Spannende strijd om titel Kortebaanpaard 2013

9 oktober 2013 11:13

Met nog slechts één kortebaan voor de boeg, nadert de strijd om de titel ‘Kortebaanpaard 2013’ zijn apotheose. Drie paarden maken nog aanspraak op dit prestigieuze kampioenschap. Wie laat zich maandag na ’t Zand tot de beste kortebaner van het afgelopen seizoen kronen?

Black Beauty Venus (foto) heeft de beste papieren. De achtjarige Oostenrijker nam in Lisse met zijn derde zege van het seizoen de koppositie over van Co Swagerman. Eerder wist de bliksemsnelle ruin te winnen in Assendelft en Amsterdam-Noord. De pupil van trainer Aad Pools, inmiddels al in het bezit van de kampioenschappen bij de pikeurs en trainers, verdedigt maandag op de Keinsmerweg een voorsprong van twee punten op zijn naaste belagers.

De opdracht van Co Swagerman is in ’t Zand eenvoudig. Bij een overwinning is de vierjarige ruin zeker van de titel, ongeacht de prestaties van Black Beauty Venus en Blackpearl Trans R. Wanneer Black Beauty Venus de finale verliest van Co Swagerman komen beide paarden op 25 punten, maar geeft het aantal gewonnen kortebanen in 2013 de doorslag. Co Swagerman heeft er op dat moment vier gewonnen, Black Beauty Venus drie.

Niet uitgereikt

Het verhaal van Blackpearl Trans R ligt ingewikkelder. Sowieso is de titelverdedigster afhankelijk van de prestaties van haar concurrenten. Er spelen echter ook andere zaken mee. Zo werd de vijfjarige merrie tweede in Bemmel. Winnaar Zenito Hanover testte na afloop van die koers echter positief. De gevolgen hiervan zijn nog niet bekend. Corrie Dekker, secretaris van de Kortebaanbond, geeft zelfs aan dat het mogelijk is dat de prijs voor de beste kortebaner van het jaar niet in ’t Zand wordt uitgereikt. Dit is alleen van toepassing wanneer de achterstand van Blackpearl Trans R op de eerste plaats na ’t Zand niet meer dan twee punten bedraagt. Alleen wanneer de merrie uit de stal van Aad Pools maandag de kortebaan wint, terwijl Black Beauty Venus en Co Swagerman geen punten pakken, is zij na ’t Zand al verzekerd van de eerste plaats in het klassement.

Mochten de drie beste paarden van dit kortebaanseizoen op een gelijk aantal punten eindigen en is ook het aantal overwinningen gelijk, dan geldt het aantal tweede plaatsen, daarna derde plaatsen, enzovoort. Daarom kunnen Iper Flying en Andrea Swagerman geen aanspraak meer maken op de titel ‘Kortebaanpaard 2013’. In theorie kan één van deze twee paarden nog op gelijke hoogte komen met Black Beauty Venus, maar beide paarden werden allebei één keer tweede, terwijl Black Beauty Venus inmiddels al twee keer als tweede finishte.

Erelijst ‘Kortebaner van het jaar’:
2012 Blackpearl Trans R
2011 Le Dream
2010 Ulliano Way
2009 Willie Luciano
2008 Apella Cane
2007 Panky Neyenrode
2006 United Kievitshof
2005 Porsto R
2004 Nandoe Enzelens
2003 Mr.Postman
2002 Mr.Postman
2001 Mister Diamond
2000 Apache
1999 Mister Diamond
1998 Lilly Pluto
1997 Invit Rider
1996 Chapman
1995 Speedy Jace
1994 My Twain
1993 Grolsch B
1992 Diamond Tonka

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.