Santpoort: Co Swagerman favoriet

5 augustus 2014 07:00

In Santpoort komen donderdag 24 paarden aan de start. Onder hen de kortebaantoppers Co Swagerman, Iper Flying en Yankee Attack. De groep outsiders is enorm en zeker niet te onderschatten. Het belooft dus wederom een waar spektakelstuk te worden op de Hoofdstraat!

Bekijk het deelnemersveld.

Co Swagerman start, net zoals tijdens zijn vier eerdere starts dit seizoen, als onze favoriet. De vijfjarige ruin is na drie opeenvolgende tweede plaatsen in Sassenheim, Warmond en IJmuiden hard toe aan een overwinning. De pupil van trainer en pikeur Frans van der Blonk heeft alles wat een goede kortebaner nodig heeft en kan in Santpoort uitgroeien tot publiekslieveling nummer 1 van de middag. Die titel behoort momenteel toe aan Umberto. De ervaren sprinter debuteerde vijf jaar geleden op de Hoofdstraat op de kortebaan en zette zijn eerste start direct om in een overwinning. Vorig jaar schreef hij opnieuw de kortebaan met de hoogste totalisatoromzet op zijn naam. Inmiddels heeft Umberto een starthandicap en moet nu vijf meter extra in het startvak overbruggen. Een derde zege lijkt daarom te veel gevraagd.

De meeste tegenstand kan onze favoriet verwachten van Iper Flying. De Italiaan kende een moeizame start van het seizoen, maar komt steeds beter in vorm. Zo werd hij tweede in Zwanenburg en derde in IJmuiden. Wanneer de ruin zijn topvorm van vorig jaar weet te bereiken, toen hij magistraal won in Heemskerk en Medemblik, doet hij zeker mee om de overwinning. Ook van Yankee Attack mogen we het nodige verwachten. De trotse koploper in het klassement ´Kortebaanpaard 2014´ won dit jaar in Venhuizen en Zwanenburg. De laatste weken was hij minder op dreef, maar de allrounder heeft een ijzeren karakter en behoort op basis van zijn vechtlust te allen tijde tot de kanshebbers.

Vuurwerk

Het eerste vuurwerk van de middag verwachten we tijdens de zesde rit van de middag, de confrontatie tussen Black Beauty Venus en Qualva Nonantais. Beide paarden verloren tijdens hun laatste start de finale. Black Beauty Venus in Hoofddorp, Qualva Nonantais in Stompwijk. Het aanwijzen van een winnaar van deze rit is een hels karwei. Op pure snelheid is Black Beauty Venus sneller, maar Qualva Nonantais start juist gemakkelijker en heeft daarbij een voorsprong van vijf meter. We neigen licht naar Qualva Nonantais, eerder dit seizoen winnaar in Assendelft. Vast staat dat de winnaar van deze rit mee gaat strijden om de overwinning, maar ook een flink jasje uit gaat doen.

Achter deze klasbakken popelt een grote groep outsiders om voor een verrassing te zorgen. Zenito Hanover, de nummer twee van vorig jaar, verschijnt in Santpoort voor de achtste keer dit seizoen aan de start. Tijdens zijn laatste twee starts toonde hij in een blakende vorm te verkeren. Met name zijn optreden in Stompwijk, waar hij uiteindelijk derde werd na verloren te hebben van de latere winnaar, was imponerend. Met Zero Option Lane kan het alle kanten op. De winnaar van de koers in Egmond aan den Hoef heeft enorm veel snelheid, maar wil ook nog wel eens wegspringen. Aan leerlingpikeur Jaap van Rijn de taak om de zevenvoudig kortebaanwinnaar in het gareel te houden. Lovely Lane werd eerder dit seizoen van de basisafstand vierde in Sassenheim. Dit keer mag de merrie met een startontheffing starten en dat vergroot haar kansen aanzienlijk. Ze treft wel direct een nieuw kortebaantalent. Dempsey Donon debuteerde enkele weken geleden in Egmond aan den Hoef. Hij kwam niet verder dan de tweede omloop, maar wist wel te imponeren. Quairos Jiel stelde juist teleur tijdens zijn eerste start op de kortebaan. De tienjarige ruin werd roemloos na twee ritten naar huis gestuurd. Tijdens proefritten in IJmuiden maakte hij juist een prima indruk. We zijn benieuwd of hij heeft bijgeleerd en nu wel zijn belofte kan inlossen. Voor de liefhebbers van een surprise is Asko Bond het aangewezen paard. De tienjarige debuteerde verdienstelijk in Warmond met een vijfde plaats. Wim van der Mespel, zijn pikeur van die middag, was enthousiast. Wanneer hij fouten achterwege laat, tijdens de derde omloop gaf hij een zekere plaats in de halve finale door een galoppade uit handen, zien we hem verrassen.

ONZE TIP: 1. CO SWAGERMAN 2. IPER FLYING 3. YANKEE ATTACK 4. QUALVA NONANTAIS
Outsiders: Zenito Hanover, Zero Option Lane, Asko Bond en Lovely Lane

Ben je er niet bij in Santpoort, maar wil je wel inzetten (inclusief het spel Winscore)? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak vanaf donderdagmorgen je weddenschappen!

Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.