Schagen: Wie kan Donate Groenhof kloppen?

11 augustus 2014 09:10

Donate Groenhof (foto) start in Schagen als de grote favoriet. De merrie gaat op de Nieuwstraat voor haar derde zege van het seizoen. Daarnaast is het bijzonder positief dat John Dekker zijn rentree maakt. De kortebaankampioen van 2009 werd enkele maanden geleden getroffen door een TIA, maar is maandag gelukkig weer van de partij.

Bekijk het deelnemersveld.

Op basis van haar bijna vlekkeloze koers in De Lier start Donate Groenhof met Ruud Pools als de onbetwiste favoriet in Schagen. De vierjarige merrie maakte weliswaar twee ongelukkige galoppades, maar kwam op snelheid geen enkele keer in de problemen. Bij een eventuele overwinning passeert Donate Groenhof, eerder dit seizoen ook al de beste in Warmond, de winsomgrens van 6.000 euro voor vierjarige paarden. Vanaf dat moment is de pupil van trainer Cees Hetteling opgezadeld met een starthandicap en start als vierjarige vanaf de basis afstand. Pools brengt ook Qualva Nonantais aan de start. De Fransman kent een wisselvallig seizoen. Hij won tijdens de seizoenouverture in Assendelft en werd tweede in Stompwijk, maar kwam tijdens zijn laatste twee starts niet door de eerste omloop heen. Beide keren werd hij uitgeschakeld door Black Beauty Venus, die ook nog eens vijf meter op hem goed moest maken. Wanneer hij zijn vorm van eerder dit seizoen hervindt, doet hij mee om de prijzen.

De koers op de Nieuwstraat kan wel eens eindigen met een strijd tussen twee vierjarige paarden. Naast Donate Groenhof heeft ook Anabaa Blue de klasse om hoge te gooien. De vierjarige merrie finishte als derde in Egmond aan den Hoef en Hoofddorp. Tijdens haar laatste start in Bemmel ging ze in de derde omloop galopperend ten onder. Wanneer ze deze fouten achterwege kan laten, dingt ze mee naar de hoofdprijs.

Wonder

Met deze twee klasbakken vanaf 270 meter wordt de opdracht van de paarden die vanaf 280 meter starten zeer lastig. Zero Option Lane mag direct de spits afbijten tegen onze favoriet en moet hopen op een klein wonder. Ook Blackpearl Trans R moet direct aan de bak tegen Cunera Beuckenswyk, die ook met een voorsprong van tien meter start. Andrea Swagerma en Attila hebben het gemakkelijker; zij treffen elkaar tijdens de eerste omloop. Laatstgenoemde heeft een naam hoog te houden in Schagen. De zesjarige ruin won de edities van 2011 en 2012 en finishte vorig jaar als derde. Andrea Swagerman behoort tot de smaakmakers van het seizoen en won in Sassenheim en Hoofddorp. De strijd om de ritzege wordt beslist in het startvak, waar Andrea Swagerman het voordeel heeft van het voordraaien.

De verschillen op de kortebaan zijn klein. Daarom is de groep outsiders juist groot. Selim maakte indruk in Santpoort, maar viel tegen in De Lier. Adonis Charisma won met een startontheffing in Stompwijk. Vanaf de basisafstand lijkt hij moeite te hebben om aan te klampen. Evison lijkt nog de beste papieren te hebben voor een klassering. De Zweed kende een matig voorseizoen, maar was in Beverwijk helemaal terug. Hij wist toen zelfs een rit van Donate Groenhof te winnen, maar maakte tijdens de kamprit een fout. In Middenbeemster maakte hij wederom een sterke indruk, maar was tijdens de derde omloop niet bij machte om Iper Flying achterdraaiend te kloppen. Cha Cha Cha start in Schagen voor de laatste keer met een startontheffing. Door een vijfde plaats in Middenbeemster vulde hij zijn prijzenpot tot 750 euro. Wanneer John Dekker de vijfjarige ruin soepel van start krijgt en het koersverloop zit mee, geldt ook voor hen dat een klassering tot de mogelijkheden behoort. Ook met Amalia Beemd heeft Dekker kansen. De merrie maakt weliswaar gemakkelijk een galoppade, maar heeft de snelheid om het elke tegenstander lastig te maken.

ONZE TIP: 1. DONATE GROENHOF 2. ANABAA BLUE 3. EVISON 4. ANDREA SWAGERMAN
Outsiders: Qualva Nonantais, Cha Cha Cha en Amalia Beemd

Ben je er niet bij in Schagen, maar wil je wel inzetten (inclusief het spel Winscore)? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak vanaf maandagmorgen je weddenschappen!

Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.