Ruud Pools: ‘Kortebanen is het mooiste wat er is’

22 juli 2022 10:05

Het had eigenlijk op de thuisbaan in Stompwijk moeten gebeuren, maar dat maakte de overwinning van Hequejuela in IJmuiden niet minder mooi. De vijfjarige vosmerrie toonde een spectaculaire vormverbetering en liep oppermachtig de bloemen. Ondanks de erbarmelijke weersomstandigheden op de Kennemerlaan had haar pikeur Ruud Pools genoten. “Kortebanen is het mooiste wat er is.”

In Sassenheim maakte Pools voor het eerst kennis met de pupil van trainer Bryan Vader. Tijdens haar volgende start in Zwanenburg raakte hij overtuigd van haar kwaliteiten. “Ze ging toen vreselijk hard, maar werd te druk bij de start. Omdat haar eigenaren gefocust waren op de kortebaan Stompwijk, heb ik Bryan Vader gevraagd om haar mee te nemen naar Hoofddorp, zodat ik haar daar kon werken. We hebben daar enkele dingen aan haar veranderd zoals het opzet en een springteugel in plaats van een sjek. Ze ging meteen heel goed. Ik had daarom vertrouwen in haar volgende start. Niet met de gedachte om te winnen, maar wel om serieus mee te kunnen doen.”

Op de Kennemerlaan kwam Hequejuela vervolgens geen moment in de problemen. Alleen Archange de Jiel won een rit van de merrie. Pools: “Tijdens die tweede rit van de halve finale ging ze matig om en verloor ze haar meters voorsprong. Archange de Jiel liep zelfs voor ons het startvak uit. Dan heeft het geen zin om daar nog achteraan te rijden. Ik gokte daarom op de kamprit, ook omdat we eerste rit al hadden gewonnen.” Het optreden van Hequejuela geeft Pools vertrouwen voor de toekomst. “Tijdens de finale moest ze achterom tegen Happy New Day en was  toch super weg. Dat stemt hoopvol, zeker omdat ze zich ook super heeft gedragen.”

Voor Pools kreeg de overwinning extra glans, want het was zijn 142e zege op de kortebaan. Met dat aantal komt hij op gelijke hoogte met broer Aad Pools, tot de kortebaan van IJmuiden recordhouder. Pools: “Dat is een unicum, zo met z’n tweeën. We hebben samen 284 kortebanen gewonnen, dat is nogal wat. Uiteraard moet je er wel de paarden voor hebben. Is dat het geval, dan is kortebanen het mooiste wat er is.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.