Ruud de Groot wint klassement ‘Zaanstreek’

12 september 2015 00:33

De eerste prijswinnaar van de TipCompetitie van Kortebaandraverijen.nl is bekend. Ruud de Groot verdedigde in Purmerend zijn koppositie in het regioklassement ‘Zaanstreek’ met verve en mag na afloop van het seizoen een goede fles wijn in ontvangst nemen. Maar er gebeurde uiteraard meer. In Purmerend pakte Aad van Diest op basis van het tijdstip van inzending de dagprijs, terwijl in Hillegom Marianne Hekman de meeste punten verzamelde. Voor koploper Violette Venneman verliep de ‘kortebaan-tweedaagse’ allerminst prettig. De tweevoudig winnares moest zowel de leiding afgeven in het regioklassement ‘Bollenstreek’ als in het algemeen klassement. Martin Timmer nam in beide gevallen haar leidende positie over.

Aad van Diest scoorde in Purmerend 26 punten, net zoals Martin Dam en de twee Stompwijkers Fred Overdevest en Ton Zuidgeest. Van Diest was echter de eerste van de in totaal 89 deelnemers die hun prognose instuurden voor Purmerend en pakte zodoende de dagprijs. De Lissenaar koos voor Donate Groenhof als winnares, met daarachter Blackpearl Trans R, Barbert en Selim. Ook Zuidgeest en Overdevest kozen voor dit kwartet. Dam kwam tot zijn score door naast de twee torenhoge favorieten, Moni Maker en zijn eigen Ton Jeu in te vullen.

Achter deze vier vochten Ruud de Groot en Ferry Elderbroek een verbeten duel uit om de eindzege in het regioklassement ‘Zaanstreek’. De Groot nam de leiding in dit klassement na zijn uitstekende dagscore in Santpoort en gaf de koppositie niet meer af. Elderbroek won de onderlinge strijd die werd uitgevochten op de Nieuwstraat, maar kwam uiteindelijk maar één punt dichterbij. Martin Dam en Martin Timmer eindigden in dit klassement met een ruime achterstand op de nummers één en twee op een gedeelde derde plaats, voor Marianne Hekman, Hans Bak en Aad van Diest.

Hillegom

De kortebaan in Hillegom leverde scores op die ver uit elkaar liggen. Met zo’n tien favorieten aan de start was het kiezen van de juiste paarden niet eenvoudig. Wie op de Meerlaan de plank missloeg, behaalde weinig punten; wie de koers zag verlopen zoals voorspelt, deed uitstekende zaken. Tien deelnemers tipten Iper Flying bij de eerste vier geklasseerden en slechts één deelnemer voorzag zelfs een overwinning van de Italiaan. Door de winnende uitbetaling van ruim 25 tegen 1 kon Jan van Duivenvoorde, de Heemskerker was degene die Iper Flying in Hillegom als winnaar voorspelde, maar liefst negen bonuspunten bijschrijven. Het was echter niet genoeg voor de hoogste dagscore. Deze ging naar Marianne Hekman, die, ondanks het verrassende koersverloop, drie van de vier halve finalisten juist voorspelde. Hekman koos Co Swagerman als winnaar, met daarachter Dimanche Fortuna, Tamburini en Iper Flying.

Door haar hoge dagscore schoof Hekman op naar de derde plaats van het regioklassement ‘Bollenstreek’. De leiding in dit subklassement is nu in handen bij Nick Kappen en Martin Timmer, die beiden slechts één punt meer hebben dan de nummer drie uit Beverwijk. Wim de Wijse en Hans Neesen kijken tegen een kleine achterstand aan, terwijl ook Fred Overdevest, voormalig koploper in dit klassement Violette Venneman en Piet Zwart niet kansloos zijn voor de eindzege. De beslissing in dit klassement valt over een kleine twee weken, wanneer het kortebaancircus neerstrijkt in het ‘bollendorp’ bij uitstek: Lisse.

Uitstekende zaken

In het algemeen klassement deed Martin Timmer uitstekende zaken. Timmer nam na de kortebaan van Purmerend de leiding over van Violette Venneman en bouwde met de koers in Hillegom zijn voorsprong flink uit. Hennie van Seggelen, opnieuw de nummer twee in het algemeen klassement, kijkt nu tegen een achterstand aan van tien punten. Ferry Elderbroek en Fred Overdevest volgen op kleine afstand van Van Seggelen op de derde plaats, terwijl Venneman naar plek vijf zakte. Frits Taag neemt de zesde plek in, voor Piet Zwart en Nick Kappen. Aad van Diest steeg onder andere door zijn prima dagscore in Purmerend naar de negende plek. Voormalig koploper Casper Brussee deelt de tiende plaats met Hans Neesen en Isa Overdevest, wellicht de jongste deelnemer aan de TipCompetitie.

Het einde van het seizoen is in zicht. De volgende kortebaan in Enkhuizen maakt deel uit van het regioklassement ‘West-Friesland’, waarin Wybo Lelieveld de leiding heeft, vlak voor Violette Venneman, Mardina Woord en Leon Zoetemelk. Na Enkhuizen maken ook de kortebanen van Medemblik en ’t Zand nog deel uit van dit subklassement. De kortebaan van Roden is het sluitstuk van het regioklassement ‘Westland’, waarin Ferry Elderbroek zijn koppositie verdedigt met Hennie van Seggelen en Bernhard van der Pols op zijn hielen.

Bekijk hier de dagscores van Purmerend, de dagscores van Hillegom, de eindstand van het regioklassement ‘Zaanstreek’, de tussenstand in het regioklassement ‘Bollenstreek’ en het algemeen klassement na de kortebaan van Hillegom.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.