Spanning TipCompetitie naar kookpunt

7 september 2019 08:57

Na achttien van de vijfentwintig kortebanen is er nog altijd weinig te kiezen in de TipCompetitie. De onderlinge verschillen zijn nog klein; daar hebben de kortebanen van Schagen en Heemskerk geen verschil in gebracht. Rogier Borsjes is nog altijd de koploper, maar heeft slechts één punt voorsprong op zijn naaste belager Raymond van Diest. Milenka van den Bosch is na een topscore in Schagen de lijstaanvoerder van de 3e periode, Saskia de Gier scoorde de meeste punten in Heemskerk.

Milenka van den Bosch heeft flink uitgehaald in Schagen. Met een voorsprong van maar liefst vier punten op nummer twee Teun Kool sleepte ze de dagprijs binnen. De Stompwijkse was één van de in totaal negentien deelnemers die een overwinning van Chief One voorzagen en vulde haar kwartet aan met Go Star, Calistokingsdeep en Chaman Rapida. Met laatstgenoemde maakt Van den Bosch het verschil; runner-up Kool koos voor Gaya Vip, die slechts één punt scoorde.

André Brakenhoff en Cees van den Beukel, de nummers vier en vijf in de dagscore van Schagen, hoopten op een andere uitslag van de finale. Zij kozen voor dezelfde paarden als dagwinnaar Van den Bosch, maar dan met Calistokingsdeep als winnaar. Het tweetal mag met 31 punten overigens dik tevreden zijn.

Op de één of de andere manier klikt het niet tussen Southwind Raptor en een groot deel van de deelnemers aan de TipCompetitie. De Amerikaan is een zeldzaam snelle sprinter, maar om nu te zeggen dat hij de deelnemers al een karrenvracht aan punten heeft opgeleverd… Zo startte hij in Middenbeemster als de grote favoriet, maar werd hij al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld. Wellicht dat dat de reden was dat Southwind Raptor niet heel populair was bij de Tippers toen zij hun prognose voor Heemskerk moesten insturen, want slechts negen deelnemers voorzagen een zege voor de trots van eigenaartrainer Bert de Boer. Ook toen hij won in IJmuiden (drie keer als winnaar gekozen) en Nootdorp (acht keer) kon de negenjarige ruin op relatief weinig aanhang rekenen.

Voor de koers over de Marquettelaan werd Southwind Raptor gelukkig niet helemaal over het hoofd gezien. Aad van Diest, Cees van den Beukel, Frans Jansen, Germain Ebbeling, Jack Duineveld, Piet Zonneveld, Saskia de Gier, Taede Bruijn en Tinus Boone waagden de gok en werden daar met een mooi aantal van zeven bonuspunten mee beloond. Saskia de Gier scoorde uiteindelijk de meeste punten. Naast Southwind Raptor scoorde ze punten met Archange de Jiel, Doc Holiday en Eliot Charisma. Aad van Diest liet Archange de Jiel links liggen en koos voor Panic Launcher. Die kwam uiteindelijk na bijloting verder dan Archange de Jiel, maar scoorde desondanks twee punten minder. Raar spelletje, die TipCompetitie!

Milenka van den Bosch is uitstekend aan de 3e periode begonnen. Ze sloeg al een flinke slag in Schagen en consolideerde haar koppositie in Heemskerk. Ze heeft een voorsprong van twee punten op Germain Ebbeling. Teun Kool volgt op drie punten, vlak voor Piet Zonneveld, Ben Niersman en Bob de Leeuw.

In het Totaalklassement ontlopen de deelnemers elkaar weinig. Rogier Borsjes zag over twee koersen Raymond van Diest één punt inlopen, zodat zijn voorsprong vrijwel teniet is gedaan. Jenny Zuurbier bezet namens VV Heemskerk nog altijd de derde plaats op een achterstand van zes punten op koploper Borsjes. Cheyenne van den Bosch moest een punt toegeven op Zuurbier en zakte naar plek vijf. Haar vierde plek is overgenomen door nichtje Jennifer van den Bosch, die na Middenbeemster nog vijfde stond.

Frits Taag schoof naast Thijs Buteijn, die de zesde plaats nu moet delen. Piet Zonneveld maakte een mooie sprong vanaf de veertiende plaats en staat nu achtste, samen met André Uljee. Hans Neesen kan zich nog maar net handhaven in de Top 10 en deelt zijn tiende plek nu met Stefan de Groot. Zij voelen de hete adem van Leon Zoetemelk, Martin Timmer en Paul Bourgonje in hun nek, die volgen op slechts één punt.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.