Rob Slootbeek herdacht met TipCompetitie-wisseltrofee

25 juni 2019 13:01

De winnaar van de TipCompetitie krijgt voortaan de Rob Slootbeek Wisseltrofee overhandigt. De enthousiaste kortebaanliefhebber overleed vorig jaar op 23 juli op 64-jarige leeftijd na een ongelijke strijd. Om Slootbeek te eren voor zijn verdiensten voor de kortebaansport heeft de redactie van Kortebaandraverijen.nl in samenspraak met de nabestaanden van Slootbeek besloten om zijn naam te verbinden aan de prijs voor de winnaar van de TipCompetitie.

Slootbeek was een drafsportliefhebber in hart en nieren. Zijn vrouw Lia vertelt: “De kortebaan was de reden dat hij ’s nachts in ploegendiensten bleef werken. Wanneer hij alleen dagdiensten zou gaan werken, kon hij ’s middags niet meer naar de koers. Het gebeurde dus weleens dat hij ’s middags op de kortebaan was en dan ’s nachts aan het werk moest.”

Hij maakte ook jarenlang deel uit van de organisatie van de kortebaan in Lisse. “Er ging veel tijd zitten in de organisatie van de kortebaan en de hele feestweek”, kijkt Lia terug. “De kortebaan was zijn evenement, maar hij was als hoofd van de technische commissie ook betrokken bij de kermis en alles er omheen. Het organiseren van de feestweek was zijn grote hobby. Maar hij deed veel meer. Hij heeft verschillende keren samen met René Stembert de Kortebaandag op Alkmaar georganiseerd en was ook betrokken bij de ontwikkeling van de finishapparatuur van BES.”

Rob Slootbeek, op de foto links, tijdens de huldiging van Viking Cehere in Lisse (2017).

Droom

Slootbeek probeerde het ook zelf op de sulky. Zijn droom was het winnen van een kortebaan, en dan met name die van Lisse. Lia: “Daar wilde hij echt graag winnen. Voor de editie van 2018 had hij al geregeld dat hij met titelverdediger Viking Cehere mocht starten. Helaas lukte het hem niet vaak om in de prijzen te rijden. Desondanks bleef hij vertrouwen houden. Dat paste ook bij hem, negatief zijn zat niet in zijn aard. Ook toen hij ziek werd bleef hij er vertrouwen in houden dat hij weer beter ging worden.”

In tegenstelling tot de kortebaan, heeft Slootbeek op de langebaan wel kunnen winnen. Lia: “In 1996 organiseerde de Kortebaanbond een gelegenheidskoers voor kortebaanbestuurders. Toen heeft hij namens Lisse meegedaan. Hij is bij Jan van Dooyeweerd sr. begonnen met trainen en won direct met Hunter Diamond zijn eerste koers, de Jan Berg-prijs. Daarna heeft hij nog meerdere koersen gewonnen, de laatste keer tijdens de Kortebaandag in Alkmaar met Yoshi Bobber. Hij had voor die koers zelf de ereprijs geregeld. Dat horloge won hij dus mooi zelf.”

Hoe ziek Slootbeek ook was, hij bleef betrokken bij de paarden. “De vrijdag voor zijn overlijden heeft hij op Duindigt nog op de kar achter Yoshi Bobber gezeten”, kijkt Lia terug op zijn laatste dagen. “Het leek toen ook beter met hem te gaan, maar zaterdag kreeg hij een herseninfarct en enkele dagen later overleed hij.” Wellicht dat Slootbeek’s droom, het winnen van een kortebaan, ooit nog eens wordt verwezenlijkt. Zijn kleindochter is al vanaf jonge leeftijd groot fan van de kortebaan, met name van Blackpearl Trans R, en heeft hetzelfde doel voor ogen. Dochter Miranda vertelt: “Van jongs af aan ging ze met haar opa mee. Ze heeft regelmatig met hem op de duo-sulky gezeten. Tijdens zijn uitvaart heeft ze gezegd hem op te volgen en een kortebaan voor hem te winnen. Ze wil heel graag, maar heeft alleen nog niet de juiste weg richting dat doel gevonden.”

TipCompetitie

Ondanks zijn ziekte bleef Slootbeek altijd positief en speelde hij enthousiast mee met de TipCompetitie. Ook nu niet zonder succes, want hij schreef vorig jaar de eerste periode op zijn naam. “Daar was hij trots op, hoor”, lacht Miranda. “Ik vroeg hem regelmatig welke paarden te tippen. Dan gaf hij advies, maar liet nooit het achterste van zijn tong zien. Hij vond het belangrijk dat je zelf het besluit nam. Pas als je had ingezet, vertelde hij wat hij had gespeeld. Tijdens de laatste kortebaan die hij bezocht in Hoofddorp had ik de winnaar goed voorspeld. Hij kon toen niet veel meer zeggen, maar ik kreeg een high-five en een dikke duim van hem. Mooi.” Lia vult aan: “Hij heeft enorm genoten van het feit dat hij enige tijd bovenaan stond. Hij ploos elke week de Draf & Rensport uit, ook gedurende de winter. Daarnaast had hij contacten met trainers en wist precies wanneer de paarden wel of niet goed waren. Soms gaf ik ook wel mijn mening, maar hij ging toch vaak z’n eigen weg. Daarnaast was hij trouw aan bepaalde paarden. Zoals Southwind Raptor van Bert de Boer, die nam hij altijd mee in zijn prognose.” Na zijn overlijden speelde Lia onder zijn naam verder. Uiteindelijk finishte ze als zevende. Dit seizoen speelt ze onder haar eigen naam mee. “Daarbij krijg ik hulp van mijn kleinzoon, die het bijvoorbeeld in Sassenheim goed had gezien. Het blijft leuk om mee te spelen; het geeft een stukje extra spanning.”

Rob Slootbeek kreeg vorig jaar een indrukwekkend afscheid voorafgaand aan de kortebaan van Lisse.

Tijdens de Vriendendag op maandag 22 juli komt de familie van  Slootbeek de naar hem vernoemde Wisseltrofee uitreiken. Het wordt voor hen een emotionele dag. Lia: “Allereerst zijn we vereerd dat deze prijs voortaan zijn naam draagt. De kortebaan van Stompwijk zal voor ons altijd een bijzondere dag zijn. Het is immers de dag dat hij is overleden. Het was een koers waar hij sowieso altijd naar toe ging. Miranda: “Het is heel dubbel, maar ook iets moois dat we uitgerekend op deze dag zijn prijs mogen uitreiken. Op deze manier is de cirkel rond.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.