Sassenheim Challenge: Commonwealth Cup

16 juni 2020 19:38

De kortebaan van Sassenheim kan vrijdag niet doorgaan. Om iedereen die normaal gesproken middag deze kortebaan bezoekt, toch een leuke middag vol paardensportplezier te bezorgen, bieden wij een online alternatief aan: de Sassenheim Challenge. De koers van vrijdag is wel een hele bijzondere. We lichten namelijk de Commonwealth Cup uit: een ren tijdens Royal Ascot. Deze koers start om 16.35 uur. De eerste koers is om 14.15 uur.

Royal Ascot is het absolute hoogtepunt van het renseizoen in Engeland. Standaard is de koningin op één van deze dagen aanwezig en komt het publiek voorzien van een prachtige outfit met hoed naar de baan. Een unieke belevenis, omdat het bezoekersaantal op populaire dagen kan oplopen tot 80.000. Vanwege de coronacrisis beleeft Royal Ascot dit jaar een sobere editie waarin alleen de sport centraal staat.

Hoogtepunt

Vijf dagen lang (van dinsdag tot en met zaterdag) staan er prachtige races op het programma met elke dag één hoogtepunt. Vrijdag is dat de Commonwealth Cup: een ren voor driejarige paarden over 1207 meter. Voor de winnaar ligt 148.000 pond klaar. Robert-John van Exter woont in Engeland en volgt de rensport op de voet. De afgelopen vier jaar was hij verantwoordelijk voor de restaurants op de baan van Ascot. De Commonwealth Cup is een koers om naar uit te kijken, vindt hij. “Je kunt het zien als het officieuze Europese kampioenschap voor driejarige paarden. De absolute top is aanwezig, ook de ruins. Dat zie je niet veel in Europese leeftijdskoersen.” Door de coronacrisis hebben veel paarden geen ideale voorbereiding gehad. Dat maakt deze koers lastig te voorspellen. “Sommige paarden hebben bijna een jaar niet gelopen. De paarden die de afgelopen weken nog wel in actie zijn gekomen, hebben gelopen op een harde baan. Je kunt je afvragen of zij  goed zijn hersteld.”

Royal Ascot is de absolute topdag van de Engelse rensport.

Ook voor deze meeting heeft Runnerz een mooie aanbieding. Wanneer je je registreert bij Runnerz via onderstaande banner en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van 25 euro. De koersen kun je via onderstaand linkblok, na registratie of het plaatsen van een weddenschap in afgelopen laatste zestig dagen, gratis bekijken. Je kunt ook weer meedoen aan onze TipCompetitie.

Het deelnemersveld:
1. Aberama Gold – Shane Gray
2. Dubai Station – Ben Curtis
3. Golden Horde – Adam Kirby
4. Lope Y Fernandes – Ryan Moore
5. Mums Tipple – Sean Levey
6. Pierre Lapin – Andrea Atzeni
7. Pistoletto – Daniel Tudhope
8. Royal Commando – Kieran Shoemark
9. Royal Crusade – William Buick
10. Royal Litham – Pat Cosgrave
11. Southern Hills – Silvestre de Sousa
12. Ventura Rebel – Tony Hamilton
13. Wooded – James Doyle (geschrapt!)
14. Kimari – Frankie Dettori
15. Les Hogues – Pat Cosgrave
16. Millisle – Tom Marquand
17. Shadn – Oisin Murphy

Voorbeschouwing

Op zoek naar een favoriet heeft Van Exter gezocht naar het paard met de minste ‘nadelen’. Hij komt uit bij Wooded (13). “Hij heeft vorige maand nog gelopen in Frankrijk, waar ze eerder weer zijn begonnen in de coronatijd. Hij won toen erg overtuigend. Hij heeft dus de beste voorbereiding gehad. De verwachting is dat het vrijdagmorgen flink gaat regen. In dat geval is de baan zwaarder. Dit ligt hem goed.” UPDATE 19-6: Wooded is geschrapt!

