Sassenheim: Co Swagerman vs. Prince of Moor

19 juni 2014 18:48

Het kortebaanseizoen van 2014 kent een vliegende start. Tijdens de eerste drie kortebanen in Assendelft, Wognum en Venhuizen vlogen de spetters er vanaf. Ook in Sassenheim zijn alle ingrediënten aanwezig voor een nieuw spektakelstuk. Het deelnemersveld puilt uit met klasbakken en veelbelovende talenten. Op papier lijkt de strijd uit te draaien op een confrontatie tussen Co Swagerman en Prince of Moor, maar er zijn meer kapers op de kust.

Co Swagerman (foto) en Prince of Moor liepen allebei in Wognum hun eerste kortebaan van het seizoen. Beiden maakten een prima indruk, maar het was Prince of Moor die aan het langste eind trok. De elfjarige ruin besliste zijn ritten in het startvak en had voldoende snelheid om het uit te zingen tot de finish. Het leverde de pupil van Hans Bot met gastrijder Wim van der Mespel op de sulky uiteindelijk de overwinning op. Toch gaat onze voorkeur in Sassenheim uit naar Co Swagerman. De vijfjarige pupil van trainer en pikeur Frans van der Blonk oogde op de Kerkstraat beter dan ooit, maar bleek uiteindelijk conditioneel nog niet optimaal. Na een slopend koersverloop was Pricken tijdens de halve finale na een kamprit te sterk. De derde plaats was een schrale troost voor de ruin die lange tijd op weg leek naar de overwinning. Een confrontatie tussen deze twee tijdens de beslissende omloop zou een droomfinale zijn.

De eerste rit over het parkoers op de Teylingerlaan belooft direct vuurwerk. Pricken, de onvermoeibare nummer twee van Wognum, neemt het tijdens deze rit op tegen Andrea Swagerman. De titelverdediger maakte zijn seizoendebuut in Assendelft, maar werd daar al snel uitgeschakeld door een sterke opponent, die ook nog eens mocht voordraaien. In Sassenheim moet de combinatie met Frans van der Blonk vijf meter toegeven op zijn tegenstander en over zijn niet-favoriete rechterkant draaien. Zeker tegen Wim van der Mespel, de kunstenaar over de eerste meters, een enorm nadeel. Pricken geniet daarom in deze rit onze voorkeur en is na zijn glanzende debuut in Wognum een zeer gevaarlijke outsider voor de zege.

Talenten

Aad Pools was tot dusver niet erg succesvol in Sassenheim. ‘Mister kortebaan’ leverde als trainer weliswaar twee keer de winnaar (Viva’s Limburgia in 2008 en 2012) van de draverij over de Teylingerlaan, maar bereikte als pikeur sinds de eerste editie in 2002 nog nooit de finale. Of dat dit jaar wel gaat lukken, is een groot vraagteken, want de 65-jarige grootmeester start met twee debutanten. De Zweed Chaman Rapida rook in Wognum tussen de omlopen door aan het kortebaanwerk en maakte daarbij een prima indruk. Diamond Digger K is het nieuwe vierjarige talent van Karel Gerrits. De Duitse hengst is een nakomeling van Love You, vorig jaar met voorsprong het meest succesvolle vaderpaard ter wereld op de langebaan. Verder begeleidt Pools in het startvak leerlingpikeur Jeroen Offeringa, die net zoals in Wognum met Black Beauty Venus aan de slag mag. Toen verloor de nieuwe combinatie pas na veel strijd van de al eerder besproken Pricken. Met een enigszins gelukkige loting kan Black Beauty Venus zeker een rol gaan spelen, want snelheid heeft de prachtige ruin in overvloed.

In Wognum maakte het trouwe kortebaanpubliek kennis met twee nieuwe talenten. Dumarion Metjo werd weliswaar na de tweede omloop bijgeloot, maar liet verschillende keren zien over een sterk eindschot te beschikken. Helaas startte de combinatie met Rick Wester moeizaam. Daarom was ‘slechts’ een vierde plaats het hoogst haalbare. De kaarsrechte asfaltbaan over 300 meter lijkt de vierjarige beter te liggen dan het korte klinkerparkoers in Wognum. Het optreden van Lovely Lane bleef op de Kerkstraat beperkt tot één omloop, maar toch wist de pupil van trainer Cees Hetteling te overtuigen. De vijfjarige merrie moest het opnemen tegen Prince of Moor en was die middag de enige die een rit van de latere winnaar wist af te snoepen. Lovely Lane werd tijdens de eerste meters voorbij gelopen, maar vocht zich terug en won. Helaas ging ze daarna twee keer van de benen. Mocht ze deze fouten achterwege laten, is ze een gegadigde voor de ereplaatsen.

Ervaring

Hoe het momenteel is gesteld met de vorm van Qualva Nonantais is moeilijk in te schatten. De tienjarige Fransman won weliswaar tijdens de seizoenouverture in Assendelft, maar trof daar enkel galopperende tegenstanders, die het de trots van eigenaar Fabian Bakker wel heel gemakkelijk maakte om de koers te winnen. Ruud Pools, die Qualva Nonantais toen naar de zege stuurde, vond dat hij nog beter kon, maar benadrukte dat de ruin een uitstekende kortebaner is. Hoe dan ook, Qualva Nonantais is een deelnemer die op de wedtickets thuis hoort.

We kijken ook naar uit naar de op één na laatste rit van de eerste omloop. In deze confrontatie nemen Wala Alki en Zalvador Spendic het tegen elkaar op. Beide paarden dragen een karrevracht aan kortebaanervaring met zich mee. Zalvador Spendic staat voor zijn 54e deelname, terwijl Wala Alki in Wognum voor de 60e keer aan de start kwam. De tweevoudig kortebaanwinnares maakte toen indruk door Pricken tot een uiterste krachtsinspanning te dwingen om de halve finale te bereiken. Het voordraaien bij de start maakte toen het verschil. Wanneer Wala Alki haar kruid lang droog kan houden, kan ze met haar bliksemstart wellicht voor een verrassing zorgen.

ONZE TIP: 1. CO SWAGERMAN 2. PRINCE OF MOOR 3. PRICKEN 4. QUALVA NONANTAIS
Outsiders: Lovely Lane, Dumarion Metjo, Wala Alki en Black Beauty Venus

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.