Startprocedure Purmerend aangepast

8 maart 2013 12:15

De startprocedure voor de kortebaan van Purmerend is aangepast, meldt de NDR in zijn officiële bulletin. Vanaf dit seizoen draait het paard met het laagste nummer tijdens de eerste rit achterlangs. Een zelfde procedure wordt ook in Medemblik al enkele jaren toegepast.

Met deze maatregel neemt de NDR een standpunt in, over het verschil van de twee zandstroken van de baan over de Nieuwstraat. Waar vanaf de start de deelnemende combinatie in de linkerbaan halverwege het parkoers om een verkeersheuvel heen moet, loopt de rechterbaan ogenschijnlijk rechtdoor. Het leidde al eerder tot discussies. “Het scheelt zeker vier, vijf meter”, liet Wim van der Mespel zich in 2011 al eens ontvallen. “Je gaat gelijk aan elkaar richting die verkeersheuvel en wanneer je deze bent gepasseerd, lig je opeens een paard achter.”

Consequenties

De maatregel heeft alleen consequenties voor het voor- of achterlangs draaien van de paarden. Het paard met het oneven nummer blijft tijdens de eerste rit en een eventuele kamprit in de, vanaf de start, rechterbaan starten.

Het is opvallend dat de startprocedure is gewijzigd. Vorig seizoen liet juryvoorzitter Jaap Poelstra nog weten dat een aanpassing in Purmerend niet nodig was. Ruim voor de aanvangsdatum meette hij de baan en kwam tot een opvallende conclusie. “Het scheelt twintig centimeter, meer niet. Wij konden het eerst ook niet geloven en hebben nogmaals gemeten. De uitkomst bleef hetzelfde. We hoeven dus geen grote maatregelen te nemen.”

Het nieuwe officiële reglement:

SPECIFIEK SITUATIE KB MEDEMBLIK /KB PURMEREND EN TOEPASSING BIJLAGE BIJ HET KORTEBAANWEDSTRIJDREGLEMENT

Door de afwijkende ligging van de Kortebaandraverij van Medemblik alsook Purmerend treden onderstaande artikelen uit het Kortebaanwedstrijdreglement in werking en vervangen deze de overeenkomstige artikelen hieruit.

Artikel 21

I a Het paard dat het laagste nummer heeft geloot,draait bij gelijke afstand in de eerste rit achterlangs en start vanaf de start gezien in de rechterbaan,

b in de tweede rit draait het paard met het laagste nummer bij gelijke afstand voorlangs en start vanaf de start gezien in de linker baan.

c bij een kamprit geldt de situatie zoals in de eerste rit.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.