Terug in de tijd: 1 juni 1993

1 juni 2020 09:01

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 36 gaan we terug naar 1 juni 1993, Venhuizen. Hoe Grolsch B begon aan een indrukwekkend seizoen.

De trouwe kortebaanbezoekers keken raar op toen zij Hans Bot tijdens het voorwerk in Venhuizen op de baan voorbij zagen komen. Bot oriënteerde zich destijds op de langebaan en liet de kortebaan links liggen. Hij trok op de Westerbuurt sowieso de aandacht door niet in officieel rijderstenue maar in zijn ‘werkkleding’ op de baan te verschijnen.

Bot reed daar niet zonder reden. Hij probeerde de vierjarige Grolsch B uit, die tijdens de koers zou worden gereden door Manus Bouwhuis. Bot had vertrouwen in zijn pupil. “Ik ben al geruime tijd aan het trainen voor deze discipline en ik geloof dat Grolsch B ver zal komen”, liet hij journalist Arie Dekker voor de eerste start weten. Het vertrouwen van het spelend publiek was minder groot. Grolsch B begon de koers, ondanks de aanwezigheid van regerend kortebaankampioen Bouwhuis op de sulky, aan een winnende uitbetaling van bijna 26 tegen één.

Het was geen grootspraak van Bot. Alleen tijdens de eerste omloop had de vierjarige debutant een kamprit nodig; tijdens de overige omlopen kwam Grolsch B geen moment in de problemen. Zelfs titelverdediger Claudia’s Dream (Aad Pools) moest er tijdens de derde omloop aan geloven. Tijdens het laatste drietal in de vierde omloop (bijloten werd pas drie jaar later ingevoerd) lootte Goldspeed S (Wim Swart) het gunstige stilstaande nummer, maar zelfs dat kon niet voorkomen dat de combinatie met Manus Bouwhuis op de sulky de koers naar zich toetrok. Na eerst Enjoy Buitenzorg (Rob de Vlieger) te hebben verslagen werd ook Goldspeed S, in training bij Hugo Langeweg, gedecideerd aan de kant gezet.

Kampioenschap

Het was de opmaat van een grandioos seizoen waar met name Grolsch B en Enjoy Buitenzorg elkaar verschillende keren dwars zaten. De pupil van Rob de Vlieger won de confrontaties in Scheveningen en Santpoort, maar toen het seizoen in ’t Zand zijn hoogtepunt bereikte en de titel ‘Kortebaanpaard 1993’ uitgereikt moest worden, draaide Grolsch B de rollen om en greep de winst en het kampioenschap. Het was voor Grolsch B zijn vijfde overwinning. Tussen zijn zeges in Venhuizen en ’t Zand won hij ook in De Lier, Medemblik en Breezand.

Dankzij Grolsch B draaide Manus Bouwhuis één van zijn succesvolste seizoenen ooit op de kortebaan. Samen met drie overwinningen van Griffy Sunshine kwam Bouwhuis in 1993 uit op acht overwinningen; net zoveel als in 1985. Toen won hij vijf keer met Yorker W en drie keer met Yankee Fortuna. Waar hij in 1985 net naast het kampioenschap bij de pikeurs greep, pakte hij in 1993 –net zoals een jaar eerder- oppermachtig de titel.

(Foto: archief Harddraverijvereniging Venhuizen)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.