Terug in de tijd: 10 juli 2018

10 juli 2020 09:11

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 75 gaan we terug naar 10 juli 2018, Schiermonnikoog. Hoe Faustus voor een primeur zorgde.

Het kortebaancircus is op vele plekken te gast geweest, maar de kortebaan van Schiermonnikoog was er qua locatie één van de buitencategorie. Manus Bouwhuis wist zich te herinneren dat hij ooit een demonstratie had gegeven op Texel, maar van een officiële kortebaan op één van de Waddeneilanden was het nog nooit gekomen.

Op 10 juli 2018 was het zover: de kortebaan op het autoluwe Schiermonnikoog. Het vergde flink wat organisatie om alle veewagens, pikeurs, officials en andere bezoekers over te zetten. In tegenstelling tot Texel is er voor Schiermonnikoog geen veerdienst die af en aan vaart, dus het vergde de nodige discipline en flexibiliteit om de kortebaan te laten plaatsvinden. Ter ere van het vijftigjarige jubileum van het jaarlijkse concours hippique mochten zestien paarden deelnemen aan de koers, allen op uitnodiging. Met dit aangepaste aantal deelnemers was de kortebaan op tijd afgelopen, zodat iedereen na afloop op tijd bij de veerboot kon zijn.

Bryan Vader (links), Faustus en Micha Brouwer (rechts): de eerste kortebaanwinnaars op de Waddeneilanden.

Bryan Vader deelde zijn reis naar het Waddeneiland anders in. Om alle stress te ontlopen was de trainer uit Stompwijk al een dag eerder afgereisd naar Schiermonnikoog. Ook voor de terugreis nam hij uitgebreid de tijd; deze stond gepland een dag na de koers. Zo kon hij zijn Faustus in alle rust prepareren voor de koers, die eigenlijk als voorbereiding diende voor de thuiswedstrijd in Stompwijk.

Optimaal

Faustus zelf had daar blijkbaar andere ideeën over. De elfjarige ruin genoot met Micha Brouwer op de sulky een startontheffing van vijf meter en maakte daar optimaal gebruik van. Eerst werden Canon de la Douce (John Dekker) en Ariana Trojborg (John Dekker) eenvoudig aan de kant gezet. Tijdens de halve finale moest Faustus het opnemen tegen Doc Holiday (Bo Sprengers). De regerend Nederlands kampioen had veruit de meeste indruk gemaakt tijdens de eerste twee omlopen, maar verslikte zich tijdens zijn ritten tegen Faustus in een slechte plek in de baan. Galoppades waren het gevolg en Faustus kwam met de schrik vrij.

Verseau Blue (Ruud Pools) was de tegenstander tijdens de finale. De negenjarige vosruin van trainer Cees Hetteling verweerde zich kranig, maar was niet opgewassen tegen de sterke Faustus. Zo zorgde de ruin voor een primeur door de eerste kortebaan op de Waddeneilanden te winnen. Dat feestje werd door zijn eigenaren uit Stompwijk na afloop uitgebreid gevierd.

Bekijk hier de samenvatting van Schiermonnikoog 2018

Helaas kon Faustus daarna weinig potten meer breken. Alleen in Beverwijk zette hij nog een prima prestatie neer door in de stromende regen naar de derde plaats te draven. Tijdens zijn eerste drie starts in 2019 kwam hij niet door de eerste omloop heen, waarna zijn eigenaren besloten de ruin te verkopen. Uitgerekend tijdens z’n eerste start na de verkoop liet hij zich weer zien en legde beslag op de derde plaats in Hoofddorp. In België won hij vervolgens direct zijn eerste koers voor z’n nieuwe eigenaar.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.