Stompwijk: Andrea Swagerman tegen de rest

18 juli 2014 14:51

Andrea Swagerman start maandag als de onbetwiste favoriet in Stompwijk. De zevenjarige ruin verkeert in de vorm van zijn leven en is op de enige grasbaan die het kortebaancircuit rijk is, het te kloppen paard. Concurrenten zijn er in overvloed, maar zijn zij in staat om de beste sprinter van dit moment de loef af te steken?

De pupil van trainer en pikeur Frans van der Blonk is momenteel zonder twijfel de beste kortebaner van Nederland. Zowel in Sassenheim als in Hoofddorp won de zevenjarige ruin op imponerende wijze. De start blijft een puntje van zorg, maar eenmaal op gang is er geen enkel paard sneller dan Andrea Swagerman. Met name zijn eindschot in de laatste honderd meter is van buitenaardse proporties. Daarnaast kan de ruin prima uit de voeten op gras. Zijn starthandicap is echter een nadeel. Wanneer hij de gehele middag de ene na de andere zware tegenstander krijgt voorgeschoteld, raakt ook bij de conditioneel ijzersterke Andrea Swagerman de pijp leeg. Na een zware koers tijdens de finale bijvoorbeeld tien meter goed maken op een snelle en wellicht frisse tegenstander is nog maar weinigen gelukt.

Wat dat betreft begint de kortebaan niet gunstig voor Andrea Swagerman. Hij mag het direct opnemen tegen Qualva Nonantais, de winnaar van de eerste kortebaan dit seizoen in Assendelft. In Sassenheim was de Fransman niet op zijn best, maar tijdens het werken in Hoofddorp maakte de pupil van trainer Cees Hetteling weer een sterke indruk. Pikeur Ruud Pools zal ongetwijfeld scherp starten met zijn troef en dan mag Andrea Swagerman in de achtervolging. Deze ritten staan al tijdens de eerste omloop garant voor spektakel!

295 meter

In Stompwijk start maar liefst één derde van het veld vanaf 295 meter; een voorsprong van tien meter op onze favoriet. Uitgesproken kanshebbers bevinden zich niet in dit gezelschap, maar wel paarden die wellicht voor een stunt kunnen zorgen. Adonis Charisma maakte tijdens zijn eerste twee starts indruk met twee vijfde plaatsen, maar was vorige week in Hoofddorp weinig peren waard. De zevenjarige ruin start voor het eerst met een startontheffing. Ook Capital C start met een ontheffing. De merrie, vorig jaar derde in Stompwijk, was in Hoofddorp de enige die Andrea Swagerman echt tot het uiterste dreef. De combinatie met Wim van der Mespel op de sulky komt echter tegen een tegenstander vanaf gelijke afstand moeilijk is weg en is daarom geen ‘zekerheidje’. Snelheid heeft de merrie zeker wel. Dat geldt ook voor Zoe W. Op zijn palmares prijkt slechts één plek in de tweede omloop in Warmond, maar er zit zeker meer in het vat. Van der Mespel neemt ook deze deelneemster onder zijn hoede en is daarom een outsider.

De twee finalisten van vorig jaar staan ook tijdens deze editie weer aan het vertrek. Howings Kumpel kent echter nog geen gelukkig seizoen en finishte ‘slechts’ twee keer als vijfde. Met de steun van het thuispubliek zit er in Stompwijk wellicht een plaats op het erepodium in. Ton Jeu mag direct aan de bak. De Nederlands kampioen treft direct Capital C en zal alle zeilen moeten bijzetten om een snelle uitschakeling te voorkomen. Door snel te starten kan hij zijn tegenstandster snel onder druk zetten en wellicht gaat Capital C dan in de fout.

Grasspecialisten

Evison maakte vorig jaar zijn debuut in Stompwijk. De Zweed verloor toen na een kamprit van Ton Jeu, maar maakte desondanks een verpletterende indruk. Niet veel later won hij de kortebaan van Beverwijk. Dit seizoen zat er nog niet meer in dan een derde plaats in Venhuizen. Wanneer hij fouten achterwege laat, doe hij mee om de zege, hoewel zijn laatste optreden in Hoofddorp weinig bemoedigend was. Toch verwachten wij dat Evison zijn vorm op het Stompwijkse gras kan hervinden. Dat geldt ook voor Zalvador Spendic. De prachtige vosruin hinkt al jaren tegen een overwinning aan, maar tot dusver kwam het er nog niet van. De pupil van trainster en pikeur Caroline Aalbers is een uitgesproken grasspecialist en heeft de snelheid om de koers naar zijn hand te zetten. Ook Yoran Sammer kan uitstekend uit de voeten op gras. Een dikke maand geleden won de ruin een langebaankoers op de grasbaan van Drachten. In Sassenheim werd hij sterk derde en in Warmond vijfde. Hij maakt echter gemakkelijk een fout. Zenito Hanover maakt een degelijk seizoen door. De ruin werd al drie keer vierde en is volgens zijn trainer en pikeur Frans van der Blonk sterk op gras.

Waar de kortebaan van Stompwijk voorheen een bal der debutanten was, verschijnt er dit jaar ‘slechts’ één aan de start. Toch zijn er direct verwachtingen. Quairos Jiel mocht al aan het kortebaanwerk ruiken in IJmuiden en liet daarbij een goede indruk achter. De tienjarige Fransman liep op de langebaan bijna twee ton bij elkaar en heeft een record van 1.13,1. Hij moet echter direct aan de bak tegen titelverdediger Howings Kumpel. Viva’s Limburgia is verre van een debutant. De beste kortebaner van de afgelopen tien jaar won al in 2008 in Stompwijk, de editie toen de paarden zich door de blubber een weg naar de finish worstelden. De jaren lijken inmiddels vat te gaan krijgen op deze sprintgrootheid, maar onderschatten mag je deze klasbak pur sang nooit. Hoe mooi zou het zijn wanneer Viva’s Limburgia zijn huzarenstukje zes jaar na dato nog eens herhaald voor de ongetwijfeld bomvolle tribune van Stompwijk?

ONZE TIP: 1. ANDREA SWAGERMAN 2. CAPITAL C 3. EVISON 4. ZENITO HANOVER
Outsiders: Yoran Sammer, Viva’s Limburgia, Howings Kumpel

LEES OOK DE VOORBESCHOUWING VAN DE GEBROEDERS JANSEN!

Ben je er niet bij in Stompwijk, maar wil je wel inzetten (inclusief het spel Winscore)? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak vanaf maandagmorgen je weddenschappen!
Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.