Roggen: ‘Zou me verbazen als Calvados niet wint’

10 juli 2019 15:13

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken. In deze editie: Calvados Chess.

Er is voorafgaand aan het nieuwe kortebaanseizoen veel discussie geweest over de aanpassing van de winstsomgrenzen. Vooral het schrappen van de grens voor paarden die na drie keer starten nog geen 750 euro hadden verdiend, en daarom bij de eerstvolgende start vijf meter ontheffing kregen, heeft veel stof doen opwaaien. Vanaf dit seizoen komen alleen nog de paarden die na drie optredens helemaal geen winsom hebben voor ontheffing in aanmerking.

Dat is gedaan om te voorkomen dat bij bepaalde ritten in de beslissende omloop niet gestreden wordt voor de winst, om zodoende nog onder de grens van 750 euro te blijven. Door het drastisch aanpassen van de regel hebben veel minder paarden recht op de ontheffing. Daardoor zijn er ook minder kandidaten voor deze rubriek. Maar nog altijd voldoende om regelmatig een kortebaner zonder winsom ook eens in de schijnwerpers te zetten.

Hind Beuckenswyk verslaat Calvados Chess in Assendelft.

Aanleg

Het is uitgerekend Calvados Chess van Stal De Groningers, het paard waar al zoveel om te doen was, die dit jaar als eerste mag starten met vijf meter ontheffing. Bij zijn debuut in Assendelft moest de zevenjarige Zweedse hengst, gereden door Rick Wester, in de eerste omloop na een kamprit het onderspit delven tegen Hind Beuckenswyk met Frans van der Blonk. Calvados Chess toonde echter wel aanleg voor het sprintwerk. Dat bevestigde hij in Venhuizen met John de Leeuw op de sulky, door in de eerste omloop Evison met Ruud Pools na een kamprit naar huis te sturen. Dat lot trof de combinatie zelf in de tweede omloop. Fullrich v Assum met Bo Sprengers bekerde in drie ritten verder.

Zoals bekend ontstond de ophef in Sassenheim. Niet zozeer over het paard, maar over de pikeurs. Kort voor de start werd omgeroepen dat de in het programma vermelde John de Leeuw Calvados Chess niet zou rijden. Mede-eigenaar en trainer Sjaak Snoek nam conform aangifte bij de NDR op de sulky plaats. Dit tot ongenoegen van het spelend publiek, dat al veel weddenschappen op de Zweed had afgesloten. Het lukte de minder ervaren Snoek ook niet Calvados Chess naar de tweede omloop te loodsen. Friendly Mood met Wim van der Mespel was te sterk. Het verschil werd in beide ritten al aan de start gemaakt.

Calvados Chess (rechts) schakelt Evison uit in Venhuizen.

Voldoende

Het gevolg is dat Calvados Chess in Egmond aan den Hoef met vijf meter ontheffing mag starten. Dan gaat John de Leeuw weer met hem op pad. De combinatie stuit in de eerste omloop op Calistokingsdeep met Lindsey Pegram. Geen prettige tegenstander om de middag mee af te trappen. Door de vijf meter handicap van Calisto geniet Calvados Chess echter een voorgift van in totaal tien meter. Dat zou op het korte, bochtige parkoers van Egmond voldoende moeten zijn voor een plaats in de tweede doorgang.

De kenners doen daar nog een schepje bovenop. Zij bombarderen de troef van Stal De Groningers als dé favoriet voor de eindzege. Grote vraag is natuurlijk of dat terecht is. Eigenaar Michel Roggen van Stal De Groninger(s) is daar duidelijk in. ‘Het zou mij zelfs verbazen als Calvados Chess niet wint’, laat hij optekenen. ‘We treffen met Calistokingsdeep gelijk de grootste concurrent. Maar die tien meter voorsprong moet genoeg zijn. Als dat onverhoopt niet het geval is, weten we dat hij de absolute topvorm nog niet heeft bereikt. Want mijn verwachtingen zijn hoog. Dit paard is echt snel en heeft alles mee om uit te groeien tot een goede kortebaner.’

Sjaak Snoek reed Calvados Chess in Sassenheim en dat deed veel stof doen opwaaien.

Examen

Roggen, die contacten heeft in diverse Europese landen, haalde Calvados Chess vier maanden geleden op uit België en zette de hengst direct op rust. Daarna verhuisde de nieuwe aanwinst naar trainer Hans Bot. De Zweed heeft op de langebaan een winsom van ruim 18.000 euro en kent een record van 1.14.1 over 1900 meter, in juli 2016 gelopen in Duitsland. Naast de drie starts op de kortebaan liep Calvados Chess ook al twee grasbaankoersen voor Stal De Groningers. Dat resulteerde in een bescheiden derde plaats op Hilversum en een vijfde plek in Emmeloord. Maar daar liggen niet de prioriteiten.

Roggen heeft andere plannen met Calvados Chess. De hengst doet in Egmond voor het eerst echt examen op de kortebaan. En mocht hij niet slagen, dan krijgt de Zweed komend weekend al een herkansing. Door slim in te schrijven start Calvados Chess, ongeacht het resultaat in Egmond, ook in Hoofddorp met een startontheffing van vijf meter. Wellicht bezorgt hij John de Leeuw zaterdag dan de eerste zege op zijn thuisbaan.

Tekst: Ruud de Groot

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.