Terug in de tijd: 10 oktober 2016

10 oktober 2020 09:04

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 167 gaan we terug naar 10 oktober 2016, ’t Zand. Hoe Quiz de Ginai de winnaar werd van een buitengewoon boeiende strijd.

Op 10 oktober 2016 verscheen er in ’t Zand een bijzonder sterk deelnemersveld aan de start. Van de 28 paarden die op de Keinsmerweg in actie kwamen, hadden er maar liefst zeventien in het verleden een kortebaan gewonnen. Zero Option Lane (Sytske de Vries) was de blikvanger van het veld. De tienjarige ruin had eerder dat seizoen gewonnen in Santpoort en De Lier en kon op een goede dag –de trots van de Vrienden van Wim Schaik wilde nog wel eens dwarsliggen- alles en iedereen de baas.

Een andere favoriet was Barbert (Finn Verkaik). De vijfjarige ruin had er al een lang, maar ook buitengewoon succesvol seizoen op zitten. De Amerikaan had dat seizoen vijf kortebanen gewonnen en was in elf starts maar liefst negen keer in de prijzen gelopen. Met Casanova (Denise Pennekamp) als tegenstander tijdens de eerste omloop had Barbert het niet getroffen. De imposante ruin grossierde in podiumplaatsen en had dat seizoen drie keer gewonnen. Pas na een spannende kamprit wist Barbert zijn tegenstander uit te schakelen.

Fuggedaboutit startte met John de Leeuw op de sulky als een gevaarlijke outsider. De vierjarige ruin stond pas voor zijn derde start. In Hillegom debuteerde hij met een tweede plaats en in Lisse werd hij tijdens de derde omloop uitgeschakeld. Beide keren moest hij het afleggen tegen Femke Schermer. In ’t Zand liet hij zien uit het juiste hout te zijn gesneden. Na Fleur Swagerman (winnaar in Purmerend, Medemblik en Enkhuizen) werd ook Yos JE (winnaar in Roden) aan de kant gezet. Na een ogenschijnlijk gemakkelijke zege op Femke Schermer, moest Fuggedaboutit tijdens de vierde omloop tot de bodem tegen Barbert. De combinatie met John de Leeuw won in twee ritten, maar deed een flink jasje uit.

Kers op de taart

Quiz de Ginai kreeg een gemakkelijker koersverloop voorgeschoteld. Na Chubby Bobber werd ook Cato van Egmont betrekkelijk eenvoudig aan de kant gezet. Tijdens de derde omloop kreeg de pupil van trainer Cees Hetteling te maken met de dadendrang van Zero Option Lane, die met een imponerende overmacht de eerste rit won. Na een startfout trok Quiz de Ginai de stand gelijk, waarna een kamprit uitkomst moest bieden. Ruud Pools liet zich geen tweede keer de kaas van het brood eten en pakte met een vliegende start voldoende voorsprong om de aanstormende Zero Option Lane voor te blijven. Telma Laksmy kon tijdens de halve finale weinig tegenstand bieden, waarna Quiz de Ginai zich kon gaan opmaken voor zijn zesde (!) finale op rij.

De koers in ’t Zand was al van een buitengewoon niveau geweest, maar de finale was de kers op de taart. Tijdens de eerste rit schoof Quiz de Ginai al snel langs Fuggedaboutit, maar het was laatstgenoemde die zijn neus een fractie eerder langs de finishpalen drukte. Tijdens de tweede rit leek Fuggedaboutit de strijd te beslissen, maar was het Quiz de Ginai die met een machtige laatste jump tijdens de slotmeters de stand gelijk trok. Tijdens de kamprit ging Fuggedaboutit allerminst soepel van start, waardoor zijn vijf meter voorsprong op Quiz de Ginai als sneeuw voor de zon verdween. Na een zware koers gaf conditie de doorslag en pakte de combinatie met Ruud Pools op de sulky na Schagen zijn tweede overwinning van het seizoen.

Bekijk hier de samenvatting van ’t Zand 2016

Beide paarden wonnen in 2017 een kortebaan. Quiz de Ginai was de sterkste in Wognum en kreeg daarna te maken met een starthandicap. Leerlingpikeur Micha Brouwer liep enkele ereplaatsen bij elkaar, maar Quiz de Ginai werd steeds dwarser in het startvak. Na het seizoen werd een punt achter zijn loopbaan op de kortebaan gezet. Fuggedaboutit won in Sassenheim, maar kreeg eveneens startproblemen. Met name het draaien achter een tegenstander langs kreeg hij niet voor elkaar. Daarentegen groeide hij op de langebaan uit tot een meer dan behoorlijke haververdiener, die één op de drie koersen wint.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.