Terug in de tijd: 10 september 2009

10 september 2020 08:46

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 137 gaan we terug naar 10 september 2009, Purmerend. Hoe een naaimachientje de concurrentie geen kans liet.

Yff de Legume maakte 5 juni 2009 in Hattemmerbroek zijn debuut op de kortebaan. Toen Cees Imming voor het eerst met hem wegreed uit het startvak wist de trainer uit Callantsoog niet wat hem overkwam. Zelden had hij een sprinter voor zijn kar gehad die zo gemakkelijk wegliep en binnen de kortste keren in de hoogste versnelling was geschakeld. Helaas maakte Imming ook direct kennis met het wispelturige karakter van zijn pupil. Na overtuigend de tweede omloop te hebben bereikt, gooide de vierjarige hengst tijdens de tweede omloop zijn eigen glazen in door beide ritten snel weg te springen.

Imming besefte dat hij een potentiële winnaar op stal had en nu was het aan hem om het beste in Yff de Legume naar boven te brengen. Dat viel niet mee. Tijdens de vijf starts na zijn debuut wisselde hij snelle ritten te vaak af met onstuimige galoppades en wist hij zich geen enkele keer te klasseren. In De Lier probeerde Imming een Franse kap en dat had meteen resultaat. De hengst was nog zeker niet het toonbeeld van trouw, maar met een vierde plaats toonde hij andermaal zijn potentie.

Voor de kortebaan van Noordwijk nam Wim van der Mespel plaats achter Yff de Legume. Het was niet voor het eerst dat Imming en Van der Mespel op deze manier met elkaar samenwerkten. Imming stoomde zijn paarden klaar voor het echte werk, Van der Mespel maakte het karwei af op de baan. Dat had eerder gewerkt met Timothy’s Way en Une de Pink en bleek ook te werken met Yff de Legume. De hengst haalde overtuigend de finale, maar was tijdens de eindstrijd niet opgewassen tegen Yke Starlake (Lindsey Pegram).

Van nul naar alles

In Schagen haalde de combinatie opnieuw de finale. Opnieuw maakte Yff de Legume indruk, maar kwam hij niet verder dan de tweede plaats. Twee matige starts braken hem op, zodat Watch this Diamond (Manon Pools) er tijdens de finale met de winst vandoor ging.

In Purmerend moest het op 10 september 2009 dan maar gebeuren; Yff de Legume was hard toe aan een overwinning. Die kwam er, en hoe! Met een imponerende overmacht bleef hij zijn tegenstanders voor en kwam vrijwel geen moment in de problemen. Tijdens de finale rekende hij en passant af met Watch this Diamond; zijn kwelgeest van tien dagen eerder in Schagen.

Van der Mespel was uiteraard zeer te spreken over de prestaties van Yff de Legume. “Hij imponeerde mij vandaag enorm. Rechtsom draaien blijft een probleem, maar daarom hangt er een riem aan het hoofdstel ter hoogte van zijn kin. Daar kan Cees (Imming, red.) hem gemakkelijk aan omtrekken. Hij maakt tijdens de eerste meters zo enorm veel snelheid, niet normaal. John de Leeuw noemt hem een ‘naaimachientje’. Tak-tak-tak en weg. Hij gaat van nul naar alles binnen twintig meter.”

Na drie opeenvolgende finaleplaatsen was het na Purmerend ineens gedaan met de vierjarige hengst. In Medemblik finishte hij weliswaar als vijfde en in Lisse haalde hij de vierde omloop, maar op de Heereweg wilde hij echter totaal niet aanpakken en raakte geheel over zijn toeren. De strijd om de derde plaats liet hij dan ook verstandig lopen. Na een snelle uitschakeling in ’t Zand zat zijn loopbaan er ineens op.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.