Terug in de tijd: 1 mei 1986

1 mei 2020 12:21

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 8 gaan we terug naar 1 mei 1986, Groningen. Hoe een grandioze stayer ook over sprintersbenen bleek te beschikken.

Remi Star was een zeer behoorlijk koerspaard. Wat heet, op de ranglijst van Nederlandse paarden met de meeste overwinningen staat Remi Star met 77 overwinningen op een zevende plek, netjes tussen klasbakken als Action Skoatter en Yellowa. De door Jan Wagenaar gefokte en getrainde hengst voelde zich vooral op het ‘Ovaaltje’ van Alkmaar op z’n gemak en boekte daar zijn grootste successen. Zo sieren de Gouden Hoef (1981), het Sprintkampioenschap (1983), de Grote Kermisprijs (1983) en de Grote Voorjaarsprijs (1985) zijn palmares. Zijn grootste triomf boekte hij in 1984 met het winnen van de prestigieuze ‘4,5 kilometer van Alkmaar’, de langste koers van Europa.

Jan Wagenaar is blij, hij wint met Remi Star de ‘4,5 kilometer van Alkmaar’.

In 1985 turnde Wagenaar zijn pupil om tot een kortebaner. Ook over 275 of 300 meter blonk Remi Star uit. In dertien starts wist hij zich elf keer te klasseren. Met vijf podiumplaatsen (één keer derde, drie keer tweede en een overwinning in Schagen) was Remi Star één van de pijlers waarop Wagenaar zijn eerste kampioenschap op de kortebaan bouwde.

Voortvarend

In 1986 begon Remi Star voortvarend aan het seizoen. Wagenaar nam tijdens de opening van het seizoen in Groningen op 1 mei 1986 naast Remi Star ook deel met Yvon Kitty, in 1985 goed voor drie overwinningen. De ‘Maestro’ had tijdens de derde omloop de pech met zijn twee toppers tegen elkaar te loten, waarna Remi Star de halve finale haalde. Vrouwe Fortuna (Jacques Geluk) was vervolgens geen partij voor de ontketende Remi Star, die desondanks tijdens de finale tot de bodem moest om Walele du Bois (Cees de Leeuw) van het lijf te houden.

Na deze koers liep Remi Star tegen een starthandicap op van vijftien meter. Dat was te veel van het goede, want in drie daaropvolgende starts kwam Remi Star geen enkele keer door de tweede omloop heen. In 1987 liep de inmiddels twaalfjarige Remi Star zijn laatste koers op de langebaan, waarna zijn loopbaan werd beëindigd.

Groningen organiseerde deze kortebaan ter ere van het 100-jarig bestaan van de Harddraverij- en Renvereniging. Gezien de publieke belangstelling was de koers door het stadscentrum een succes. De gemeente opperde zelfs om van de kortebaan een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Helaas kwam het er niet van, tot dit jaar. Vrijdag 28 augustus 2020 stond de kortebaan weer op het programma, maar daar stak het Corona-virus een stokje voor.

Tekst en foto’s: met dank aan het Museum van de NDR en www.archiefndr.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.