Terug in de tijd: 11 oktober 2004

11 oktober 2020 08:45

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 168 gaan we terug naar 11 oktober 2004, ’t Zand. Hoe German Diabolo won, maar Nandoe Enzelens als laatste lachte.

Met German Diabolo had Aad Pools in 2004 een prima sprinter tot zijn beschikking. De zevenjarige Duitse ruin finishte tijdens zijn debuut in Bennebroek als derde en draafde daarna vrijwel altijd in de prijzen. Overwinningen in Zandvoort en Beverwijk, tweede in Hoogkarspel, derde in IJmuiden en vijfde in Nootdorp en Hoorn. Pas In Heemskerk liep German Diabolo voor het eerst niet in de prijzen, maar een week later volgde een klinkende zege in Purmerend. Na een vroege uitschakeling in Medemblik finishte de pupil van Aad Pools als derde in Roden.

German Diabolo oppermachtig op weg naar de winst in Purmerend. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Ondanks deze hele rits aan podiumplaatsen begon German Diabolo in ’t Zand niet als koploper van het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ aan de laatste kortebaan van het seizoen. Deze eer was voorbehouden aan Nandoe Enzelens. De pupil van trainer Rob de Vlieger was in Assendelft met John de Leeuw op de sulky met een overwinning aan het seizoen begonnen. Daarna kreeg hij te maken met een starthandicap en nam Wim van der Mespel achter hem plaats. Ondanks het feit dat de toen negentienjarige leerlingpikeur geen ervaring op de kortebaan had, finishte het duo drie keer op rij als tweede. Daarna nam Krista Timmer het over. Zij haalde twee finales met de achtjarige ruin, maar wist ook niet te winnen. Het was voldoende om German Diabolo voor te blijven in de strijd om het kampioenschap.

Beslissing

Op 11 oktober 2004 had Nandoe Enzelens voor de koers over de Keinsmerweg 23 punten, twee meer dan German Diabolo. Ook Navy Blue maakte met twintig punten nog kans op de eindzege, maar de pupil van trainer Andries van der Blonk werd al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Tijdens de derde omloop leek de beslissing te vallen. Waar German Diabolo zich plaatste voor de halve finale, kon Nandoe Enzelens het niet bolwerken tegen Nelco Expres (Cees Imming). Voor German Diabolo was het nu zaak om minimaal derde te worden, want dan was het kampioenschap –op basis van het aantal behaalde overwinningen dat seizoen- binnen.

Nandoe Enzelens in actie in Purmerend, waar hij uiteindelijk als derde finishte. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het lot was Nandoe Enzelens echter goed gezind. De ruin werd bijgeloot en moest het opnemen tegen Hot Water en Ruud Pools. Geen ramp voor German Diabolo. De ruin moest nu zelf de koers winnen en hopen dat Hot Water zijn werk naar behoren zou doen door Nandoe Enzelens uit de finale te houden. Maar de combinatie met Krista Timmer op de sulky liet zich niet opzij zetten en bereikte alsnog de finale.

Daarmee was het pleit beslecht. Omdat de winnaar van een kortebaan destijds vier punten kreeg, kon German Diabolo niet meer dan één punt inlopen en had Nandoe Enzelens het kampioenschap veilig gesteld. De winst in ’t Zand ging uiteindelijk naar de oppermachtige pupil van Aad Pools, die zo zijn vierde kortebaan won. Hij liep de ereronde niet alleen, ook Nandoe Enzelens ging met een sierdeken (foto boven (www.archiefndr.nl)) over de baan.

Voor German Diabolo was het zijn laatste wapenfeit. Hij kwam niet lekker door de winter en startte nog één keer, in Den Ilp. Nandoe Enzelens en Krista Timmer wonnen in 2005 samen in Voorschoten en Santpoort. Na het seizoen van 2006 nam Nandoe Enzelens na zeven seizoenen afscheid van de kortebaan. Daarin kwam hij 68 keer aan de start en haalde hij maar liefst 24 finales, waar hij er ‘slechts’ zeven van won. Het enigszins gelukkig gewonnen kampioenschap van 2004 kwam hem daarom meer dan toe.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.