Terug in de tijd: 10 augustus 2006

10 augustus 2020 07:15

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 106 gaan we terug naar 10 augustus 2006, Beverwijk. Hoe Lord Mercedes een vuilnisbelt trotseerde.

Vaak hebben paarden tijd nodig om te wennen aan het kortebanen. Dat gold niet voor Lord Mercedes. Tijdens zijn debuut in Zandvoort in 2006 kon hij zich direct met de besten meten. Hij miste op een haar na de finale. Tijdens de kamprit van de halve finale sprintte hij met een grote voorsprong op Porsto R (Lindsey Pegram) op de finish af, maar deed dat de laatste meters in de zogenaamde telgang. Uitschakeling volgde en Lord Mercedes en Aad Pools moesten genoegen nemen met de vierde plaats.

In Santpoort deed hij opnieuw van zich spreken. De koers over de kletsnatte Hoofdstraat mondde uit in een tweestrijd tussen Aad Pools en John de Leeuw. Beide pikeurs reden hun paarden naar de halve finale. Lord Mercedes delfde het onderspit tegen Utah Alki, terwijl United Kievitshof afrekende met Uiver H. De finale kon Pools niet winnen van De Leeuw, maar Lord Mercedes legde sterk beslag op de derde plaats.

Aan lege plastic bekertjes geen gebrek in Beverwijk. Helaas belandden ze op de baan, wat invloed had op het koersverloop. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In de schaduw van United Kievitshof trad Lord Mercedes een week later op 10 augustus 2006 aan in Beverwijk. De omstandigheden die middag waren verre van ideaal. Gedurende de middag werd het parkoers overspoeld met plastic bekertjes en veranderde de baan in een vuilnisbelt. Aad Pools toonde zich na afloop weinig gelukkig met deze gang van zaken. “Na verloop van tijd lagen er enkel nog bekertjes en troep op de baan. United Kievitshof had daar veel last van. Eén keer sprong hij zelfs over een plastic zak heen. Veel paarden hadden last van die troep. Ik vind het schande voor de sport.”

Thuiswedstrijd

United Kievitshof was inderdaad niet het enige paard dat moeite had met de troep op het parkoers, want de koers kende weinig spannende ritten. Bijna 40 van de 60 ritten werden door een witte vlag beslist. De vierjarige ruin van Aad Pools kwam niet verder dan de tweede omloop. Lord Mercedes was wel opgewassen tegen de extreme omstandigheden. De Zweedse hengst met zijn ietwat aparte gang (bij elke stap met het hoofd van links naar rechts) denderde zowel over de troep als zijn tegenstanders heen en haalde bijna ongeschonden de finale. Alleen tijdens de derde omloop kwam Lord Mercedes in de problemen. De vierjarige merrie Us Flame of Love (Lindsey Pegram) was tijdens de eerste rit na een bliksemstart niet meer te achterhalen, maar vergiste zich daarna twee keer in de gangen.

Tijdens de finale moest Lord Mercedes het opnemen tegen Urania (Robin Bakker), de verrassing van de middag. Aad Pools en Lord Mercedes lieten zich de zege niet meer ontgaan en bezorgden zo Vrienden van Wijk aan Zee –die in Beverwijk hun thuiswedstrijd hadden- een schitterende middag. “Ze willen elke koers winnen, maar Beverwijk is voor hen iets bijzonders”, vertelde Pools na afloop. “Ze hebben Lord Mercedes pas drie weken geleden aangetrokken. Ik kreeg een tip van Michel Heynen dat hij een goede Zweedse hengst voor de kortebaan op stal had staan. Ik heb toen thuis met hem gewerkt en hem meteen gekocht.”

Vreugde bij de Vrienden van Wijk aan Zee: winst tijdens de thuiswedstrijd in Beverwijk! (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Helaas voor de eigenarengroep en Pools bleef het bij deze ene overwinning. De hengst sprokkelde zo her en der wel nog wat prijzengeld en ereplaatsen bij elkaar, maar wist nimmer meer te overtuigen. Hij haalde nog één finale, niet toevallig nog een keer in Beverwijk. Panky Neyenrode (John de Leeuw) was tijdens de eindstrijd echter een flinke maat te groot.

De organisatie in Beverwijk liet het er na deze editie niet bij zitten. Zo werd bijvoorbeeld het aantal vuilnisbakken langs de baan flink uitgebreid. Er waren zelfs edities dat tussen de omlopen door een schoonmaakploeg met tuingereedschap de bekertjes van de baan veegde. Zo kon en kan de sport -niet gehinderd door bijzaken- weer hoogtij vieren op de Breestraat.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.