Spanning helemaal terug in de TipCompetitie

26 augustus 2020 10:37

Koploper Lenie Zuidgeest liep de afgelopen weken steeds verder uit op de concurrentie. De Challenges van de De Lier en Middenbeemster hebben de spanning weer terug gebracht. Frans Jansen maakte zijn achterstand vrijwel ongedaan en volgt op slechts één punt achterstand. ook Bas Hilgersom maakte een flinke opmars en volgt nu op zes punten op de derde plaats. Desalniettemin greep Zuidgeest met overmacht de 2e periode. De dagprijzen gingen naar Leon Zoetemelk en Ria IJperlaan.

Tijdens de De Lier Challenge konden de deelnemers aan de TipCompetitie weer flink wat punten binnenslepen. Het grote aantal deelnemers (12) plus de grotendeels goed presterende favorieten maakten van de koers op Duindigt wederom een puntenfestijn. Hoewel winnaar Flavius Boko in veel prognoses was terug te vinden, zagen slechts enkele deelnemers een winnaar in de pupil van trainer en pikeur Tom Kooyman. Gerrie de Groot-Meester, Loonburo Westfriesland en Leon Zoetemelk waren de enige die optimaal profiteerden van zijn overwinning en een mooi aantal van tien bonuspunten konden bijschrijven.

Deze bonuspunten bleken beslissend voor de strijd om de dagprijs. Fred Frelin voorspelde knap de eerste drie paarden en had met favoriet Haley Vredebest ook de nummer zes van de koers in zijn prognose. Leon Zoetemelk had naast Flavius Boko gekozen voor Eyegloss (3e), Everglide Rapida (4e) en Haley Vredebest en gaf daarmee twee punten toe op Frelin. De fraaie uitbetaling van bijna tien tegen één deden de Voorschotenaar uiteindelijk toch met ruime voorsprong de dagprijs winnen.

Lenie Zuidgeest vulde voor de De Lier Challenge niet haar beste prognose in, maar het bleek meer dan genoeg om in de 2e periode de concurrentie ruim voor te blijven. Wat heet, een voorsprong van 33 punten op de concurrentie is nog nooit vertoond. Zuidgeest dankte haar overwinning met name aan de verrassende zege van Doc Holiday op het gras van Duindigt tijdens de Stompwijk Challenge. Daarna verdedigde ze haar positie met verve en pakte verdiend de overwinning. Benjamin en Sem Hilgersom flankeren haar op het podium.

Met de Middenbeemster Challenge begon ook de 3e periode. Vorige week werd op deze plek nog beweerd dat het voorspellen van een koers op de langebaan gemakkelijker leek dan het voorspellen van een kortebaan. Daar was tijdens de strijd om de Gouden Zweep niets van te merken. Winnaar Echo Oldeson werd door geen enkele deelnemer als nummer één ingevuld. Sterker, Echo Oldeson was überhaupt door niemand meegenomen in zijn of haar prognose.

De dagscores waren dus niet bijzonder hoog te noemen. Zo bedroeg het verschil tussen de hoogste en de laagste score slechts zeven punten. Ria IJperlaan pakte de dagprijs op basis van tijdstip van inzending. Zij stuurde met Gustafson, Highspeed Aresy, Happy Hollandia en Durk M Boko exact dezelfde prognoses in als Bas Hilgersom, Rogier Borsjes en Loes Hilgersom, maar was van dit kwartet de eerste met het inzenden van haar prognose. Met slechts een minimale voorsprong van één punt zijn zij wel de eerste koplopers van de 3e periode.

Zoals eerder beschreven is de spanning in het Totaalklassement helemaal terug. Lenie Zuidgeest begon met negen punten voorsprong aan de Challenges van De Lier en Middenbeemster, maar moest lijdzaam toezien hoe Frans Jansen zijn achterstand bijna teniet heeft gedaan. Het verschil tussen de twee bedraagt nog slechts één schamel puntje.

Vanuit het achterveld kwam Bas Hilgersom sterk opzetten. De jongste deelnemer aan de TipCompetitie steeg naar de derde plaats en kijkt tegen een achterstand aan van zes punten op koploper Zuidgeest. Leon Zoetemelk heeft de weg omhoog weer ingeslagen en kwam door zijn uitstekende prognose voor de De Lier Challenge op de vierde plaats terecht. André Oudshoorn en Benjamin Hilgersom gaven wat terrein prijs, maar hebben de kopgroep nog steeds in het vizier. Fan van Jan maakte een mooi sprong naar plek zeven, een positie die hij moet delen met Frits Taag. Ondanks de vele verschuivingen behielden Saskia van der Loos en Ton Zuidgeest hun positie en maken de Top 10 compleet.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.