Terug in de tijd: 11 augustus 2009

11 augustus 2020 09:26

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 107 gaan we terug naar 11 augustus 2009, Bemmel. Hoe Donna Napoli zich kroonde tot de ‘koningin van de kamprit’.

Donna Napoli kon tijdens haar eerste seizoen op de kortebaan totaal niet aarden. In 2008 kwam ze dertien keer aan de start en liep slechts vier keer in de prijzen. Een derde plaats in Voorschoten was haar beste resultaat. Zes keer werd ze al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. De loopbaan van de merrie leek geen lang leven beschoren.

Ondanks de twijfels van haar eigenaren hield Aad Pools vertrouwen. Hij gooide in de aanloop naar het seizoen van 2009 het roer rigoureus om. In 2008 had ze te kampen met spierproblemen en bleek uit bloedonderzoek dat ze niet optimaal was. Ze kreeg ander voer, een ander beslag en op de trainingsbaan pakte Pools de merrie anders aan.

Het resultaat mocht er zijn. In Venhuizen stond Donna Napoli als herboren aan de start. Ze hoefde slechts één rit af te staan en pakte ten koste van Vulcano Boshoeve (John Dekker) de overwinning. Desondanks werd ze in Amsterdam-Noord en Sassenheim vroeg uitgeschakeld, maar in Egmond aan den Hoef stond ze er weer. Daar had ze wel het geluk van het bijloten voor nodig. Na een nederlaag tegen stalgenoot Apella Cane (Manon Pools) mocht ze in de herkansing tegen Seth. John Dekker kon echter niet voorkomen dat Seth twee keer galopperend in de fout ging, waarna Donna Napoli tijdens de finale afrekende met de vermoeide Neeroson (Ruud Pools).

Waar ze in Egmond aan den Hoef de loting mee had, deed ze het in IJmuiden op eigen kracht. Tijdens de finale leverde ze een topprestatie door een enorm gat dicht te lopen op de vierjarige Yke Starlake, maar die inspanning moest ze bekopen met een galoppade tijdens de kamprit.

Veel ruimte

Op 11 augustus 2009 verscheen de merrie aan de start in Bemmel. Op de Teselaar in het Gelderse dorpje toonde Donna Napoli een ongekende vechtersmentaliteit. Tijdens de tweede omloop werd ze vrijgeloot, maar in alle overige omlopen had ze telkens een kamprit nodig om haar tegenstander te overwinnen. Pikeur Aad Pools vond de vele kampritten geen nadeel. “Ze geeft niet op en wordt alleen maar feller. In een derde rit is ze dus vaak op haar best.”

Aad Pools straalt tijdens de huldiging in Bemmel van oor tot oor; hij hield vertrouwen in Donna Napoli, die met drie zeges in 2009 het vertrouwen ruimschoots waarmaakte. (Foto: Nico Visser)

Tijdens de finale hoefde Donna Napoli zich tijdens de kamprit niet in te spannen. Tegenstander Seth verloor zich net zoals in Egmond aan den Hoef in een galoppade. De vele mislukte startpogingen waren wellicht de oorzaak. Seth bleef meerdere keren staan, terwijl Donna Napoli bijna niet te houden was. Verder was opvallend dat Donna Napoli tijdens de tweede rit van de finale veel ruimte nodig had op het bochtige parkoers. Halverwege de rit was Donna Napoli vrijwel naast haar tegenstander gekropen en raakte de wielen van de sulky’s elkaar net niet. Het leidde niet tot een uitschakeling. “Normaal gesproken loopt een paard in de bocht naar binnen”, legde Pools na afloop uit. “Donna Napoli ging telkens naar buiten. Ik moest haar dus steeds bijsturen en verloor daarmee wat vaart.”

Na haar derde seisoenszege bleef Donna Napoli redelijk presteren met drie vijfde plaatsen in vijf starts. In 2010 liet ze een groot deel van het seizoen aan zich voorbij gaan en maakte pas in Santpoort haar rentree. Het werd geen succes, net zoals haar optreden in Beverwijk. Beide keren werd ze tijdens de tweede omloop uitgeschakeld. Ze stond op de startlijst van Enkhuizen en Hillegom, maar werd beide keren teruggetrokken. Met stille trom nam ze afscheid van de kortebaan.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.