‘Rockson Fair is super sterk en traint geweldig’

16 augustus 2019 16:00

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken. In deze editie: Rockson Fair.

Tekst en foto’s: Ruud de Groot

Rob Strik is blij dat na de eerdere afgelasting dit seizoen, Voorschoten alsnog een andere datum heeft gevonden om de kortebaan op zijn thuiscircuit te verrijden. Vorig jaar lukte dat immers niet. “Het is natuurlijk speciaal om in je eigen woonplaats te koersen”, aldus de 61-jarige Voorschotenaar, die met zijn beide paarden aan de start verschijnt. Zelf rijdt hij Pompano Mick. De 13-jarige Zweeds gefokte bruine ruin treft het echter niet. Hij moet het direct opnemen tegen de torenhoge favoriet en Nederlands kampioen Doc Holiday, die in Voorschoten wordt gereden door Manon Pools.

Strik realiseert zich dat hij voor een lastige opgave staat. “Het wordt een moeilijk verhaal”, is hij realistisch. “Ik heb tegen Doc Holiday niets te verliezen, maar we gaan er wel voor rijden. Pompano Mick kan goed vertrekken en we hebben vijf meter voordeel aan de start. Het is zaak zo lang mogelijk uit de greep van Doc Holiday te blijven. Als we Doc Holiday afpeigeren, kan Rockson Fair daar later op de middag wellicht profijt van hebben”, verraadt Strik zijn tactiek.

Goede indruk

Het toeval wil, dat Rockson Fair en Doc Holiday elkaar eerder troffen. In Stompwijk startten beide paarden vorige maand vanaf de basisafstand. Vanwege het overschrijden van de winsomgrens is Doc Holiday sinds kort echter opgezadeld met een starthandicap van vijf meter, terwijl Rockson Fair juist vijf meter ontheffing krijgt omdat hij na drie starts nog niet in de prijzen liep.

In Stompwijk bleef Rockson Fair aardig in de buurt bij Doc Holiday, maar is het genoeg om in Voorschoten hoge ogen te gooien?

In Sassenheim moest Rockson Fair met Rob Strik het in de kamprit afleggen tegen Gaya Vip met Caroline Aalbers. In Hoofddorp was Faustus met Wim van der Mespel in twee ritten te sterk voor de troef van Strik, die toen werd gereden door Wouter de Reus. In Stompwijk was de 26-jarige leerlingpikeur Denise Pennekamp de rijdster van dienst. Rockson Fair verloor weliswaar kansloos in twee ritten van de latere finalist Doc Holiday, maar liet een goede indruk achter door aardig in de buurt te blijven bij de krachtpatser van Stal Meiden van Assum.

Gevoel

Vooral het laatste optreden van Rockson Fair schept verwachtingen bij Strik. De 14-jarige Frans gefokte zwarte hengst heeft een winsom van bijna een ton op de lange baan en een record van 1.15,6 over 2450 meter uit 2009. Hij wordt in Voorschoten opnieuw gereden door Denise Pennekamp. “Rockson Fair is een echte hengst en vrij druk”, aldus Strik. “Hij loopt zonder sjek en moet aan het bit worden gehouden en dus op de handen gestuurd. Denise heeft daar gevoel voor”, licht Strik de keuze voor Pennekamp als pikeur toe. “Zij heeft door hoe het werkt en kan goed met Rockson Fair overweg.”

Rockson Fair staat sinds medio 2018 bij Strik in training, maar liep al in 2015 zijn laatste koers op de langebaan. “Hij stond in België”, vertelt Strik. “Ik wilde hem al eerder kopen, maar de eigenaar deed hem eerst niet van de hand. Pas veel later kwam hij daarop terug”, aldus de liefhebber uit Voorschoten. “Die twee optredens van vorig jaar in Hillegom en Lisse moet je vergeten. Rockson Fair had toen al drie jaar niet gekoerst.”

Terugzien

“Ik heb mij laten vertellen dat Rockson Fair vroeger een startkanon was en dat hij heel hard kon lopen”, vervolgt Strik zijn verhaal. “Ik hoop dat we daar in Voorschoten iets van terugzien. Sowieso verwacht ik dat hij na Stompwijk verder verbeterd is. Rockson Fair is super sterk en traint geweldig”, onderbouwt Strik zijn betoog. “De afgelopen koersen zie ik eigenlijk als opbouw. Voor mij begint het kortebaanseizoen nu pas.”

Strik realiseert zich echter dat het tegenwoordig niet meevalt om in de prijzen te lopen. “Mijn paarden zijn beter dan vroeger, maar dat geldt ook voor de concurrentie. Trainers specialiseren zich op de kortebaan. Er worden paarden speciaal voor de kortebaan uit het buitenland aangetrokken. Er is een kleine top, met daarachter een grote middenmoot. Voor die laatste categorie is het moeilijker dan voorheen om in de prijzen te lopen”, meent Strik. Uiteraard geeft hij de hoop niet op. “Ik ga ervan uit dat ik dit jaar nog een prijsje meepak.”

Voor Rockson Fair is de eerste horde in Voorschoten Ursy Flying met John Dekker op de sulky. De pupil van trainster Caroline Aalbers start vanaf de basisafstand. Rockson Fair kan dus bij een goede start zijn vijf meter voorgift ten volle benutten.

Sowieso verwacht ik dat hij na Stompwijk verder verbeterd is. Rockson Fair is super sterk en traint geweldig

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.