Sassenheim: Het domein van Nandoe Enzelens

16 juni 2015 11:11

Het kortebaanseizoen maakt zaterdag een herstart in Sassenheim, nadat er sinds ‘Pinkster 3’ in Venhuizen niet meer is gekoerst. De koers over de Teylingerlaan werd meerdere keren gewonnen door sprinters die behoren tot het absolute neusje van de zalm wat betreft het kortebaangenre. Maar de absolute smaakmaker van de eerste vier, op een totaal van dertien, verreden edities van de kortebaan in Sassenheim is zonder twijfel Nandoe Enzelens.

Op 21 juni 2002 was de ruin de eerste winnaar in Sassenheim. Met trainer Rob de Vlieger op de sulky versloeg de voormalig Derby-deelnemer tijdens de finale My Lady A met John de Leeuw. Een jaar later moest de combinatie genoegen nemen met de derde plaats, maar in de daaropvolgende twee edities haalde hij tweemaal de finale. Beide keren delfde hij het onderspit tegen respectievelijk stalgenoot Maestro Vica (John de Leeuw) en Hot Water (Ruud Pools).

Met een kortebaanwinsom van ruim 40 mille is Nandoe Enzelens de meest verdienende Nederlands gefokte sprinter van de afgelopen twintig jaar, maar toch wordt de ruin zelden genoemd in het rijtje van de allerbeste kortebaners van de afgelopen decennia. Lange tijd werd Mr Postman als de beste kortebaner allertijden beschouwd, maar toen de onverstoorbare krachtpatser van Jacques Geluk met pensioen ging, moest Viva’s Limburgia nog aan zijn strooptocht door de Nederlandse straten beginnen. De prestaties van Mister Diamond, Ido Baldwin, Adonis Guard, Lino Hawai en Timothy’s Way liggen een ieder nog vers in het geheugen, maar Nandoe Enzelens lijkt vergeten.

Zeventien

Dat is niet terecht. Op Mr Postman na, 27 finales, haalde geen enkele kortebaner de afgelopen twintig jaar vaker de eindstrijd op een kortebaan dan Nandoe Enzelens. Maar liefst 24 keer werd hij de baan opgestuurd om te strijden om de eerste prijs. De laatste ritten van de middag vielen hem echter doorgaans zwaar. Zeven keer verliet de pupil van Rob de Vlieger de baan als winnaar, maar daar tegenover staat het ongelooflijke aantal van zeventien tweede plaatsen. Zeventien, dat is het aantal finales dat Adonis Guard tijdens zijn loopbaan reed; paarden als Ido Baldwin (vijftien gereden finales) en Lino Hawai (zestien gereden finales) redden dat aantal niet.

Nandoe Enzelens, de geboren verliezer? Absoluut niet! Wie op zoek gaat naar de zeventien winnaars van de finales die hij verloor, stuit op louter echte kortebaancracks. Bijvoorbeeld Mister Diamond, Mr Postman (twee keer), Manhattan South (twee keer), Maestro Vica (twee keer), German Diabolo (twee keer) behoren tot de absolute top. Verliezen van deze klasbakken was geen schande. Ondanks het misfortuin gedurende zijn zeven jaar durende loopbaan op de kortebaan sleepte hij in 2004 de prestigieuze titel ‘Kortebaanpaard 2004’ binnen, na een onwaarschijnlijk spannende ontknoping in ’t Zand.

Wat als Nandoe Enzelens vaker een finale had gewonnen? Wellicht dat hij dan regelmatiger in het rijtje met de beste kortebaners wordt genoemd. Loop zaterdag over de Teylingerlaan en denk even aan deze crack terug, de absolute smaakmaker van de jaren na de millenniumwisseling. Tsja, andere paarden wonnen wellicht vaker, maar hebben we daarom minder van hem genoten?

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.