De eerste uitdager is volgens de kenner van de rensport Kimari (14). Zij heeft de steun van de succesvolle jockey Frankie Dettori, die ooit alle zeven races won tijdens een koersdag op Ascot. “Kimari won haar laatste koers in de Verenigde Staten, twee maanden geleden. Ze heeft bovendien eerder lang gereisd, dus dat zal geen probleem zijn. Vorig jaar was ze tijdens Royal Ascot tweede in een groep-2 koers. Ze kwam toen maar een hoofd tekort voor de winst. Merries hebben bovendien 1,5 kilo ontheffing. Dat is een groot voordeel.”

Tijdens de topdagen bij Royal Ascot zijn er normaal zo’n 80.000 toeschouwers.

Pierre Lapin is momenteel de favoriet bij de bookmakers. De troef van Andrea Atzeni won vorig jaar zijn enige twee koersen. Sindsdien staat hij aan de kant. “Hij heeft nog niets fout gedaan en was in de tweede koers alweer beter dan in zijn eerste koers. Maar het lijkt mij heel moeilijk om na zo lang geen koersen te hebben gelopen, direct weer te winnen op dit niveau. Bovendien is de ondergrond geen voordeel voor hem.”

Van Exter ziet daarom meer in Lope Y Fernandez (4), die vorig jaar een grote koers in Ierland won. Bovendien was hij derde in de 2000 Guineas vorige week. “Hij is de eerste keuze van de topstal van A.P. O’Brien. Dat zegt wat.”

Outsiders

Op zoek naar outsiders komt hij uit bij Golden Horde (3) en Mums Tipple (5). “Golden Horde werd vorig jaar al eens tweede tijdens een koers over deze afstand en eindigde in Frankrijk als derde op een zware baan. Gezien de voorspelde regen, kan dat goed uitpakken. Hij heeft echter ook lang niet gelopen. Afwachten dus. Mums Tipple won vorig jaar zijn eerste twee koersen over deze afstand, waaronder in York. Toen zette hij ook een baanrecord neer. Hij won met elf lengten verschil. Dat is echt heel veel over 1200 meter. Daarna raakte hij geblesseerd. Twee weken geleden maakte hij zijn rentree over de mijl. Hij was toen veel te heet onderweg en werd laatste. Waarschijnlijk ligt deze afstand hem beter.”

Opvallend vindt Van Exter de keuze van jockey Oisin Murphy. Hij rijdt Shadn (17), het paard van zijn werkgever. Normaal rijdt hij echter ook Millisle (16). “Hij heeft geen contract dat hij alleen de paarden van zijn eigen werkgever rijdt. Dat hij voor dit paard kiest, geeft aan dat er verwachtingen zijn. Shadn is ook een merrie en heeft dus 1,5 kilo ontheffing. Vorig jaar werd ze al eens derde achter Pierre Lapin.”

De baan van Royal Ascot.

Southern Hill (11) is een grote outsider. “Hij is lang geblesseerd geweest en maakt nu zijn rentree. Vorig jaar won hij op Royal Ascot over 1000 meter. Sindsdien heeft hij dus niet meer gelopen. Het is afwachten waar hij staat.” Tot slot noemt Van Exter Royal Crusade (9). “Dit paard is super gefokt. Hij heeft vorig jaar drie koersen gelopen. Hij klopte toen onder andere Wooded. Hij heeft te weinig referenties om hem te tippen, maar ik sluit een klassering niet uit.”

De overige paarden verwacht Van Exter niet voorin. “Het niveau van de paarden is zo hoog. Ik kan me niet voorstellen dat het één van de andere deelnemers lukt om te verrassen.”

De tip van Robert-John van Exter: 1. WOODED (13) 2. KIMARI (14) 3. LOPE Y FERNANDEZ (4) 4. PIERRE LAPIN (6)
Outsiders: Golden Horde (3) en Mums Tipple (5)

UPDATE 19-6: WOODED IS GESCHRAPT!


Klik op bovenstaande banner en maak gebruik van de welkomstbonus van 25 euro en gratis beelden.

Foto’s: Robert-John van Exter

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.