Terug in de tijd: 10 mei 2014

10 mei 2020 08:14

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 16 gaan we terug naar 10 mei 2014, Assendelft. Hoe het beste paard in koers niet won.

Sport is niet altijd rechtvaardig. Op zaterdag 10 mei 2014 draafde Timmy H met John de Leeuw op de sulky de sterren van de hemel, maar won niet. Qualva Nonantais daarentegen had het koersverloop mee en was volgens zijn pikeur Ruud Pools niet eens optimaal in vorm, maar won juist wel.

Het koersverloop speelde een grote rol in de uiteindelijke uitkomst van de finale. Qualva Nonantais hoefde zich tijdens de eerste twee omlopen niet bovenmatig in te spannen tegen Capital C en Donovan Norg. Door galoppades van Zazou Enzelens en Iper Flying bereikte hij zelfs zonder moeite de finale. Hoe anders verliep het voor Timmy H. Na imponerende ritten tegen Attila, legde de snelle elfjarige ruin ook Evison, Zenito Hanover en Yankee Attack over de knie. Stuk voor stuk tegenstanders van formaat en dat zonder ook maar één rit te verliezen.

Goedmakertje

Toen Timmy H tijdens de eerste rit van de finale over Qualva Nonantais heen vloog, leken de kaarten geschud. Ruud Pools liet het er echter niet bij zitten. Hij legde Timmy H in het startvak het vuur aan de schenen en daar was de snelle, maar vermoeide pupil van trainer Hans Bot niet van gediend. Het resulteerde in twee galoppades van Timmy H en leverde Qualva Nonantais de overwinning op.

Ruud Pools was de eerste om toe te geven dat het bepaald niet tegen had gezeten. “Timmy H heeft ze vanmiddag allemaal geklopt. Attila, Evison, Yankee Attack; dat zijn geen misselijke tegenstanders. Tijdens de eerste finalerit waren we kansloos. Dat hij daarna twee keer weg sprong, was geluk. De beste heeft vandaag niet gewonnen.”

De overwinning kwam Qualva Nonantais overigens meer dan toe. De ruin van trainer Cees Hetteling en eigenaar Fabian Bakker raakte een jaar eerder zowel in Wognum als tijdens het NK in Warmond geblesseerd. Vooral in Warmond was dat zuur, want de ruin stak in een prima vorm en was tegen de uiteindelijke kampioen van Nederland Ton Jeu zeker niet kansloos geweest. In zekere zin was de overwinning in Assendelft een goedmakertje voor de pech van een seizoen eerder.

(Foto: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.