Terug in de tijd: 11 september 1951

11 september 2020 08:25

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 138 gaan we terug naar 11 september 1951, Hardegarijp. Hoe Olga Pluto Nederlands kampioen werd op de korte- én de langebaan.

(Foto boven: Olga Pluto op het Mereveld in Utrecht bezig aan haar laatste meters op weg naar de Nederlandse titel op de langebaan. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Als driejarige zorgde Olga Pluto voor een sensatie door met een straatlengte voorsprong de Derby der driejarigen te winnen in een recordtijd van onder de 1.28,3. Een tijd waar nu om wordt gelachen, maar niet in 1951. Het was namelijk voor het eerst dat een paard in Nederland onder de 1.30 liep. Als vierjarige won ze met W. Brouwer op 15 jul 1951 in Groningen het Kampioenschap der Amateurs.

Op 11 september 1951 maakte ze in Hardegarijp haar debuut op de kortebaan. Het betrof het Nederlands kampioenschap waar zich maar liefst 32 paarden voor hadden ingeschreven. Helaas kwamen er die middag slechts veertien paarden opdraven en lieten toppers als Allouez en Laetare A de koers om de nationale titel links liggen.

Formaliteit

Olga Pluto moest het tijdens de eerste omloop nemen tegen O Marijke. De merrie had een kleine maand eerder met Hans ten Hagen op de sulky in Zaandam haar eerste kortebaan gewonnen en was nog niet de legende die ze later zou worden. Desondanks had ze meer ervaring op de kortebaan dan Olga Pluto, maar liet zich na een kamprit toch verrassen en kon vroegtijdig naar huis.

De pupil van trainer en rijder Appie Siderius lootte daarna het stilstaande nummer en haalde zonder moeite de halve finale. Daarin leek het fout te gaan na een galoppade tijdens de eerste rit, maar uiteindelijk was Olga Pluto na opnieuw een kamprit ook te sterk voor Guy Hanover met Jan van Leeuwen.

Olga Pluto tijdens de huldiging in Hardegarijp na het behalen van de Nederlandse titel op de kortebaan. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

De finale was vervolgens een formaliteit. Karel Pluto met M. Rozema op de sulky moest tien meter meer overbruggen dan Olga Pluto en was tijdens de eerste rit kansloos. Tijdens de tweede rit zette Rozema alles op alles waarna Karel Pluto in galop sprong. Zo werd Olga Pluto tijdens haar debuut op de kortebaan direct kampioen van Nederland.

Elitloppet

Amper twee weken later ging Olga Pluto op 23 september 1951 ook van start tijdens het Nederlands kampioenschap op de langebaan. Willem Geersen bracht drie deelnemers aan de start en reed zelf favoriet Kievit S, maar zij waren niet opgewassen tegen een uitstekende Olga Pluto, die voor een unicum zorgde door in één jaar Nederlands kampioen te worden op zowel de korte- als de langebaan.

Vanaf dat moment kwam haar loopbaan in een stroomversnelling. Ondanks dat ze haar carrière twee keer moest onderbreken omdat ze drachtig was, bleef ze veel en grote koersen winnen. In 1956 beleefde ze een topseizoen. Ze won negentien koersen in 54 start en finishte tijdens de Elitloppet zelfs als derde. In 1957 kwam ze in actie tijdens de Prix d’Amerique, helaas zonder resultaat.

Na haar loopbaan ging ze verder als fokmerrie met negen nakomelingen, waarvan er zeven in de baan kwamen. Haar bekendste nazaat is Carlos Pluto, jaren lang Nederlands recordhouder en winnaar van onder andere de Gouden Zweep.

Op de kortebaan zagen ze Olga Pluto niet meer terug. Het bleef dus bij die ene deelname in Hardegarijp, die direct het Nederlands kampioenschap opleverde. Het was meer dan genoeg om de geschiedenisboeken in te draven.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.