Terug in de tijd: 1 augustus 1975

1 augustus 2020 10:13

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 97 gaan we terug naar 1 augustus 1975, Zandvoort. Hoe de Formule 1-wagens plaatsmaakten voor de dravers.

Tussen 1938 en 1942 was Zandvoort al vijf keer gastheer geweest voor het rondreizende kortebaancircus. Tijdens WO II ging de kortebaan echter ter ziele. In 1975 werd een doorstart gemaakt op een wel heel bijzondere plek: het racecircuit van Zandvoort. Daar waar normaal de racewagens het circuit onveilig maakten, was het op 1 augustus 1975 de beurt aan de dravers.

De koers werd een verdeeld succes. Uit sportief oogpunt was er genoeg ruimte voor de paarden op de baan, waar gemakkelijk vier paarden naast elkaar hadden kunnen draven. De sfeer was helaas wat minder. De afstand tussen de paarden en het publiek was zodanig groot dat de gebruikelijke entourage ontbrak. Op zo’n enorme oppervlakte met een immens grote tribune raakte het publiek verloren. Desondanks was het circuit vijf keer het decor van een kortebaan. In 1980 werd uitgeweken naar de boulevard. Vanaf 1982 werd het parkoers over de Zeestraat met z’n oplopende laatste meters in gebruik genomen.

Met Mai Regina en Guus Knijnenburg kreeg Zandvoort wel een gedroomde winnaars. De merrie verkeerde in een bloedvorm. Na een overwinning tijdens haar debuut in Soest had ze ook vier dagen voor Zandvoort gewonnen in Voorschoten. Die zege leverde haar wel een tweede starthandicap op, maar zelfs de afstand van 310 meter kon Mai Regina op het racecircuit weinig deren.

Koud kunstje

Daarbij had ze loting niet tegen. Tijdens de vierde omloop lootte ze het stilstaande nummer, zodat Knijnenburg in alle rust kon bekijken hoe de twee andere halve finalisten het er van af zouden brengen. Kristalprise (Ruud Pools) won na een harde strijd van Marion Fortuna (Manus Bouwhuis), waarna het voor Mai Regina een koud kunstje was om de finale in haar voordeel te beslissen.

Mai Regina was met voorsprong de beste kortebaner van 1975 en won in Hillegom zelfs vanaf 315 meter. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Naast een prijs voor de snelste rit van de middag, dat was met alle aanwezige apparatuur in Zandvoort een fluitje van een cent en gewonnen door Marion Fortuna, reikte de organisatie na afloop ook een pechprijs uit. Deze ging naar Cees de Leeuw. Het was namelijk de tijd van het zogenaamde ‘sterretje’ waarbij pikeurs vóór de koers al aangaven achter welke paard ze zouden blijven zitten, mochten hun deelnemers onverhoopt tegen elkaar lopen.

Moeder De Leeuw had de deelnemers voor Zandvoort namens haar man Jan aan de NDR doorgebeld en per abuis aangegeven dat haar zoon bij een onderlinge confrontatie voor Lodewijk B zou kiezen, terwijl Max van de Lente duidelijk de sterkste was van de twee. Vervolgens lootte De Leeuw tijdens de tweede omloop met z’n paarden tegen elkaar en moest zijn plek achter Max van de Lente afstaan aan Bas Bos en werd roemloos uitgeschakeld. Op zijn beurt verloor Max van de Lente tijdens de derde omloop van Mai Regina.

Na een tweede plaats in Santpoort won Mai Regina later dat seizoen in Hillegom zelfs vanaf 315 meter een kortebaan. Ze was met afstand de beste kortebaner van het seizoen en bezorgde Guus Knijnenburg, die voor 1975 jaren geen kortebaan had gewonnen, bijna het kampioenschap bij de pikeurs.

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.