jan Thijs de Jong) en Gilbert C.R. (Christophe de Groote). Beide paarden naar de finale, een onvervalste dubbelslag voor Van der Mespel.

Van der Mespel koos voor de finale voor Torchlight As. “Die keuze was niet zo moeilijk”, legde hij na afloop uit. “Torpedo S had al wat voor zijn kiezen gehad; Torchlight As ging het gemakkelijker af. Daarnaast speelde de afstand mee.” John de Leeuw nam plaats achter Torpedo S, maar hij kon niet voorkomen dat Wim van der Mespel een onvervalste hattrick scoorde met een derde zege binnen vijf dagen.

Bekijk hier de samenvatting van Beverwijk 2010

Van der Mespel kon het karwei uiteindelijk niet afmaken. Tijdens de tweede helft van het seizoen scoorde hij vrijwel geen punten en concurrent Ruud Pools kwam met elke kortebaan iets dichterbij. In Lisse nam Pools de koppositie over en ging het pikeurskampioenschap aan de neus van de leerlingkampioen van 2007 voorbij. In 2011 nam Van der Mespel op gepaste revanche en eiste de titel alsnog op. Torchlight As won op 28 mei 2011 in Utrecht met Richard Slijfer (vanaf de tweede omloop Wim van Buytene) een tweede kortebaan. Daarna kon de ruin net zoals zijn stalgenoot Torpedo S niet vaak meer overtuigen. Hun loopbaan werd dan ook na het seizoen van 2011 beëindigd.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.