Terug in de tijd: 11 juli 2015

11 juli 2020 08:38

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 76 gaan we terug naar 11 juli 2015, Hoofddorp. Hoe Edo Venus speaker Martin de Waal in de maling nam.

Met in het achterhoofd dat de paarden van Aad Pools vaak pas tijdens hun tweede seizoen op de kortebaan volledig opbloeien (bekijk de prestatiecurves van Tusee JL, Black Beauty Venus en Chaman Rapida maar eens). waren er volop verwachtingen tijdens de eerste starts van Edo Venus in 2015. Pools had zo veel vertrouwen in de ruin dat hij in de Kortebaan-special van de Draf & Rensport stelde dat Edo Venus dit seizoen alleen nog maar kon tegenvallen. In Assendelft en Wognum kwam Edo Venus echter niet verder dan de tweede omloop. Was het vertrouwen van Pools ongegrond?

Net op het moment dat Edo Venus leek opgegeven, gaf hij een duidelijk antwoord. Op de Westerbuurt in Venhuizen liep hij een beresterke koers en gaf tijdens de finale Co Swagerman, het ‘Kortebaanpaard 2014’, het nakijken. In Zwanenburg bevestigde hij opnieuw zijn klasse door als derde te finishen; alleen een ontketende Donate Groenhof was te sterk.

Verdraaid

Op 11 juli 2015 verscheen Edo Venus aan de start in Hoofddorp. De koers verliep voorspoedig voor Edo Venus en Pools. Na Elbert Schermer (Wim van der Mespel) en Ton Jeu (Manon Pools) bond Edo Venus ook titelverdediger Andrea Swagerman (Frans van der Blonk) aan de zegekar. Vervolgens wachtte tijdens de halve finale Elegance Fanatic (Rob de Vlieger), die na een kamprit werd verslagen.

Edo Venus was niet alleen bijzonder rap, maar ook een prachtig atleet.

Ook Barbert (John de Leeuw) haalde de finale. De vierjarige Amerikaan had zich vooral moeten strekken tijdens de halve finale tegen Duke Beuckenswyk (Lindsey Pegram), maar wist de enorme ruin toch voor te blijven. Dat leek ook te lukken tegen Edo Venus. Barbert won de eerste rit na een matige start van Edo Venus. Rit twee was voor Edo Venus, die zo een kamprit uit het vuur sleepte.

Die kamprit leek naar Barbert te gaan. Met een ruime voorsprong passeerde hij speaker Martin de Waal, die halverwege het parkoers stond. Zijn historische commentaar: “Barbert moet zorgen uit de hoeven te blijven van Edo Venus en Barbert doet dat met verve! Barbert heeft twee lengten voorsprong, Edo Venus rijdt wat toe, maar Barbert is al richting finish.. Edo Venus gaat er nog één keer overheen en… verdraaid nog aan toe, hij pakt hem! Edo Venus wint na een zinderende kamprit de kortebaan in Hoofddorp.” De Waal werd dus volkomen verrast door Edo Venus, die met een waanzinnige laatste jump zijn tegenstander voorbij stak. Opnieuw had hij uit geslagen positie een topprestatie geleverd.

Bekijk hier de samenvatting van Hoofddorp 2015

Na een tweede plaats in Nootdorp, opnieuw lag Donate Groenhof dwars, passeerde Edo Venus de winsomgrens. De vijf extra meters lagen hem slecht, waarna eigenaar Peter Aleman besloot de ruin bij Tom Kooyman te stallen en zich op het monté-genre te concentreren. Dat ging Edo Venus zeer behoorlijk af, tot een zware blessure een moeilijke beslissing onvermijdelijk maakte. Z’n laatste meters over de Kruisweg in Hoofddorp vergeten we echter nooit meer.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.