Terug in de tijd: 1 juli 2015

1 juli 2020 06:56

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 66 gaan we terug naar 1 juli 2015, Duindigt, Wassenaar. Hoe Blackpearl Trans R de kortebaan in één klap op de wereldkaart zette.

Starten vanaf 285 of 310 meter is op de kortebaan een kansloze missie. Vijf meter geven aan een tegenstander is nog te overzien, tien misschien zelfs ook nog wel, maar vijftien meter achterstand op paarden die vanaf 270 of 295 meter starten is welhaast onmogelijk. Zelfs voor Blackpearl Trans R, zou je zeggen. De merrie verkeerde tijdens de eerste weken van het seizoen van 2015 in een blakende vorm en won met een adembenemende overmacht in Sassenheim. Een mooi succes, maar nadeel van deze overwinning was dat Manon Pools haar plekje achter de wondermerrie weer over moest geven aan een leerlingpikeur.

Desondanks smeedde ze met haar vader een plannetje. Het startvak op het ‘heilige gras’ van Duindigt was groot en ruim; ideaal om op volle snelheid van start te vliegen. Wanneer de loting dan een beetje meezat, waarom zou Blackpearl Trans R dan niet vanaf 310 meter kunnen stunten? Ze trok de stoute schoenen aan en schreef de merrie in voor de kortebaan die deel uitmaakte van ‘De Dag van het Paard’.

Tijdens de eerste omloop wachtte de onervaren Cesc Boko, die zonder veel moeite werd verslagen. Pools hoopte daarna op Zero Option Lane of Co Swagerman, paarden die vanaf 305 meter in actie kwamen. Ze kreeg het tegenovergestelde. Ze werd gekoppeld aan Starfighter Andrup, die mocht vertrekken vanaf 295 meter. Dit kon toch niet?

Internet-hit

Het kon dus wel. Met twee ongelooflijke scherpe starts maakte Blackpearl Trans R de schier onoverbrugbare achterstand binnen de kortste keren goed en walste over haar tegenstander heen. De beelden van deze ritten werden via social-media de wereld in geslingerd en werd een bescheiden internet-hit. Duizenden mensen bekeken het filmpje wat reacties opleverden uit Canada, Brazilië en Australië. Blackpearl Trans R zette in één klap de kortebaansport internationaal op de kaart.

De merrie haalde zelfs de finale waarin de snelle Timmy H (John de Leeuw) wachtte. De ruin van Stal de Groningers had een voorsprong van tien meter, maar sprong tweemaal onder grote druk van zijn tegenstander. Zo werd Blackpearl Trans R de opvolgster van Mr Postman, die elf jaar eerder de laatste was geweest die vanaf 310 meter had gewonnen.

Bekijk hier de samenvatting van Duindigt 2015

Op de grasbaan van Stompwijk startte de combinatie weer vanaf 310 meter. Ze draafde opnieuw in de prijzen, maar was tijdens de derde omloop niet opgewassen tegen de latere winnaar Donate Groenhof, hoewel ze wel akelig dichtbij kwam. Na deze koers nam Danny Brouwer plaats achter Blackpearl Trans R. De nieuwe combinatie won in Bemmel en Middenbeemster en haalde de finale in Enkhuizen.

Om een kortebaan vanaf 310 meter te winnen, moet een deelnemer dus van het niveau van Blackpearl Trans R of Mr Postman zijn. Hoeveel paarden hebben zoveel klasse? Het zal dus waarschijnlijk nog wel even duren voordat Blackpearl Trans R een opvolger krijgt.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.