Rob de Vlieger en Rick Wester kritisch over kortebaanreglementen

11 juni 2022 11:17

Rob de Vlieger en Rick Wester hebben zich kritisch uitgelaten over met name de nieuwe reglementen op de kortebaan. In het programma Wolvega Live! van vrijdag 10 juni met presentator Hans Sinnige namen de twee trainers en pikeurs geen blad voor de mond.

Nadat Sinnige zijn zorgen uit over het paardenbestand op de kortebaan, steekt Wester van wal. Vooral de reglementswijziging waardoor debutanten direct met een startontheffing starten, is de kortebaankampioen een doorn in het oog. “Ik blijf erbij dat ze het met nieuwe regels verkeerd hebben aangepakt. Normaal was het zo dat wanneer het de eerste keer niet ging, dat je het dan nog twee keer kon proberen. Dan was je drie keer gestart en kreeg je een ontheffing van vijf meter. Dan verzekerde je je in elk geval van vier starts. Nu hebben de paarden al een ontheffing en als het dan na één keer niet lukt, gaan ze wellicht wat anders doen. Daar hebben ze de plank echt mis geslagen.”

“Kortebanen moet je sowieso een paar keer doen”, vult De Vlieger aan. “Het is allemaal nieuw voor de paarden. Als je het dan één of twee keer hebt gedaan, maar het lukt nog niet echt, dan wacht je in elk geval die ontheffing af. Dan praat je al over twee of drie starts extra. Nu kun je na één start denken: ‘Leuk, maar dit wordt het niet’. Het schiet zijn doel een beetje voorbij.”

Hoge hoed

Wester bekommert zich ook over het lot van de vierjarige paarden. “Je zult maar de hele winter op je driejarige hebben gepast om het volgend seizoen op de kortebaan te proberen. Die hebben normaal gesproken een voorsprong van vijf meter, maar moeten nu het hele seizoen van gelijke afstand starten tegen de oudere nieuwelingen. Dat voordeel zijn ze nu kwijt.”

Het ergert De Vlieger dat er zoveel verschillende regels zijn op de kortebaan. “Het lijkt wel of er op de kortebaan elk jaar standaard nieuwe regels moeten komen. Die worden zomaar uit de hoge hoed getoverd. Ik ben elk geval gestopt met het volgen van de regels. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer.” Wester vult aan: “En hoe komen ze aan die regels? Met de professionals wordt in elk geval niet overlegd.”

De Vlieger geeft verder aan drie paarden op de kortebaan te willen proberen. De trainer uit Zwaanhoek noemt de vierjarige Lisa Alki en namens De Gele Kanaries Divine League. “De eerste kortebanen wacht ik meestal af”, zegt De Vlieger terwijl hij naar Wester knikt, “tot bijvoorbeeld een paar knappe paarden er meters bij hebben. Dan ga ik eens kijken.” Wester ziet tenslotte zijn broertje Mats Wester als grootste kanshebber op het kampioenschap bij de pikeurs. “Hij mag de paarden rijden waarmee ik vorig jaar kampioen ben geworden. Ik verwacht niet dat ik mijn titel prolongeer. Ik heb er in elk geval de paarden niet voor.”

(foto’s: YouTube)

Ik ben elk geval gestopt met het volgen van de regels. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.