Terug in de tijd: 10 juni 2006

10 juni 2020 07:24

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 45 gaan we terug naar 10 juni 2006, Hoogkarspel. Hoe Adonis Guard in de dubbele cijfers draafde.

Wanneer het gaat over de beste kortebaners sinds de millenniumwisseling worden steevast dezelfde namen genoemd. Viva’s Limburgia, Mr Postman, Ido Baldwin, Mister Diamond en Blackpearl Trans R. Nandoe Enzelens won ‘slechts’ zeven keer, maar behoort met in totaal 24 finaleplaatsen uiteindelijk ook tot dit elitegezelschap. Adonis Guard lijkt telkens te worden vergeten. Dat is niet terecht. Met elf overwinningen en een hele rits aan ereplaatsen drukte de Zweedse trots van Aad Pools een dikke stempel op de kortebaan.

Adonis Guard begon zijn kortebaanloopbaan op 7 juni 2000 in Joure. De ruin liet met een fraaie reeks overwinningen in Alkmaar zien een prima langebaner te zijn, maar zijn trainer Aad Pools besloot hem eens te proberen over driehonderd meter. Dat beviel uitstekend. Adonis Guard hoefde maar één rit af te staan en pakte tijdens zijn debuut de bloemen. Ook in Warmond, Purmerend en Roden liet hij zich met tweede plaatsen van zijn beste kant zien.

Het volgende seizoen draafde Adonis Guard van hoogtepunt naar hoogtepunt. Winst tijdens het nationaal kampioenschap in Wognum en ererondes in Hoogkarspel, Voorschoten en Enkhuizen. Pools vergeleek zijn pupil zelfs met een sportwagen. Alleen de ongenaakbare Mister Diamond deed het dat seizoen met vijf overwinningen beter. Nadeel van dit succes was de onvermijdelijke starthandicap waarmee Adonis Guard te maken kreeg. Desondanks zegevierde hij op 8 juni 2002 opnieuw in Hoogkarspel. Met een starthandicap wordt winnen lastiger, maar ook met vijf meter extra wist Adonis Guard te scoren, getuige de ererondes in Noordwijk (2003) en Warmond (2004).

In 2005 liep het minder gesmeerd. Manon Pools had als leerlingpikeur de plek van haar vader overgenomen, maar het klikte niet. Naderhand bevestigde Pools dit ook. “Ik heb tijd nodig gehad om te wennen aan Adonis. Ik kon eerst niet begrijpen dat mijn vader zoveel successen met hem had geboekt. Eerst nam hij me gewoon in de maling en gaf hij niet alles wat hij had. In Noordwijk ben ik toen flink boos op hem geworden. Sindsdien vliegt hij over de baan.”

Volle strijd tijdens de finale van Hoogkarspel 2006. Adonis Guard (links) blijft Xanthos voor. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Wat heet. Tijdens de seizoenouverture van 2006 in Assendelft boekte hij een knappe overwinning, wat hem op 10 juni 2006 tot één van de favorieten voor de winst in Hoogkarspel maakte. Als vierde kortebaan in acht dagen tijd mocht de organisatie zijn handen nog dichtknijpen met zestien deelnemers op de Nieuweweg. Adonis Guard had daar geen boodschap aan en pakte ijzersterk de overwinning door onder andere af te reken met Timmy Haleryd (Aad Pools) en de snelle Xanthos (John de Leeuw). Een prachtige prestatie van de Zweed die zo zijn tiende zege op de kortebaan boekte en in de dubbele cijfers belandde. Opvallend: drie van zijn tien overwinningen boekte hij in Hoogkarspel, met een pauze van vier jaar tussen de tweede en de derde zege.

Enkele weken later was het weer raak voor Adonis Guard en Manon Pools, dit keer in Zandvoort. Zege nummer elf van de Zweed. Daarmee verloor Pools haar status als leerlingpikeur. Adonis Guard startte vanaf 2007 met Josette Pools op de sulky en begon het seizoen met twee derde en twee vierde plaatsen. In De Lier sloeg het noodlot toe. Tijdens zijn 85e start op de kortebaan brak hij een been, wat een moeilijk besluit onvermijdelijk maakte. Een triest einde van een prachtige loopbaan, welke mooier en succesvoller was dan menigeen beseft.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.