Ronald Hijkoop: ‘De ambitie is alleen maar groter geworden’

16 juni 2021 09:25

Voor het tweede jaar op rij kan Sassenheim vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Ronald Hijkoop, ondersteund door zijn voorganger Henri Stol, wacht daarom nog altijd op zijn eerste kortebaan als voorzitter. Hij blijft echter positief en vol goede moed over de toekomst.

Geen kortebaan van Sassenheim in 2020 en 2021. Gaat dat ten koste van de ambities?
“Nee hoor, de beoogde geruisloze overgang van de voorzitter hebben wij gewoon uitgesteld. Ook aan de groep medewerkers en vrijwilligers merken wij dat de ambitie alleen maar groter is geworden. Zij hebben veel zin in het organiseren van een leuk feestje.”

Sassenheim was wel de eerste organisatie die de kortebaan van 2021 annuleerde. Buitenstaanders vonden het wel heel vroeg. Waren jullie al zo snel zeker dat het dit jaar weer niet ging lukken?
“Wij beginnen elk jaar in januari en februari met het benaderen van onze sponsoren, waarvan wij voor 95 procent afhankelijk zijn. Wij vonden het niet gepast om tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis bij hen aan te kloppen. En zonder sponsoren geen kortebaan. Daar komt bij dat ontsluiten van de achterliggende wijk een groot probleem is. Tijdens het houden van onze kortebaan sluiten wij een toevoerweg af naar de woonwijk en het verzorgingshuis. Normaal is er wel een alternatief, maar door bouwwerkzaamheden is dat alternatief ook afgesloten. En ja, dan heb je problemen. De wijk moet te allen tijde bereikbaar zijn voor politie, brandweer en ambulance. Opgeteld met corona was het voor ons al snel duidelijk dat het dit jaar niet ging lukken.”

Dat probleem met de toegangswegen is van blijvende aard?
“Nee, dat hopen wij niet. Wij gaan ervan uit dat wanneer de aannemer klaar is de woonwijk én het verzorgingstehuis weer van meerdere zijden bereikbaar zijn.”

Hebben jullie nog andere specifieke problemen met organiseren?
“Wel problemen, maar of die specifiek zijn? Wij constateren een almaar toenemend eisenpakket vanuit de plaatselijke overheid. Bij de vergunningsaanvragen hebben wij elk jaar met wisselende ambtenaren te maken. Het is gemakkelijker praten met een ambtenaar die vanuit het verleden weet wat een kortebaan is, dan met een ambtenaar die van niets weet. Daarnaast leven wij in een tijd dat elk gevaar moet worden afgedekt. Dat betekent steeds meer inzet van beveiligingsmensen en dat zorgt dan weer voor een verhoging van het kostenplaatje. Wij zijn er elk jaar nog uitgekomen en gaan e rvanuit dat dit ook in de toekomst gaat lukken. Wij vinden wel dat de overheid er moet zijn voor de mensen en de mensen niet voor de overheid.”

Hoe verloopt de samenwerking met de Kortebaanbond?
“Prima! Wij hebben hele korte lijntjes met de voorzitter en de secretaris. Wanneer wij iets hebben te vragen krijgen wij, wanneer zij niet op vakantie zijn, binnen 24 uur antwoord. En tijdens de jaarvergadering wordt alles professioneel behandeld en afgewerkt. Dat was overigens ook het geval met het vorige bestuur. Niets anders dan lof.”

Eliot Charisma won de kortebaan van Sassenheim in 2019.

Ziet u verbeteringen voor de sport?
“Misschien de totowagen. Wij zagen hem in 2019 ons terrein op rijden en ‘s avonds weer vertrekken. ‘Als dat maar goed gaat’, dachten wij toen! En niet alleen dat. De uitstraling van de wagen kan ook wel beter. Maar tegelijkertijd is dat ook wel weer de charme van de ‘oude’ kortebaan. Echter, inmiddels is Runnerz veranderd in ZEturf. Misschien hebben zij een nieuwe wagen. In dat geval zou dat een verbetering zijn.”

Waarom is de kortebaan van Sassenheim geen onderdeel van een groter feest?
“Wij wilden juist samen met de kermis van Sassenheim. Maar die wordt altijd gehouden in de derde week van september, precies de maand met de meeste kortebanen. Wij kwamen daarom uit op een datum rond de ‘langste dag’. Om de bewoners van Sassenheim meer bij de kortebaan te betrekken, willen wij wel een evenement rond de kortebaan. Wij zagen dat in eerste instantie in het organiseren van een braderie. Die is er nu ook wel, maar houdt rond 18.00 uur op. Wij willen echter juist uitwaaieren naar de avond. Wij zijn nog steeds zoekende naar een manier om het dorp voor de kortebaan te winnen, maar zonder een historie zoals Lisse en Hillegom, valt dat niet mee.”

Sassenheim en Warmond maken allebei deel uit van de gemeente Teylingen. Hebben jullie nooit gedacht aan fuseren?
“Nee hoor! Inderdaad één gemeente, maar verder totaal anders. Warmond heeft zijn ‘Vrienden’ en Sassenheim organiseert door middel van sponsoren. Wij vinden het juist leuk om apart te organiseren. Ook vanuit de plaatselijke overheid is ons nog nooit te horen gekomen dat zij één kortebaan willen. De samenwerking is overigens prima. Wij voelen allebei geen enkele concurrentie. Dat was direct vanaf het begin al zo. Wij hadden bijvoorbeeld nog geen finishhokje. Geen nood, zij kwamen het ‘hok’ brengen en weer ophalen. Ook de onderlinge verhouding met Lisse en Hillegom is uitstekend.”

Onlangs kwam het bestuur van de Kortebaanbond naar buiten met de mededeling dat het seizoen begin juli begint. Verrassend?
“Voor ons niet. Zij gaat dat doen op Duindigt, waar de maatregelen omtrent de coronacrisis gemakkelijker zijn te hanteren. Wij hebben er geen bemoeienis mee. Er is ons gevraagd dat mede te financieren, maar de bodem in onze kas is zichtbaar. En dan heb je ook geen stem. Dat hoeft ook niet. Het bestuur van de bond is capabel genoeg en zal ervoor zorgen dat het allemaal goed komt.”

Gaat vrijdag 18 juni Sassenheim zomaar voorbij of organiseren jullie nog iets?
“Daar hebben wij nog niet over nagedacht. Tot voor kort was er niet veel mogelijk. Wij gaan binnenkort een ‘briefing’ uitsturen naar onze sponsoren en de ‘Club van honderd’. Het is best mogelijk dat wij daarin een gezellig avondje aankondigen.”

Foto boven: het bestuur van de kortebaan in Sassenheim (genomen voor de coronacrisis). Ronald Hijkoop staat op de voorste rij, de derde van links.

Wij vonden het niet gepast om tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis bij sponsoren aan te kloppen

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.