Terug in de tijd: 11 juni 2005

11 juni 2020 07:27

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 46 gaan we terug naar 11 juni 2005, Hoogkarspel. Hoe Manon Pools voor het eerst haar vader versloeg, ondanks de gele vlaggetjes.

De drafsportloopbaan van Manon Pools vloog uit de startblokken. Met haar rijdersbrevet nog maar net op zak won ze op 16 september 2004 in Enkhuizen met Lino Hawai de eerste de beste keer dat ze aan een kortebaan meedeed. Hoewel ze de opleiding tot pikeur in Deurne alleen maar doorliep om te kunnen starten op de kortebaan, bleek ze ook op de langebaan een talent. In amper een jaar tijd behaalde ze dertig overwinningen en verloor zo op de langebaan haar status van leerlingpikeur. Daar had ze slechts negentig koersen voor nodig gehad; een knap moyenne van één op drie.

Leerlingpikeurs hebben op de kortebaan tijd nodig om hun plek tussen de gevestigde orde te veroveren, maar dat gold niet voor Manon Pools. Peter Pijning durfde het aan om in 2005 het jonge, maar onervaren talent achter zijn snelle Dr. Snuggels te zetten. De ruin had in 2004 een keer gewonnen in Hoogkarspel, maar bleek niet altijd even betrouwbaar. In acht starts haalde hij, naast die ene zege, slechts één keer de derde omloop.

Het klikte vrijwel meteen tussen Pools en Dr. Snuggels. In Wognum bracht Pools de ruin naar de derde omloop, waarna ze tegen zichzelf lootte. Ze moest achter Adonis Guard blijven en moest lijdzaam toezien dat John de Leeuw de pupil van Peter Pijning naar een derde plaats loodste. In Bennebroek van hetzelfde laken een pak. Dit keer haalde de combinatie zelfs de vierde omloop, maar lootte Pools opnieuw zichzelf. Dit keer was ze verplicht om voor Lino Hawai te kiezen en won Dr. Snuggels de koers met Robin Bakker op de sulky.

Grijns

Op 11 juni 2005 was Pools in Hoogkarspel opnieuw goed in vorm. Zowel met Dr. Snuggels als met Lino Hawai haalde ze de derde omloop. Om zover te komen had Pools tijdens de tweede omloop met Dr. Snuggels wel haar vader met Rina du Diarbois uit moeten schakelen; de eerste keer dat ze tegen hem had moeten rijden. In een interview in de Draf & Rensport keek ze begin 2006 nog eens op deze confrontatie terug. “Dat was heel apart. Ik vroeg hem vooraf waar ik in het startvak om moest gaan, op welke specifieke plek. ‘Bij het gele vlaggetje’, antwoordde hij. Toen ik de baan opreed, bleek het hele parkoers te zijn versierd met gele vlaggetjes. Die grijns van hem toen hij mijn verbaasde gezicht zag. Maar ik klopte hem wel!”

Dr. Snuggels vliegt met Manon Pools op de sulky over de Nieuweweg in Hoogkarspel. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Waar Lino Hawai sneuvelde tegen Porsto R overleefde Dr. Snuggels de achtervolging van Mr Postman en rekende tijdens de finale af met de al eerder genoemde Porsto R (Jolanda van Strien). Gek genoeg was het de laatste keer dat Pools met Dr. Snuggels op pad ging; wellicht om te voorkomen dat ze te snel haar status als leerlingpikeur op de kortebaan zou verliezen. Met Adonis Guard en Lino Hawai had vader Aad Pools immers twee kampioenen op stal, die –ondanks hun klasse- de ontheffing met een leerlingpikeur hard nodig hadden.

Dr. Snuggels startte na deze zege nog zevenmaal op de kortebaan, maar wist zich slechts één keer te onderscheiden. Dat was in Noordwijk, waar hij met Ruud Pools op de sulky een sterke overwinning boekte. De ster van Manon Pools steeg in vliegende vaart naar de top. In 2005 en 2006 werd ze leerlingkampioen op de kortebaan. In 2008 kroonde ze zich, amper vier jaar na haar debuut, tot kortebaankampioen. Het meisje dat zich bijna in de war liet brengen door een paar gele vlaggetjes stond ineens als eerste vrouw op de top van de berg.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.